Pfa/srl in loc de salariu

Salut

Nu sunt in tara dar ma gandesc sa ma intorc - (mai) sunt firme in ro care accepta contractori dev/design/arhitect ?

Multumesc

1 Like

De ce te-ai simti obligat sa lucrezi pentru firme din ro doar pentru ca te intorci?

Pfa nu e avantajos in momentul de fata, mai bine srl.

1 Like

Desigur ca exista. Defapt este mult mai avantajos pentru angajator sa plateasca o factura decat sa plateasca salarii+taxe+alte lucruri.

3 Likes

Otoh, in perioada asta e și super ușor să încheie colaborarea ca și SRL/PFA

3 Likes

Subscriu. Am avut nenorocul sa mi se întâmple asta recent.

Salut, inca nu m am intors dar ma tot gandesc, cam ce rate sunt in ro? cunosc jobserve dar si sistemul de lucru, pe prj ti se cere sa fii in tara respectiva ma refer uk/suedia (senior dev c#/js azure/dynamics) multumesc

Depinde de ce proiect nimerești, cum negociezi…
2-3 mii de euro e brutul cam peste tot în Cluj (mid+), dacă oferi ceva rar se duce mai sus.

Problema e că firmele bune nu vor să lucreze cu SRL/PFA fiindcă au nevoie de angajați pentru cercetare si fonduri (europene sau parteneri) ca să se extindă. Adică unde găsești un proiect frumos ori ai un NDA care exclude subcontractarea, ori firma crește din fonduri și proiecte.

de ce te-ai intoarce, nostalgia aia prosteasca, gen fie painea cat de rea tot e mai bine in tara ta? In romania proiectele de rang inferior sunt trimise, si foarte putine firme cu produse proprii.

Am observat ca aici trebuie sa fii chiar mai bine pregatit si sa muncesti mai mult decat in afara pt ca altfel firmele romanesti nu pot concura, nu au ce oferi, stiu persoane neangajabile aici, s-au angajat in afara, unde compania e ok sa astepte x luni pana devii productiv.

Mai sunt si alte considerente, gen faci o piatra la rinichi, te duci la urgente si te intorci cu cine stie ce bacterii, tin minte ca la colectiv medicii straini au zis ca erau infectati cu bacterii care ei nu mai auzise de la al doilea razboi mondial.

3 Likes

Pfa/SRL mi se pare o idee buna.
Mulți colegi din străinătate lucrează asa pentru ca munca este taxata foarte mult cu pana la 45% în România.
Ca deținător de capital plătești doar 5% din dividende (asta dacă ai SRL).
Eu vorbesc și pentru ca sunt investitor pe burse și știu exact cât se impozitează (dacă nu vinzi acțiuni, nu plătești nimic dacă dividendele sunt sub 12 salarii minime).
Evident se pune întrebarea dacă e legal.
Cât timp este legala intermedierea și outsourcing nu vad de ce ar fi greșit sa fii un layer de intermediere pentru tine.

Cu privire la etica e greu de zis. În software avem o munca intelectuala dura și intensa dar nu prea avem riscuri și epuizare fizica.
Serverele și calculatoarele depun eforturi pentru noi.
Practic dacă nu ar fi stresul livrărilor rapide și incertitudinea ar fi o activitate foarte plăcută.

In România (dupa 2 ani de lucrat în străinătate) ai doar competiție mai dura cu colegii. Și e și o agresivitate mai mare în echipa. Ceea ce e ok. Te solicita mai mult dar atenție mare la burnout (schimbam jobul cam des).
Eu am avut situații în care am lucrat cu colegi foarte competitivi ceea ce poate fi stresant short term dar long term e un challenge bun.

Etic nu văd problema.

Practic ție îți sabotezi pensia și asigurarea de sănătate așa că trebuie să știi exact ce faci și să fii responsabil. Dacă îți dai salariu minim, pensia va fi pe măsură.

În rest, cât e de etic ca dacă plătești 1000 sau 100,000 cass primești fix aceleași servicii sau tot la privat mergi? Știu, solidaritate și tot, dar totuși.

În vest lumea nu se plânge de taxe pentru că știu că spitalul e spital, șomajul e șomaj, pensia e pensie. Nu trebuie să depui 100 de dosare pentru orice leu sau ajutor primit de la stat.

5 Likes

Ai asigurare de sanatate si cu SRL pe dividende, dupa ce faci declaratia unica (cu venit din dividende peste 12x salarii minime) si o depui la anaf ceri adeverinta/decizia de impunere pe care o depui la CASS si ar trebui sa iti puna 1 an de asigurare de sanatate.

Diferenta majora e ca platesti CAS plafonat pe dividende (adica 2700 lei/an) indiferent de venitul peste, pe cand ca si angajat platesti procent din salariu brut.

Cu pensia ideea e ca daca investesti banii in actiuni sau o afacere pe termen lung iesi mult mai bine decat cu pilonul X. Respectiv sunt mai lichizi, daca dai de cancer si tratamentul e de cateva sute de mii de euro vinzi tot si poate mai traiesti 10 ani. Inca o idee importanta e ca daca iti setezi tu fondul de pensie poti calcula la ce varsta sa te pensionezi. Poate nu vrei sa te pensionezi niciodata si ai grija de sanatatea ta, poate vrei sa te ocupi cu total altceva de la 40 ani. Sa nu uitam nici de stagiul de cotizare, nu o sa faca mai nici un programator stagiul complet de cotizare (35 de ani).

3 Likes

Pensia ?
Don’t make me laugh … se pare ca mai putin din cei 25% din banii platiti la pensie iti revin (in medie).
Deci nu mersi.
Bursa americana a returnat in medie 10-11% /an in ultimii 100 ani (deci o dublezi la 7 ani).
Multi programatori se retrag in US la 30 -35 ani ( google Mr Money Mustache) iar cei care se retrag la 40-45 fac asta doar ca sa aiba si un Porsche/Tesla Model S in garajul imens.

Aici accentul se pune pe solidaritate pentru ca sunt multi batrani cu pensii care depind de contributia ta.

Dar pe de alta parte de cand cu pensiile speciale in care se considera “constitutional” ca un om care nu mai face nimic sa ia 20.000 RON/luna pentru 20 ani de munca vs ceilalti amarati care stau si cate 40 nu prea mai sunt “solidar” cu un astfel de sistem.

Mai degraba astept cum am mai zis un Universal Basic Income care sa acopere si pensiile astea care sunt nesustenabile dar si tech unemployment.
Veniturile din munca se erodeaza incet dar sigur ( labor share of income acum e la 56%) ceea ce inseamna ca 44% din venituri revin celor care doar detin capital (evident acestia sunt si mult mai putini).
Eu votez pentru SRL/PFA si mai ales early retirement.

4 Likes

Imi platesc constant echivalentul a 15-17k eur pe an salariu restul div dar nu e clar ce tara imi va plati pensia (e nevoie de minim 15 ani de cotizare). Aici primii 12k eur nu se impoziteaza, e un venit minim de subzistenta, ce sare de 50k e supraimpozitat (iar fara contributie la pensie privata ramai doar cu pensia de stat parca echivalent 6-700 eur)

Nu mi am propus sa stau mult pe afara cand am plecat din ro, gen 1-2 contracte si apoi sa ma intorc dar a trecut un an, apoi inca unul si tot asa.

Tarile non-latine au un stil aparte de viata nu zic ca nu te obisnuiesti, dar nu te simti efectiv bine. In plus viata in campie cand esti obisnuit cu muntii e plictisitoare, te urci pe pereti.

Am descoperit si butonul de edit

Aveam impresia ca au crescut veniturile in ro, linkul de mai jos e de pe indeed 300k ron/an e o suma consistenta.

2 Likes

vad ca ai cam uitat si limba romana, nu prea e coerent postul.

Sună a ceva bot ce a făcut un rezumat al thread-ului ca să aibă scuză să pună reclama :))

Posibil sa nu fie coerent l am scris tarziu si cu autocorrect setat (am vazut ca are niste greseli dar n am stiut cum sa modific imediat dupa publicare, am gasit acum)

Linkul nu e reclama, n am vreun interes sa arunc linkuri cu job uri de 25k ron/luna personal nu cred ca e real, ma interesa o parere - cei pe care ii cunosc se invart pe la 12-15k ron/luna net (cu 10-15 ani de experienta)

25k, dar e contract iti platest singur taxele, care cred daca pui si pensia sunt 45% (cred) deci un salariu foarte bun, depinde de ce se cere, experienta, ore etc.

1 Like

Observ tot felul de glume care par gogonate

10k brut e mult oriunde, pt romania mi se pare enorm

Nu e spam, l am primit si eu de la alti colegi

https://ro.indeed.com/m/viewjob?jk=7f501334520cce62

Ai timp liber in anul ala sau e ca la firme gen Crossover unde te ademeneau cu salarii de genul $100k/an, cu $50/h? La un calcul simplu iti dadeai seama ca alea 2000 de ore erau toate orele lucratoare dintr-un an. Fara concediu platit sau alte beneficii.