PFA - taxe de 52%?

Ma uitam la video asta(https://www.youtube.com/watch?v=TgtZrC7yiy8&t=3s) si am dat de unul in comentarii care a zis ca taxele la PFA pot fi de 52% din cat incasezi. Tot stau si ma intreb, cum poate sa fie asta adevarat?

Situatie clara: sa zicem ca faci 10.000 ron brut. asta vine 120k brut pe an. Pentru suma asta vei avea de platit 20112 lei pe an adica 1676 de lei. Adica ramai cu 8345 in mana si platesti si pensia si sanatatea si impozitul.

La exemplul de mai sus am pus ca si cum nu s-ar deduce nicio cheltuiala.

Cum poate sa zica omul ala in comentarii ca e ajunge la 52%? Exista cazuri?

2 Likes

Ai aici situatia pentru salariati: http://undesuntbaniitai.ro/

Jaful e distribuit, ca sa nu se prinda sclavul cat este de exploatat.

La PFA situatia nu e cu mult mai roza.

2 Likes

La PFA poți să alegi cât plătești la pensii și la sănătate (dar nu mai puțin decât plătește unul cu salariul minim). Dacă vrei să plătești ca „angajații”, poți foarte lejer să dai 25% + 10% + încă 10% pe impozit.

La PFA pe normă de venit e mai mișto că acel 10% din impozit se ia dintr-o sumă dată de stat (care în București de exemplu e ridicol de mică, de genul 2000 și ceva de lei pe lună).

Una peste alta ai de ales între a da mai mulți sau mai puțin bani statului pentru pensii pentru a primi fie 300 de euro, fie 200 de euro când te vei pensiona. De prin 2030 va fi jale cu pensiile, iar în 2040 când lumea născută prin 1980 va începe să se pensioneze vor fi lupte pe stradă.

Ca fapt divers, în Belgia, la un venit de 8000 euro brut pe lună, rămâi cu 3500 în mână. La un venit de 5000 de euro brut, rămâi cu 3200. Europa susține lenea. Plain and simple.

2 Likes

Nu mai stiu care e situatia acum, ca PFAul mi-e inchis de ceva ani, dar tocmai mi-a venit o decizie de impunere pentru sanatate pe PFA, pentru un an anterior. Au decis cei de la ANAF cat, functie de venit, nu functie de cat am ales eu.

E adevarat ca am decis eu cat sa platesc initial, dar aia e asa, o suma care se extrage din ce decid ei ulterior. Situatia e in multe feluri cretina, pentru ca platesc o asigurare (de care n-am beneficiat) in mod retroactiv, dar e chiar mai rau, pentru ca venitul a fost impozitat, pe scurt am platit impozit pe banii care merg la CASS. Normal probabil ca daca as mai avea PFAul as putea deduce banii din venitul pe anul curent, dar cum nu mai exista PFAul, le dau bani impozitati, desi legea zice ca suma aia nu se impoziteaza.

Nici o problema, in Romania exista si taxa pe taxa taxei (si daca sapi mult, probabil si taxa pe taxa taxei taxei sau mai rau), asa ca…

1 Like

PFA pe sistem real?

eu am pe sistem norma de venit si nici nu sunt aproape de 50% taxe… nu stiu dar din ce am calculat, nici la real nu ajungi acolo

Eu am ales sa platesc minimul momentan :slight_smile:

25 + 10.5 + 10 + 19 TVA it gets you there. Plus impozit pe masina, locuinta, benzina, lumina. Ca in link.

Doi la mână: TOȚI PLĂTIM LA MINIM!

Bine, daca pui tva si alte taxe e clar. E vorba strict de ce platesti la ANAF aici.

Dragilor,

  1. Din 2018, PFA plateste sanatate si CAS relativ la salariul minim pe economie. Indiferent daca e in norma sau real. CAS se poate plati mai mult, optional.
  2. TVA-ul nu e obligatoriu sub plafonul de TVA (care e mare de tot). De asemenea, daca il platesti, ti-l poti si deduce.

Nu prea rezulta de niciunde 52%.

Oricum, domnul care a postat chiar nu stie despre ce vorbeste. A si dat exemplul “LTD” (care este echivalent cu societatea pe actiuni) sau off-shore in favoarea PFA-ului, deci nu prea avem ce dezvolta mai departe.

LTD este SRL, nu SA. Poti citi mai multe aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Private_limited_company#Romania

Si legat de nivelul de taxare, pe PFA se poate sa ai si peste 100% taxare pe norma de venit daca nu ai venituri suficiente. Pentru ca procentul de taxe este direct legat cu veniturile. Daca ai venituri sub norma de taxare de pe PFA, intr-un an poti chiar sa iesi pe minus (deci taxare peste 100%).

1 Like

Marius, acea pagina are la inceput in tabel cu denumirile din fiecare tara. Ce scrie la UK? Scrie Private company limited by shares - adica societate pe actiuni cu capital privat.

Oricum, argumentul nu era legat de SA sau nu SA, ci legat de propunerea lui, impreuna cu off-shore-ul, ca alternative la PFA, care sunt ridicole.

Cred ca totusi se referea la un regim de taxare normal nenea din comment-uri.

Uite ce zice tabelul de care vorbesti (a se observa abrevierea)

Daca tot nu ma crezi poti intra si aici: https://www.irishformations.ie/private-limited-company-ltd/
sa vezi ca descrie un SRL. Acele “shares” sunt de fapt partile sociale ce allcatuiesc capitalul social intr-un SRL.