O posibila schimbare de cariera

Salut,

Urmaresc acest forum de ceva timp, insa acum mi-am facut cont pentru a va adresa o intrebare.

Am 5 ani de experienta pe partea de networking (Cisco, Juniper, F5, etc) si de 3 ani sunt angajat ca Information Security Officer.

Dorinta mea actuala este de a ma muta pe programare insa am urmatoarele dubii:

  1. Am ajuns la un punct in viata unde castig binisor pentru mine si familia mea. Am rate de platit, copil de crescut, etc. Daca as accepta o pozitie de developer sigur vom incepe in a avea probleme cu banii…asadar cum as putea face o mutare?

  2. Ca sa beneficiez de acelasi salariu ca si azi, din ce am calculat, este nevoie de 3-5 experienta ca developer, iar la varsta de 30+ ani daca mai adaug acesti 3-5 ani ma voi apropia vertiginos de 40. Iar nu pare o combinatie buna. Din spate vin altii cu poate si 15 ani exp de programare la varsta de 40.

  3. Gasesc atragator la programare urmatoarele: nr foarte mare de pozitii deschise (asadar ma pot muta oricand daca nu imi mai convine), salarii in general mai mari fata de domeniile in care am activat(sau in care inca lucrez), iar cel mai important lucru pt mine este feeling-ul la sfarsit de zi ca ai facut ceva cu mana ta (ca lucrul X a fost scris de tine si este accesat de mii de utilizatori)

  4. Programarea, mi se pare totusi un lucru care te utilizeaza destul de mult si parca dupa o.varsta merita sa o lasi mai moale. Eu nu vad viata asta ca fiind facuta sa lucrezi de la 9:00 la 18:00, zi de zi, pana la 65 de ani cand sa.iesi la pensie.

Astept parerile voastre in speranta ca voi lua o decizie mai usor si preferabil una corecta.

Multumesc!

Sfatul meu: stai si aprofundeaza securitatea, o sa fie nevoie din ce in ce mai mult. Programarea o sa se schimbe enorm in urmatorii 10 ani, spre disparitie ar zice unii, desi eu cred ca prin super-nisare.

1 Like

Ca să minimizezi șocul venitului trebuie să găsești un limbaj bine plătit și o nișă conexă cu a ta. În domeniul securității cibernetice e o pâine de mâncat. Cum zicea mai sus @alexjorj, e un subiect neglijat dar tot mai esențial.
Ca exemplu : eu am început că tester, am avut oportunitatea unui training prelungit de testare automată în Java de care am profitat să învăț Java. Apoi am avut o oportunitate în alt limbaj pentru care am muncit pe brânci ca să beneficiez. Apoi alte oportunități.
În domeniul tău este loc de multe automatizări. Nu sunt anumite zone din procedura de la lucru sau ce mai faci acasă care pot fi automatizate? Poți începe de acolo.
Cât de multe cunoștințe ai de oop? Ma gândesc că mai interacționezi cu un script, ceva, deci nu o iei chiar de la zero.

1 Like

Folosim Python pt automatizari, insa nivelul cerut/necesar este de incepator. Stiu OOP pt ca am.facut numai programare in facultate.

Pe mine ma da inapoi experienta efectiv, fara de care nu pot deschide gura de 1600-1800e.

foarte multi au intrat in programare, la nivel de entry level competitia e foarte mare, partea cu facutul ceva cu mana ta iti trece cand vezi ca din cauza ca nu ai specificaii corecte ai muncit degeaba 2 saptamani, sau cand ti se cer chestii irealiste in x time, sau cand pretreci 70% din timp testand pt ca nu exista quality assurance, nu sunt bani, tu fiind un glorified quality assurance, care fixeaza bug-uri pe codul scris de straini pt ei fiind prea plictisitor sa faca asta, eg majoritate outsourcing companies de la noi.

2 Likes

Eu zic sa sa aprofundezi ceea ce stii acum. Sunt si prin Romnia companii care cauta oameni buni pe networking. Mai ales cele din domeniul telecom.

Aprofundeaza limbajul si dat poti sa iti faci tool-uri care sa te ajute in treburile tale. Am colegi care au trecut chiar de la network engineering la partea de devops care cumva combina cunostinte din ambele domenii.

Acum daca intri, o sa intri pe nivel de junior si nici salariul nu o sa fie poate cel asteptat, dar depinde de la companie la companie. Tu stii cel mai bine aici pe cat esti dispus sa lucrezi.

Bafta!

2 Likes

Python este un început bun. Încearcă să vezi dacă poți face ceva cu el la lucru din care să poată aibă un beneficiu real echipa, firma. Dacă nu, interesează-te, caută soluții, oportunități, învață când mai prinzi timp/ocazii. Vezi dacă nu sunt chiar proiecte care să ceară skillurile tale de bază dar să ofere și ceva oportunitate de dezvoltare în python. Mie mi-a luat ani de zile până când am ajuns într-un loc satisfăcător.
Se poate dar trebuie să fii perseverent.

Pentru cei cu sfaturi: Poate ar fi o idee bună să spuneți și la ce vârstă ați făcut voi o schimbare de direcție în carieră, câte persoane au fost afectate de decizie (nevastă, copii), ce rate aveați de plătit la momentul respectiv etc. :slight_smile:

3 Likes

Uitați de un lucru, cererea de piață.

Și dacă aprofundează ceea ce știe, câte companii au asemenea nevoie complexe de securitate? Câte datacentere avem în România?

Am vândut echipamente care concurau cu Juniper și piața aia e destul de mică în România. Deci și dacă ești cel mai bun dintre cei mai buni, concurența e mare pe o piață mică, iar conform regulii cerere și ofertă…

Omul are dreptate în ceea ce spune în primul post, e un domeniu în care ajungi la vârf relativ repede pentru că e o piață mică, mai ales în România.

Trecerea o poți face părerea mea prin DevOps. O să-ți fie simplu să înveți să configurezi servere, aplicații, să gestionezi servicii de Cloud, dacă vii din zona de rețelistică. Iar programatorii în general evită astea că n-au noțiuni de rețelistică. Nevoia e mare și se plătește bine. Iar de acolo dacă vrei să pivotezi și mai mult spre programare, o să-ți fie mai ușor.

E și mult hype în zona asta și poți face și multă muncă freelance pe lângă jobul actual. Deci cumva ai putea să-ți păstrezi jobul o perioadă și încet încet să faci mici joburi pe lângă de configurat servere și altele. Așa, dacă nu îți place te poți opri.

2 Likes

Networking nu vreau sa mai fac pentru ca mi-a mancat prea multe nopti, sarbatori, zile de nastere, pana si sanatatea incepuse sa fie afectata. Asadar oncall + lucrari de noapte le las celor ce doresc si sunt probabil mai tineri.

Mai este o problema, atat networking-ul cat si securititatea cibernetica nu sunt atat de cautate. Ai cateva optiuni cand vrei sa faci o mutare, insa nu ca la programare. Acest lucru ma limiteaza mult, intr-o zona destul de saturata.

Companiile angajeaza 2-3 oameni pe security si 4-5 pe networking. Cate pozitii sa tot fie pe piata?!

3 Likes

De asta zic că devops ar putea fi un pas intermediar. De acolo spre programare e mai ușor.

Poți merge și pe programare direct, am avut un angajat care a făcut mutarea asta de la admin de rețea la programare.

A început cu PHP, Laravel/Symfony și Javascript.

Astea sunt accesibile și poți evolua. Da, multă lume va zice că nu e cine știe ce dar e un început bun. Tu mai ales având capacitatea de a intelege sisteme mari poate vei putea avansa mai ușor spre arhitectură șamd. Dacă ai avea experiență devops să stii cum funcționează serverele pe care lucrează aplicațiile, ai avea un avantaj și mai mare, De asta ziceam că o trecere prin devops te-ar avantaja chiar dacă nu ai rămâne acolo.

2 Likes

poate am fost eu un caz mai aparte, dar si programarea iti mananca ficatii.

Eu cred ca se poate cu un efort consistent. Dar trebuie sa iti placa, altfel va fi un chin si vei avea tendinta sa renunti cand dai de greu. Merita doar daca poti deveni macar decent in programare.
Nu te descuraja ca sunt multi in domeniu, ca in orice domeniu nivelul lor este distribuit pe curba lui Gauss - daca esti cel putin mediu vei fi ok. De asemenea nu te descuraja ca sunt oameni cu 15 ani de experienta, pe majoritatea ii vei depasi in primii 5 ani daca te axezi pe invatat continuu.

Eu vad 2 avantaje in a trece pe programare:

  1. Oportunitati in cariera - ai o deschidere mult mai mare si nu doar catre job-uri. Ai posibilitatea de a merge in alte directii si mai lucrative - freelancing, indie development, consulting, contracting.
  2. Limita superioara a castigului financiar este mai mare. Un developer f bun va putea castiga mai mult decat un network specialist f bun. Exista si exemple care infirma asta (un CCIE f bun poate castiga si el f bine) insa sansele sa castigi f bine in programare sunt mult mai mari decat in alte domenii.

Din punctul meu de vedere ai nevoie de 2 lucruri ca sa faci aceasta schimbare:

  1. O oaresce inclinatie spre domeniu. Sa intelegi un pic logica si matematica, cel putin sa nu fi fost printre cei mai slabi la materia asta in scoala. Aici conteaza putin si genetica, gandeste-te cat de mult ti-au placut materiile exacte in scoala si cat de bun ai fost la ele fata de materiile umane si fata de colegi. Daca ai fost cel putin decent e ok.
  2. Efort sustinut in directia asta. Asta inseamna timp alocat in care sa te poti concentra sa inveti. Recomand sa iti faci un plan si sa fi cat de strict poti (de exemplu as incepe cu 1h de invatat pe zi, intr-un moment al zilei cand ai cea mai mare putere de concentrare) si sa iti alegi cu grija sursele si o traiectorie de invatare.

Cat despre in ce directie sa te duci - eu recomand sa faci ceva ce crezi ca iti place. Daca nu stii inca incearca mai multe directii si vezi care te atrage mai mult.
Nu recomand sa incepi cu ceva doar pentru ca iti va fi mai usor. Nu asta e ideea, sa fie usor la inceput (pentru ca apoi vei descoperi ca ai ajuns intr-un alt punct in care vrei sa schimbi) ci sa iti placa astfel incat sa poti face asta pentru 10-15 ani. Gandeste-te daca merita sa-ti fie usor primii doi ani si apoi sa nu-ti placa urmatorii 8-13 ani sau sa faci un efort 2-3 ani si apoi sa fii multumit inca 7-12.

Recomandarea mea ar fi sa te duci spre ceva gen web/mobile developement la inceput din urmatoarele motive:

  1. Poti sa incepi cu lucruri simple. Un website de baza sau o aplicatie mica nu sunt greu de facut.
  2. Poti sa ai un portofoliu vizual pentru interviuri.
  3. O sa ai o satisfactie mult mai mare cand ai realizat un proiect decat intr-un domeniu mai abstract (devops)
  4. Poti sa sari usor dintr-o tehnologie in alta daca gasesti ca nu-ti place ceva (ai multe optiuni - Android/iOS/hybrid, o suta de web frameworks).
  5. O sa fie mult mai usor sa gasesti un job. Se cauta mult mai multi junior web/mobile decat junior sys/admin, devops (si e logic, n-ai vrea ca un junior sa iti intretina serverele de prod…)

Ca exemplu personal eu am facut schimbarea asta la 35 ani, cu un copil pe drum, dar fara credite si cu ceva bani pusi deoparte. Am avut norocul sa pot face schimbarea asta in compania in care lucram (si sunt tot acolo). Financiar asta a insemant o scadere de ~15% de venit la momentul respectiv. Intre timp venitul a crescut cu ~60% iar numarul de contacte pe Linkedin pentru job-uri a crescut cu infinit (~10/an impartit la 0).

P.S. Sorry for the wall of text.

1 Like

Stii cum e cu satana vs god: fiecare incearca sa te treaca pe felia lui. Sfaturile din threadul asta vor fi deci subiective.

Ai 2 lucruri pe care sa le consideri: viitorul apropiat si viitorul indepartat. Si ca sa te gandesti la viitorul indepartat, pot sa iti zic ca am stiut la un moment dat ASM, FoxPro, Basic si VB. Asa ca nu te culca pe o ureche ca devii programator in 6 luni pentru ca inveti un limbaj de programare, ci gandeste-te daca esti capabil sa iesi la pensie invatand continuu.

Eu tot sunt de parere ca in securitate mai sunt multe de spus si de inventat si slujbe super bine platite daca esti la nivelul corespunzator.

Pe securitate, cel putin in Romania si la momentul actual sunt putine spre foarte putine anunturi. Ca sa nu mai vorbesc ca toti cer pen testing si forensics, iar cand ajungi la ei faci doar excel.

Departamentul de security, pana si in firmele mari (gen Vodafone, Orange, Telekom, etc), este format din 2-3 oameni. Uneori si managerul este inclus in acest numar.

Pe programare vad anunturi cu sutele cand scriu java, c#, php. Beneficii care mai de care: bonus la 6 luni, unele anunturi cu salarii nete de 3500e - bine, aici probabil esti guru. Alte oferte mai includ si 3000-4000lei pe platforme gen benefits.

Intr-o alta ordine de idei nu vreau sa tot schimb aria in care muncesc. Nu voi ajunge niciodata bun in ceva daca tot fac schimbari.

1 Like

Nu sunt foarte sigur că abordarea este corectă. Aparent vrei să faci schimbarea doar pentru că ţi se pare că peste gard vezi programatorii cum se lăfăie în bani şi beneficii :slight_smile:

Totuşi, este posibil să-ţi lipsească pasiunea necesară pentru e performa decent în software development. Eşti sigur că o să-ţi placă? Eu mă mir că ai ajuns la 30+, lucrând în networking, să nu stăpâneşti deja foarte bine măcar un limbaj de scripting folosit de netadmini, de exemplu Perl sau Python. Ăsta ar trebui să fie un semnal de alarmă.

1 Like

@iamntz îți spune mascat să-ți vezi de treabă :))

Daca vrei sa faci tranzitia catre programare poti alege o nisa pe zona de mobile hybrid development si anume Flutter, prin intermediul limbajului de programare Dart, ce are un potential imens, poti construi aplicatii de Android si IOS si despre care se spune ca va fi platforma ce va fi folosita pentru viitorul sistem de operare Fuchsia ce va inlocui Android. Flutter e hot de vreo 2 ani si poti construi atat pagini web cat si aplicatii de desktop. Daca lucrezi pe partea de retelistica atunci poti migra spre Cloud in mod natural. Banuiesc ca ai cunostinte basic despre vreun limbaj de programare, gen Python, lucrand in IT. Devops este de asemenea foarte cautat, dar nu stiu multe despre el. Daca insa vrei sa fii cu adevarat mai temerar poti migra spre partea de Data Science. Nu e usor dar recompensele sunt pe masura efortului. Pentru asta trebuie sa inveti Python pentru Data Science, sa ai ceva cunostinte de SQL iar nu in ultimul rand sa mananci statistica pe paine. Poti fi data analist sau data scientist. Pe partea de data scientist trebuie sa cunosti machine learning. O alta meserie derivata din zona aia , cu cea mai mare rata de crestere, foarte cautata dar care se duce mult inspre partea de engineering este cea de Data Engineer,care ar fi mai potrivita pentru un inginer de retea . Bineinteles ca are un cumul de tehnologii pe care trebuie sa le cunosti, gen cloud sau data lakes dar pe termen lung merita efortul si investitia.

@Takkar Multumesc mult!

Trebuie sa te dezamagesc, aplicatiile hibride sunt o cauza pierduta din 2 motive: nu au capabilitatile uneia native, deci nu se preteaza pentru aplicatii mai complexe. Iar pentru cele simple, faptul ca CSS-ul permite pagini responsive, nu mai e nevoie de aplicatie. Pe de alta parte exista platforme care te lasa sa construiesti aplicatii din mouse, asa ca adio nevoie de programatori de hibride. Na ca s-au facut 3 motive.