Notes pe factura pentru a evita interpretarea de consultanta

Hello , avand in vedere ca de anul acesta s-a introdus acea noua regula pt SRLuri ( pt a se mentine la impozit micro) legate de venitul din consultanta si/sau management , voi cum detaliati pe factura serviciile care le facturati (cei care sunteti software engineeri) pt a evita o eventuala incadrare ca si venit din consultanta ? Aveti vreun template ?

1 Like

Nu înțeleg, de ce nu poți pune pur și simplu: servicii dezvoltare software? Software development services?
Astea se încadrează ca și consultanță? Tu scrii tot codul, nu doar gestionezi, deci tu prestezi un serviciu.

Nu specific nimica pe factura (condițiile prin care se asigura serviciul), acestea sunt specificate in contract și acolo poți detalia mai exact ce anume oferi și in ce condiții.
Acuma dacă faci și consultanta și dezvoltare atunci va trebui sa detaliezi pe factura dar e mai simplu sa zici ca faci doar dezvoltare.

In factura apare ceva de genu:
“Dezvoltare software - conform contract 01/01/2020”

asta e de fapt cheia.
in contract sunt mentionate detaliile muncii si cu el se poate demonstra incadrarea in caz ca fiscul are alte idei.
evident, nu strica sa ai si ceva rapoarte cu prestarea efectiva (in functie de contract… proces verbal de predare primire, raport cu numarul de ore / zile daca se factureaza ore si nu produsul, etc)

1 Like

E total interpretabil, daca ai un control e la discretia functionarilor sa se lege de tine si dupa poti contesta in instanta.

Nici factura, nici CAEN-ul, nici contractul nu sunt definite ca modul prin care se determina daca faci consultanta sau altceva.

Un avocat bun probabil te scoate cu basma curata si de faci consultanta, dar legea nu e in avantajul nostru.

1 Like

Am avut un control de la fisc, au cerut contractul (era in engleza) si au cerut sa le traduc o sectiune de acolo si cam aia a fost.
Cum se zicea pe un alt thread nu suntem in categoria de risc pentru ANAF ca sa fii verificat si sa se lege de tine pe diferite motive. Sunt sanse sa ai nu ai un control cu anii si chiar si asa daca ai un contabil nu prea stralucit tot ar trebui sa fii ok.

3 Likes

asta nu e un motiv sa nu facem bine lucrurile pe care le putem controla (ex: contract, factura, diverse documente explicative).

avocatului ii e mai usor si mai sigur sa lucreze cu niste dovezi / documente pe care le-ai pregatit corect la timpul lor (contract, factura, etc).

2 Likes

Se numeste due diligence, in mod ideal evita sa pui cuvantul consultanta in tot ce faci pe moment (daca nu doar asta faci pentru cineva si e inevitabil).

Contractele by default cu englezii vor contine cuvantul consultant, recomand sa il inlocuiti cu developer in orice caz.

2 Likes

Ideal ar fi sa se si detalieze din cate am discutat cu contabilul(cu mai multi)

Mi-au facut un contract in care sa se evite folosirea cuvantului consultanta , chiar daca acel consultant se traduce mai degraba contractor in romana