Perioada din zi cea mai productiva

In ce perioada din zi aveti productivitatea cea mai mare ?
Ma refer la un interval de 3-4 ore pe zi in care aveti de obicei randamentul maxim.

2 Likes

Eu am urmatorul program: L-V; 09:00 - 18:00, pauza 13:30 - 14:30.

Sunt productiv in intervalul 10:30 - 13:00 si 15:00 - 16:30. Restul timpului mi-l ocup cu activitati administrative/documentare.

PS: Eu nu sunt programator.

1 Like

îmi ia cel mai mult să fac un plan pe hârtie sau în vreun document dacă lucrez solo, de obicei dimineața între orele 1-8 sunt cel mai productiv în privința acestui lucru. Dar acum am trecut pe un orar mai normal și încă încerc să îmi dau seama, dar înainte de ora 10 nu am făcut nimic nou dacă mă scol la 8-9.

După ce e făcut planul pe hârtie și totul merge bine habar n-am cât îmi ia, când încep sau cât e ora dacă nu am alte treburi. Am avut de multe ori situația în care am avut un mini proiect la care m-am apucat la ceva oră (cu totul pe hârtie), m-am dus o dată la baie și m-am culcat pe la 8-9 dimineața cealaltă zi cu 80% din el făcut.

La proiectele mari nu prea sunt productiv în nici un fel, câteodată îmi ia o săptămână să fac ceva simplu de tot doar din cauza faptului că trebuie să setez un întreg mediu de lucru și nu cred că cineva e productiv la acest lucru altfel fac numai cârpeli.

2 Likes

5-7 AM :smiley:

https://www.iamntz.com/1904/frontend-developer/programul-de-lucru-al-unui-freelancer/

1 Like

Dimineata de regula.
7-11 daca lucrez de acasa, 10-12 la birou.

De asta lucrurile cele mai solicitante le programez pentru dimineata. Iar dupa pranz de regula fac chestii ce nu necesita prea multa concentrare sau am meetinguri/conferinte.

Rar am perioade cand prefer sa lucrez noaptea. Gen 22-23 pana cand mi se face somn.

1 Like

Articolul văd că e scris în 2011 - tot la 5 te trezești și acum, după 6 ani?

La momentul respectiv mă trezeam la 6-6:30. L-am actualizat de curând să reflecte realitatea.

Deci da, la 5:01 mă trezesc, la 5:15 mă apuc de treabă.

3 Likes

Wow, asta da constanță, felicitări! Dimineața este clar cea mai productivă parte a zilei, aspir la ziua în care mă voi trezi măcar la 6-6:30 în fiecare zi :slight_smile:

Am observat cele mai mari progrese la acelasi program, incepand de la 5:00 am, si as dori sa il respect si eu, dar din pacate imi este imposibil in unele zile sa ma trezesc, sunt unele zile in care nici nu imi dau seama cum inchid alarma. Probabil din cauza ca ma pun la somn dupa ora 11 seara. :frowning:

2 Likes

Pentru mine cele mai productive intervale sunt: 08:00-12:00 si 21:00 - 01:00.

1 Like

De fapt tu esti mai productiv noaptea. :slight_smile:

1 Like

Nu stiu cum s-a actualizat între timp, dar la momentul la care am citit eu asta s-a ajuns la câteva concluzii:

  1. Majoritatea Mulți suntem mai productivi noaptea, iar asta pentru că…
  • majoritatea mulți am învățat programare & co… noaptea: pe zi ori aveam școală, ori serviciu. Iar chestia asta a setat în creier ceva (NLP-iștii numesc asta ancoră) care ne pune în focus mode în jurul unei anumite ore.

Și asta am observat și la mine: cel mai ușor intru în flow în intervalul 10PM-8AM. După culcare și înainte de trezire, cum ar spune unii. :smiley: Dar am și eu o vârstă și nu prea îmi mai permit scamatorii d’astea. :frowning2:


Doi-trei pași:

  • Minimum absolut: 7h/noapte de somn. Vrei să te trezești la 5? La 9:30pm ești în pat. Lumina stinsă, fără tabletă, fără laptop, fără telefon. De cele mai multe ori, eu la 9 sunt în pat, citesc ori o carte ori vreun articol salvat în pocket și cam aia e.
  • Dacă știi că ești slab la chestia asta, îți iei două-trei ceasuri, le pui pe toate să sune la interval de 2-3-5 minute și aia e.
  • Nu dormi cu alarma/alarmele lângă tine: de preferat, pui alarma în celălalt capăt al camerei;

Mi s-a întâmplat foarte, foarte rar să fiu suficient de obosit încât să mă trezesc doar pentru a opri alarma și a mă culca la loc. Dar șeful îmi permite astfel de derapaje :smiley:

Dar cred că totul se reduce la răspunsul întrebării „ce te motivează?”.

2 Likes

8-12 a.m. si 4-7 p.m.
Incerc sa rezolva majoritatea lucrurilor dimineata in primele 4 ore si sa mut cele administrative dupa-masa.

1 Like

Nu as generaliza, de exemplu eu daca trec de ora 23 nu mai lucrez si incerc sa fac “scamatoria” ta cu trezitul la 5, pentru ca stiu ca voi fi mult mai productiv atunci. Hai sa facem un sondaj sa vedem unde este “majoritatea”. :wink:

Cand sunteti mai productivi ?

  • dimineata
  • dupa-amiaza
  • seara
  • noaptea

0 participanți

Am observat ca daca nu am un plan, sunt productiv spre sfarsitul programului. Se aduna un fel de presiune ca sa “fac ceva”, si motorasele pornesc. Dar daca am un plan, nu prea conteaza ora, atat timp cat e si o cafea prin preajma.

OTOH, seara/noaptea am tendinta sa o lalaiesc si sa nu observ ca pierd vremea neproductiv.

3 Likes

daca adaugi si “cand clientul o cere” dau si un feedback mai extins :wink:

2 Likes

Evident că am exagerat cu „majoritatea”. Am ajustat :smiley:

1 Like

La mine nu are legatura cu perioada din zi, ci cu linistea din jur. De obicei insa linistea corespunde cu ora 7 dimineata cand inca nu e e nimeni la birou (ar fi si seara cateva ore, dar nu frecventez :slight_smile:).

3 Likes

Am observat ca sunt in aceeasi situatie. Noaptea, cand nu se-aude nici musca, sunt cel mai productiv. Ar trebui sa incerc si ziua, in locatii linistite (gen intr-o padure, ceva), ca un A/B test, sau macar sa confirm sau infirm ca e de la liniste si nu de la perioada zilei.