Noul cod fiscal a fost adoptat - ce ne intereseaza pe noi

Ce mi se pare important din el:

Daca in versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma. In cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende ramane zero si de asemenea, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta venitul in bani sau in natura, distribuit de persoana juridica, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (art.175 alin 2)

0% impozit pe dividende la PF. Acuma o sa fie mai convenabil sa ai IMM decat PFA. Cred. Cat e CASS?

Se modifica de asemenea una din conditiile de incadrare in categoria fiscala de “microintreprindere”, respectiv cea referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent, dupa cum urmeaza:
a) 75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017;
b) 85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018;
c) 100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.

Misto, dar pe termen lung, deocamdata ramane o problema pragul ala de 65K

a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3% + 1.530 lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Convenabil sa ai IMM, sa te angajezi pe tine si inca un ins. Minim pe economie si dividende la sfarsit de an… ar iesi o gibileala.

5 Likes

Si o analiza pertinenta la Moise: http://www.biziday.ro/2015/06/25/un-film-pe-care-l-am-mai-vazut-dar-de-care-nu-ne-plictisim-niciodata/

2 Likes

Deci aia e singura modificare față de textul inițial? Nu mi-e foarte clar pe unde mai sunt PFA-urile cu normă de venit, nu prea am citit nimic specific pt ele.

Nu am auzit sa se fi schimbat ceva acolo. Pe partea de PFA n-am cercetat.

Il puteti consulta, e destul de greu de urmarit, tho’:

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/14496820/3/rp371.pdf

I’m living the dream. De cand asteptam aia cu dividendele. Era de porc sa platesti de 2 ori impozit pe banii castigati de tine.

eh, oricum o sa platesti la ei CASS. Limita oare se calculeaza la 125salariu mediu pe economie? Ca ar iesi vreo 24K la un calcul sumar.

La 1100 pagini putea fi scris și pentru copii că tot greu de urmărit ar fi fost…

Ce ar fi foarte interesant: să se pună legile pe github și să se accepte pull request-uri de la populație pentru a fi votate :smiley:

6 Likes

CASS(5*salariul mediu brut) = baza suma lunara maxima CASS

5.5(5*2415) = 664lei
Cel putin eu asa inteleg.

baza este suma la care se aplica impozitul/taxa.

Eu am înțeles că se aplică la suma reală, dar cu plafon maxim la cât ați zis voi acolo.

Adică așa cum a zis @noah, dacă suntem pe aceeași lungime de undă. DAR cred că e totuși vorba de veniturile din salariu pentru plafonul ăla…

La angajat si angajator din cate stiu nu exista plafon maxim,

Art. 169 – Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 138 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

Art. 175 – (1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din investiţii, baza lunară de
calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă câştigul/venitul, după caz,
determinat potrivit prevederilor art. 93-96, și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori
> câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 138 alin. (3).

(2) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul a
contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă venitul în bani sau în natură, distribuit de
persoana juridică, și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut
prevăzut la art. 138 alin. (3).

CASS lunar nu poate fi mai mare de 664lei la un salariu mediu brut de 2415lei.

Aseara la bere ne-am dat seama de o chestie: ce-i opreste pe angajati sa-si faca SRL-uri si sa plateasca doar darile la salariul minim, 3%+CASS, dar nu poate fi considerata activitate dependenta pentru ca:

activitate dependenta – orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare

Dacă v-ați dat seama de asta înseamnă că aveați ceva multe beri la bord :smiley: Despre asta e vorba cu microîntreprinderile, nu? :smiley: Și nu există relație de dependență între două SRL-uri.

Cam asa te referi? http://www.slaw.ca/2014/06/02/git-where-law-meets-technology/
Cred ca la noi o sa sece Dunarea pana vor fi in parlament oameni care sa accepte asa ceva, e bine macar ca la altii se petrece.

2 Likes

Asta se intampla deja, chiar daca e intr-o zona gri. Iar daca ai salariu (platesti CASS ca anagajat), nu mai platesti CASS pe dividende (asta nu cred ca se va schimba), dar ai 16% impozit.

Din ce stiu, problema sa ai SRL este ca dividenele le poti scoate doar la inceputul anului pentru anul ce a trecut, dupa ce se depune bilantul (deci daca incasezi in ianuarie, ai de asteptat 14-18 luni).

Explica, te rog.

Cred că @cristi_contiu confundă CASS (sănătatea) cu CAS (pensiile și șomajul). CAS nu mai plătești dacă ești angajat, CASS plătești la orice sursă de venit.

Obligatia platii contributiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din investitii (dividende) o au acele persoane care nu realizeaza venituri din salarii (printre altele) - vezi Codul Fiscal 296^27 (2).

1 Like

Pai stai, noi vorbim de noul cod fiscal, valabil din 2016.