Parerea voastra despre JavaScript

Ce nu va place si ce va place la JavaScript ?

main-qimg-cba8cbb8c26aed8b23c0fa30ba78fc79-c

Mie personal imi plac closure-urile, natura functionala, arrow function-ul, promisiunile, prelucrarea datelor in JSON extrem de simpla, chrome inspector, unele librarii foarte faine si mai nou decoratorii. Nu imi place JS cand dau de cod cu == in loc de === sau cod care se foloseste de trucuri cu setTimeout sau setImmediate ca sa ruleze ceva la timp.

La inceput nu imi placea nici webpack (sau orice alt build tool, gen gulp), dar dupa ce mi-am amintit de ce face Maven/ant (fara eclipse sau intellij nu pui mana pe el) sau msbuild (fara visual studio nici nu poti scrie unul) sau makefile-ul in cazul C++ m-am convins ca webpack e genial in comparatie.

Pentru embedded JS e interesant, dar nu prea practic din cauza marimii (vezi Espruino). Partea buna e ca e interactiv, nu trebuie sa astepti sa ti se compileze codul ca sa il rulezi.

2 Likes

Este un limbaj cu care poti sa faci multe lucruri.

Da si nu. Sistemele integrate sunt “mai speciale”(resurse de care dispun si altele) insa este interesant(dupa cum ai zis) sa vezi prezenta JS-ului si acolo

O data cu aparitia lui NodeJS, Javascript a cucerit si zona de server si aplicatii desktop(Electron)
Se pot spune foarte multe lucruri despre JS !

Later edit:

How I replicated an $86 million project in 57 lines of code(biblioteca JS pt computer vision)

2 Likes

async/await e un killer feature de asemenea. Ca si try/catch, e o chestie care o sa se raspandeasca in mai toate limbajele. Dar e bine ca un limbaj asa de popular e printre primele in spatiul asta.

ES2015 in general a facut din JavaScript un limbaj foarte OK. Deajuns cat sa cam omoare CofeeScript & friends, si sa-l faca un limbaj viabil in nisa lui Python/Java/C# ptr. partea server-side.

5 Likes