No Technology is "Dead" Immediately

Povilas Korop este un tip care face clipuri în mare parte Laravel-related.

Dar are periodic și clipuri mai … filozofice, așa, cum este cel de mai jos. Pe scurt: poate că e o idee bună să nu vă mai aruncați chiar la fiecare tehnologie nou apărută. :smiley_cat:

Chiar dacă noul stack va fi [insert your stack] killer, cel mai probabil va dura ceva timp până se va întâmpla asta, oferind suficient timp să schimbi tehnologia în timp util. Până la urmă, PHP e pe moarte de 20 de ani, având Node, Go, Ruby, Clojure, Rust [1] drept PHP killers pentru ultimii 20 de ani…


  1. și nenumărate alte limbaje… ↩︎

2 Likes

În 2015 am revenit în Constanța, după ce am locuit o perioadă în București. Am făcut documentul acesta, pe care l-am updatat până prin 2017, încercând să conving, inițial programatorii, ulterior agențiile, să migreze către ecosistemul JS. Aveam acces la proiecte destul de ok pentru nivelul Constanței, și nu aveam cu cine să le dezvolt.

Anul trecut am fost la 4 agenții și am zis, hai să facem un parteneriat, am acces la ceva proiecte și vor API in Go, de asta ma ocup eu, și front-end in React, de asta vă ocupați voi. Dar hai să vedem nivelul de React că agențiile din afara au personal tehnic și nu putem să le livrăm ceva aiurea. N-am reușit să colaborez cu nimeni pt. că nu erau la un nivel pe care puteam să-l livrez. M-am oferit să fac workshop-uri pt. React și au fost interesate 3 persoane.

După 7 ani, Laravel / WordPress încă domină, iar nivelul de cunoștințe / salarizare local este mediocru.

Mentalitatea asta de “nu adopta tot ce e nou” are o limită.

2 Likes

E o diferență între „nu adopta tot ce e nou” și „nu adopta tot ce e nou în ultimele 24h” :smiley:

Cred că treaba este un pic mai complexă decât „au fost ăia răi că n-au vrut să [ceva]. Avem câteva componente, toate se învârt în jurul clientului și a nevoilor acestora.

Laravel și WP domină piața dintr-un motiv foarte bun: nu sunt perfecte, dar sunt good enough. 99.9999%[1] din proiecte nu vor avea nevoie de avantajele oferite de Go (sau rust sau ce-naiba-o-mai-fi-la-modă).

Când propui o anumită tehnologie clientului trebuie să îi poți răspunde (de preferat înainte să te întrebe ei) la o întrebare simplă: de ce?.


Documentul tău este o idee bună, dar din păcate face apel doar la ad populum și toate argumentele pro node se învârt în jurul acestei idei. Nu mă pricep nici eu prea bine la vândut prin prezentări, dar în slide-ul tău nu există comparații de genul „cu limbajul x te-ar costa N€, dar cu limbajul Y te costă N€/2”. Sau „pentru limbajul x găsești programatori în N săptămâni, în limbajul Y găsești în N/3 săptămâni”.


  1. Statisticile sunt 87.4% scoase din burtă. :joy: ↩︎

2 Likes

Seems to me, cherry picking is the norm on the forum.

in business nu se adopta ce e nou in 24 ore, pt ca se pune intrebarea si cine plateste? poate ca hobby, da, pareea mea, ca toate in viata, it depends, adica sunt pros and cons, poti sa adopti un fad, sau poti sa nu adopti nimic, si ajungi ca urss, care dupa 30 ani de stagnarea lui brejnven pt ca cei la putere nu aveam nici un motiv to “rock the boat” a colapsat, agumentul de good enoufgh erau si pt flash sau cold fussion, jquery etc

In primul rand publicul țintă al Wordpress este diferit de ce al GO iar pentru unii este mai important “time to market” fata de “best practices”, “scalare” etc. Din fericire in momentul de fata piata este suficient de mare pentru toti(si asta se vede din lipsa de programatori la nivel global). Cat despre nivelul de cunoștințe / salarizare tot ce pot sa spun este ca fiecare doarme asa cum isi așterne.

1 Like

Ca tot ziceam de cherry picking.

Nu m-am referit in contextul de X vs Y, ci în contextul de ce promovăm ca și programatori cu experiență celor care sunt la început de carieră, sau mai novici.

Managerii firmelor locale oferă ce au, nu ce și-ar dori să ofere. Pt. că rata de adopție a “noilor” tehnologii este foarte lentă plaja de ofertare scade în fiecare an.

Este piață pt. toți, dar ca și manager / programator, nu cred ca vrei să fi în piața de rebuturi.

Este ușor din poziția de angajat / contractor să faci observații, când privești din perspectiva a ce se cere și unde sunt banii aia pe care toți îi vrem, se schimbă situația.

1 Like

Nu inteleg partea asta

Dacă tot postăm articole de genul “PHP is not dead, long live Laravel & Co!!!” o facem in detrimentul nostru. Hai să tot folosim Dacii că ne facem treaba, clientul e “mulțumit”!

Go, Rust, Node sunt din ~2010, nu prea e vb despre “ce-naiba-o-mai-fi-la-modă”.

La una din agențiile cu care am discutat, îmi zice lead-ul “noi ne facem treaba cu Laravel”, iar managerul îmi zice “toți vor salarii mai mari dar nu știu cum să-i motivez să trecem pe altă piață”.

Eu in 15 ani am trecut de la PHP la Node la Go, de anul acesta am început pe Rust. Se merită efortul? Dacă vrei siguranță financiară și ești pasionat de ceea ce faci, 100%.

1 Like

Daca ai buget de Dacie atunci sincer e recomandat sa iei una nu un BMW de 30 de ani.

Il simt din inima pe acel manager. Acum cateva luni am oferit echipei posibilitatea sa contribuie la un proiect OSS in timpul programului, dar era alt limbaj si au refuzat…

Asta este cheia. In ultimii 5-7 ani am observat tot mai multi oameni pentru care programarea este doar un salariu si nimic mai mult. Este greu sa le ceri acestori oameni sa invete mai mult.

1 Like

Si daca tot ai comparat PHP cu o dacie nu uita ca la fel ca si masina, limbajul a evoluat iar ultimele versiuni le poti compara cu duster/sander/logan care au devenit printre cele mai vandute in europa

1 Like