Pareri despre Mastermind Groups

Am dat recent peste termenul acesta intr-un podcast - The Business of Freelancing (link) episodul 7.

Este vorba despre un grup de oameni din aceeasi industrie (dar mai degraba nu pe aceeasi pozitie/tehnologie) care se intalneste/discuta periodic despre cariera/business/tech stuff, schimba idei, cer/dau sfaturi.
Mi se pare o idee interesanta si oarecum simpla conceptual, dar la care nu ma gandisem pana acum.
Sunt curios daca aveti experienta cu asa ceva. Face cineva parte dintr-un grup de genul asta? Vi s-ar parea de ajutor?

1 Like

Am facut un grup de genul acum cativa ani, subiectul de interes era: Start-ups. Nu prea a functionat cum speram din cauza ca membrii erau cam pasivi, ai nevoie de oameni care sa se implice nu sa vina de “for the fun of it”.

Am reusit sa strang oameni din diverse domenii, am facut 6 intalniri, pt. fiecare intalnire alegeam un subiect, ex. Ghost Kitchens, si fiecare ar fi trebuit sa se pregateasca si sa-si dea cu parerea daca se merita sa investesti in subiect cu pro si contra.

Am renuntat pt. ca nu se strangeau constant aceiasi oameni si ne pregateam doar 2-3, restu doar asistau la discutii si-si dadeau cu parerea.

In opinia mea se merita, dar ai nevoie de oameni care sa aibe un interes direct asupa subiectului si sa fie proactivi.

3 Likes

Salut, si eu cred ca aceste abordari prin crearea de grupuri cu interes comun ar fi un mare plus in viata socio-profesionala. Dar am observat destul de mult subiectivism si egocentrism in atitudinea “romanilor” in general, de aceea consider ca e mai greu in RO. Dar, am creat cateva grupuri pe MeetUp a caror membri au raspuns neasteptat de pozitiv in privinta participarii la evenimente IT. Conclud ca dorinta exista, mediul si contextul exista, mai raman de facut propunerile :slight_smile:

Problema la grupuri de genul este că atrage în mare parte doar cei care vor să învețe să asculte de la alții.

Foarte greu convingi/aduci oameni cu realizări de la care chiar ai ce învăța. În final degenerează într-un cerc de wannabe’s care nu-nvață nimic unul de la altul doar se laudă reciproc.

3 Likes

M-a batut si pe mine gandul la ceva similar. Un “club” online de antreprenori unde sa ne pasam unul altuia oportunitati.
Ideea era ca fiecare din noi avem la dispozitie resurse, contacte, trade secrets, “lipeli” la care putem sa facem share cu usurinta (ptr. ca ideal le avem din belsug).
One man’s penny is another man’s treasure - asta era filosofia.

1 Like

Din cate am vazut si in podcast vorbeau despre faptul ca e greu de stabilit un grup care sa si functioneze cum trebuie si ca au facut parte din mai multe grupuri pana acum. Cred ca trebuie sa ai si un pic de noroc si persistenta.

Eu ma gandeam ca ar fi util un grup nu neaparat focusat pe un domeniu ci mai degraba undeva unde poti cere/da un sfat legat de cariera.
Un fel de grup de prieteni din domeniu cu care poti discuta chestii mai putin publice (sume, proiecte, job-uri, clienti) si care sa-ti poata da raspunsuri utile.
Ideea nu ar fi de a dezvolta proiecte impreuna ci mai degraba de a invata din experienta altora (si a-i invata pe altii), un fel de mentorat multidirectional… :slight_smile: .