PHP si adoptarea altor limbaje

Excludem posibilitatea ca pur și simplu să-ți placă un limbaj încât să nu vrei să-l schimbi (nu pentru că nu e posibil ci pentru că s-ar termina discuția destul de repede).

Acestea fiind spuse, eu mă gândesc la astea:

Comoditate

Cunosc câțiva programatori care s-au plafonat în urmă cu câțiva ani. Ei fac proiecte destul de interesante, dar folosind tehnologii din 2005, mergând pe principiul „if ain’t broke don’t fix it”.

Tot din comoditate se aplică și „nu am timp de X, am treabă de făcut”, fără să realizeze că X este o investiție pe termen lung și îi va face munca mai ușoară.

Ca o paranteză, o poveste auzită… cred că la Uncle Bob, referindu-se la TDD (dar se poate aplica la orice):

Până pe la mijlocul anilor 1800, medicii nu se spălau pe mâini înainte de tratarea pacienților. Când un cercetător a făcut legătura dintre pacienții ce nu se vindecau și mâinile nespălate, medicii au sărit de cur în sus, că „noi n-avem timp să-l pierdem pe prostiile astea, avem vieți de salvat!”.

Eu tot încerc: ba Python, ba Ruby (nu Django și Rails, ci limbajele în sine, făcând mici utilitare), ba Node (pentru diverse automatizări ce folosesc sau nu Grunt), ba TDD șamd.

Risc

Putem reduce totul la proverbiala cioară din mână vs vrabia de pe gard :smiley:

Dacă la 15-20 ești într-o situație în care îți permiți să experimentezi și să schimbi limbaje fără să-ți faci prea multe griji, la 30+ stă altfel situația: ai de plătit facturi, poate rate, poate un copil. Să schimbi pur și simplu barca înseamă cel puțin câteva luni în care vei fi plătit mai puțin. Sigur, este destul de posibil ca după aceste câteva luni, dar, din nou, este un risc pe care unii nu vor/pot să și-l asume.

Ăsta e motivul pentru care am rămas cu WordPress. Pentru a deveni eficient în orice alt CMS, indiferent de limbaj, voi avea nevoie de câteva proiecte reale cu deadline foarte generos. Cu WordPress - așa prost cum este el - am avut nevoie de cel puțin un an pentru a face lucruri cu care să nu-mi fie rușine și chiar și acum, după mai bine de patru ani de WordPress încă se mai întâmplă să învăț lucruri noi.

Lene

Mi-e lene să detaliez. :smiley:

4 Likes