O recomandare pentru achizitionarea unei drone

Salutare! As dori sa-mi cumpar o drona pentru filmari, de inceput sa fie ceva de nivel mediu ca si calitate, vreau sa ma invat cu ea si tot ce trebuie. Multi clienti doresc si prezentari pentru firme si mi se cere des filmari.
Astept ceva recomandari

Un buget: +150 euro

Ce am gasit si mi s-a parut oke, ar fi:
LINK 1
LINK 2

1 Like

Din păcate nu cunosc piața în zona aia de preț să pot face recomandări. Din experiența mea precedentă, pot să-ți dau următoarele sfaturi:

  • Caută o dronă care filmează local pe card (cardul să fie în dronă). Dacă stocarea se face pe telecomandă o să înregistrezi toate pierderile de semnal dintre dronă și telecomandă.
  • Încearcă să testezi sau documentează-te cât mai bine în legătură cu calitatea imaginii (explica mai jos de ce)
  • Cât de lin zboară și cât e de ușor de controlat. Dacă vrei o dronă pentru filmare trebuie să te concentrezi și pe filmat și pe zburat. Cu cât e mai greu de controlat zborul, cu atât o să fie mai greu să te concentrezi pe filmat.

La al doilea punct, eu am avut drone ieftine (le luasem să învăț să zbor) care:

  • necesitau strech la imagine pe verticală ca să se vadă imaginea final (pierdeam jumătate din rezoluția verticală)
  • dynamic range-ul era foarte mic. Cam tot ce filmam ziua (soare) era fie supra expus, fie nu se vedea nimic în zonele de umbră. Control pe setări non-existente (nu puteam face nimic).

Cu controlul în timpul zborului e greu de zis fără să probezi. DJI au făcut totul super ușor cu dronele lor astfel încât să te poți concentra mai mult pe filmat decât pe controlul dronei.

Dacă vrei să faci asta pe bani, aș recomanda să te uiți și la posibilități de închiriere drone mai bune (gen DJI). Înainte să am drona mea, am închiriat un Mavic Pro (prima generație) cu vreo 10-20 euro / zi de la un tip. Era plin de anunțuri de genul pe o platformă locală de închiriat direct de la oameni (inclusiv unelte și aparate foto). Cu puțin noroc poate găsești ceva de genul și pe lângă tine. Dacă nu, întreabă oamenii care au drone dacă ți-ar închiria pentru un job de genul. Din toți posesorii de drone DJI-uri, majoritate le folosesc de câteva ori pe an (inclusiv eu) și nu cred că le-ar strica niște bani în plus.

Multă baftă!

DJI spark la mana 2-a - probabil vreo 1200 lei (am dat eu 1500 acum vreo 3 ani)

am avut pe mana si niste chinezarii de pe aliexpress de 100-150$ dar nu se compara niciuna la response time, semnal, calitate cu DJI

am si busit-o de cateva ori (odata chiar naspa printre blocuri pe ciment) si in afara de elice rupte n-a avut nici pe naiba. mecanismul de “find me” e esential sa fie cat mai profi

footage facut cu ea: https://youtu.be/dDYNlRXcS_U?t=252

1 Like

Realizezi ca nu ai voie sa conduci drone decat daca:

  • ai certificat de la autoritate aeronautica
  • declari perimetrul si ora la care doresti sa filmezi

Amenzile sunt usturatoare. Iar certificatul il iei dupa ce faci un curs, aproape ca cel de pilotaj.

…din ce am auzit si eu.

1 Like

Grija mare la drone in special cu filmari, legislatia e destul de nasoala pe chestiile astea.

1 Like

De la 1 ian 2021, au intrat în vigoare normele europene comune pentru operarea dronelor. În România, autoritatea competentă este Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). Condițiile pentru operarea unei drone diferă în funcție de greutate. Pe scurt, trebuie să ții cont de 2 lucruri:

  1. siguranța oamenilor - nu zbori deasupra mulțimilor
  2. respectarea intimității - practic nu ai voie să zbori în oraș

Pentru drone sub 250g nu ai nevoie de permis, aprobare de zbor și nici nu trebuie să înregistrezi drona (înregistrarea costă 90 euro + TVA), doar să respecți anumite cerințe. Pentru prima dronă, aș merge pe un DJI Mini sau Mini2 (249g), dar depășesc bugetul propus de tine.

Trebuie să fii atent că mai există prevederi legislative legate de un aviz MApN în cazul filmării, destul de neclare.

3 Likes

Dronă ok la pret foarte bun.

1 Like