PFA, SRL sau nimic pentru un site micut eCommerce

,

Buna seara la toti.
Recent am facut cunostinta cu un francez ce m-a rugat sa-i fac un mic site eCommerce pentru comercializarea mobilei, el fiind designer de interior in Caen, Franta. De asemenea, in responsabilitatile mele ar intra si mentenanta acestui site web, precum si mentenanta unui alt site web de tip eCommerce, pe care tipul comercializeaza cu tot felul de suveniruri pentru interior. Pentru crearea site-ului i-am cerut 500 euro, iar pentru mentenanta i-am cerut 10 euro pentru fiecare interventie, astfel incat sunt un proaspat absolvent mai mult in cautarea experientei decat a banilor. Toate bune si frumoase dar tipul nu vrea sa transfere bani in contul meu direct deoarece ar trezi suspiciuni si nu e de acord cu o simpla intelegere(bani cash). Vrea ca totul sa fie legal, sa plateasca impozite etc. El mi-a sugerat sa deschid ceva de genu la PFA, dar nu sunt sigur ca merita pentru un asemenea proiect micut o asemenea bataie de cap, plus, nu am domiciliu stabil in Romania. Am cetatenie romana dar domiciliul meu stabil e in Republica Moldova, nici nu sunt sigur daca pot forma un PFA in acest caz. As vrea sa aud parerea cuiva mai experimentat in asemenea afaceri. Merita sa formez un PFA doar in acest scop? Daca nu, cum altfel as putea face ca totul sa fie legal si transparent? Ar fi mai usor daca am utiliza o platforma de freelancing gen upwork ca intermediar intre noi? Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Adică tu să plătești impozite.

“Nimic” iese din discuție. Eu recomand SRL - ești la început și te poți dezvolta. 10 euro per intervenție… ești indian cumva? Mărește prețurile sau mergi casier pe la vreun supermarket că vei câștiga mai bine fără bătăi de cap.

2 Likes

Am pus un pret mic din cauza ca nu prea am experienta in domeniu(Web development) si deja am un job full-time(in domeniul Embedded). Acesta il consider mai mult ca un venit secundar. Cat despre impozite, tipul a zis ca banii ii va deconta din contul firmei lui, si ar fi straniu sa-i bage in contul meu direct. Adica i se pare dubios o asemenea procedura. Din partea mea daca e legala aceasta optiune eu nu am nimic contra.

1 Like

Poti cu Upwork, te ajuta si pe tine un review si el primeste factura de la ei. Daca nu stii ca o sa ai proiecte constant cred ca te cam complici sa iti deschizi imediat firma. Poti plati impozitul daca vrei si doar cu declaratie.

3 Likes

dpdv legal el nu poate justifica o plata catre o persoana fizica

fa-ti un srl si explica-i ca va plati 15 sau 20 pe interventie

cu srl microintreprindere platesti asa:

  • 1% din incasari impozit
  • contabil in fiecare luna

asadar vei incasa cei 500 eur, ii lasi in firma, si de acolo platesti conta

1 Like

Doar daca e angajat pe firma, altfel plateste 3%.
Daca e angajat pe firma, mai sunt taxe si impozite de platit…

Dar pentru o suma mai maricica, merita clar micro in loc de pfa.

1 Like

Pentru un SRL fara angajati se platesc urmatoarele:

  • 3% impozit pe venit
  • contabil: 150-200 ron / luna
  • trimestrial se pot scoate banii din firma, distribuind dividende. Asa ca se mai adauga inca 5% impozit pe dividende
  • daca intr-un an distribui dividende in valoare mai mare de 12 * 2080 RON (salariu minim) = 24960 RON, atunci mai trebuie sa platesti (tu, nu firma!) si CASS (contributie asigurari sociale de sanatate) in valoare de 2496 RON pt anul respectiv

Pe langa datoriile catre stat si plata contabilului, mai adauga:

  • comisioane bancare - in functie de banca
  • comisioane PayPal (in cazul in care iti va trimite banii pe PayPal)
  • gazduire sediu social - in cazul in care nu ai unde “seta” sediul social, tinand cont ca nu locuiesti in Romania; in Bucuresti se incepe de la ~ 100EUR/an, in provincie posibil sa fie mai ieftin

Luand aceste lucruri in calcul, tu decizi daca merita sau nu…

1 Like

Pai si cetateanul francez e in Franta sau in Romania? De unde te plateste?

Din Franta ma plateste, acolo e inregistrata firma lui.

Faza e urmatoarea. Neavand rezidenta in Romania, te supui legislatiei R.M.
Daca locuiesti in Romania ar trebui sa-ti muti rezidenta in Romania, in caz contrar este posibil ca in ceva timp sa trebuiasca sa te duci cu dovezi ca ti-ai platit taxele in unul din locuri.

Pe mine ma depaseste situatia ta, am sa-ti spun parerea mea insa ar trebui sa verifici cu un contabil.

Prestand ocazional, ce faci tu nu se incadreaza ca fiind activitatea economica, ceea ce te-ar scuti de inregistrarea unei forme juridice. In Romania, o persoana fizica poate presta, intre anumite limite, catre o persoana juridica pe baza unui contract de prestari servicii civil, plata fiind facuta in baza acelui contract iar taxele fiind retinute la sursa, de catre persoana juridica.
Situatia ta este putin mai complicata fiind colaborarea in spatiul european, insa din nou, ai posibilitatea de a fi platit in baza unui contract de prestari servicii iar ulterior sa iti declari veniturile si sa platesti taxele la ANAF.

Nu inteleg exact ce vrea francezul. Sunt veniturile tale, tu platesti taxele, nu el. El este acoperit de contract.

Dar din nou, daca nu ai rezidenta fiscala in Romania nu ai treaba cu legislatia de aici, trebuie sa vezi in Republica Moldova.

Nu lucra niciodata fara plata upfront, cel putin 50%.

Pe francez il intereseaza sa primeasca factura pentru banii dati. Atat.
Daca nu esti rezident in .ro, PFA nu poti sa faci (din cate stiu eu). La SRL, pe langa ce spune @GeorgeJipa mai sunt cacaturi gen aviz de la pompieri, contract cu firma de securitate si cate mai cate.
La banii aia n-o sa ai nici cu ce plati contabilul. Pune pretul pe ora nu per interventie, ca o interventie poate dura zile dfaca e ceva complicat.

Probabil ca cel mai simplu pentru tine in conditiile astea ar fi ceva gen upwork, la preturile alea nu risti sa-l pierzi acolo.

1 Like

Din cate stiu eu, trebuie aviz de la pompieri si contract cu firma de securitate doar in cazul in care-ti desfasori activitatea la sediul social, ori la punctul de lucru (daca ai vreunul declarat).