PHP vs Javascript (NodeJS) - Care e mai bun?

de cand node e limbaj? eu puteam sa jur ca-i java script…

intreb si eu, nu-mi dati in cap

2 Likes

@alescx Eu inca cred ca-i un framework :slight_smile:

toate exemplele date de tine (la o examinare foarte rapida) par destul de simple.

3 Likes

@navaru Oare n-ar fi mai simplu sa ne dai tu argumentele pentru care ar trebui sa lucram cu node.js in loc de PHP ? Dar te rog sa sari peste inconsecventa functiilor str_repeat, strlen… stim problema si ne-am obisnuit cu ea. :wink:

E o parere strict subiectiva; pot deschide thread-uri separate pentru fiecare din problemele intalnite nu cred ca ar fi contructiv discutarea lor aici.
Pot aduce argumente obiective si contra PHP dar in final cred ca ceea ce conteaza este experienta pe care o ai ca si developer dezvoltand produse pentru clienti folosind aceste tehnologii. Daca reusesti sa faci asta cu oricare din cele de mai sus atunci e super, foloseste ce te face cel mai productiv si rezolva problemele clientilor. In final tehnologia conteaza mai putin si multi uita asta din pacate.

mda, chiar hai sa facem un javascript vs php. vedem care-i mai ok ca limbaj

1 Like

Evident că cel mai OK limbaj e cel de care ești mai entuziasmat sau cel pe care îl cunoști mai bine :smile:

2 Likes

nu chiar. eu unul as trece pe ceva mai serios oricand. dar cum s-a mai spus, momentan php-ul imi pune painea pe masa.

1 Like

Este pacat sa te limitezi la un limbaj limitat :expressionless: unde sa mai pui ca inca se mai lucreaza cu versiuni de php de acum 3 - 4 ani in unele locuri … si mai nasol e ca la un moment dat poti ajunge si la alzheimer daca tot stai pe loc asa …

in ce sens e limitat?

Uite o chestie foarte enervantă la Node: npm face abuz de folder nesting. Asta înseamnă că vei avea node_modules în node_modules de câteva ori. Dacă adaugi și calea proiectului curent și numele pachetelor, poți ajunge rapid la limita impusă de sistemul de fișiere din Windows (256 caractere). Asta nu afectează node per se, dar dacă vrei să ștergi node_modules îți ies peri albi.

Sunt conștient că asta e strict problema sistemului de operare, nu a limbajului. Dar Node este singurul cu care am avut probleme.

Răspunsul lor?

With these points in mind, I’m closing this issue, because it is not properly a Node issue

In toate sensurile :slight_smile:

da te rog niste exemple. altfel nu prea meriti bagat in seama

@tachyean Deci n-ai nici un argument, nici un sens, si mai esti si plictisitor.

Anyway, inca ceva. Eu am soft-urile mele open source, le iubesc, mi-as da toate weekend-urile pe 2015 pentru ele. De ce sa renunt la pretioasele mele pentru 30 de job-uri pe freelancer?

Ingnora-ma atunci, pentru ca nu am chef sa discut o discutie veche de cand e php-ul … toata lumea stie ca este un limbaj foarte slow aproape exclusiv pentru web si e folosit din comoditate … nu strebuie decat sa te uiti prin benckmark-uri si dupa ce incerci un limbaj putin mai evoluat sa te intorci in PHP (ceea ce vad mai sus ca ai si facut si ma mira faptul ca inca il iubesti).

Si eu am trait si traiesc inca din PHP dar nu am ajuns la stadiul de fanboy :slight_smile:

2 Likes

Nu ti-a cerut nimeni sa renunti, lol, normal ca nu o sa treci la alt limbaj peste noapte dar daca lumea incepe sa ceara alte limbaje poate ar trebuii sa te gandesti si la viitorul tau … haide ca va plictisesc deja.

Pai tocmai asta e problema, singurele persoane care cer alte limbaje nu-s clienti, in general sunt alti dezvoltatori pe reddit/forum-uri.

Viitorul meu arata: eu, dubai si 2-3 femei. Iar pentru asta e nevoie de un limbaj care are cerere, chiar daca este de 2x mai slow ca nodejs.

Iti urez success :slight_smile: atunci nu o sa mai ai nevoie de nici un limbaj.

Ce e nasol in comparatia ta e ca si node.js e cam slow :stuck_out_tongue:

Domnilor, mai aveți puțin și vă luați la bătaie. Haideți să fim un pic mai maturi.

@tachyean: dacă nu ai chef să discuți, de ce intri într-o discuție? La o adică putem posta răspunsuri doar rezultate din google și am terminat, nu? Scopul forumului nu este acela de a fi un loc pentru… discuții? :wink:
@alescx: am editat titlul. E mai bine? :dash:

O afirmație de genul „X e mai rapid decât Y” este absolut irelevantă:

  • Nu vei scrie exact aceeași aplicație cu exact aceleași specificații folosind exact același stil în două limbaje. Niciodată.
  • Șansele să faci o aplicație cu un trafic atât de mare încât să fie nevoie de microoptimizări în limbajul tău de suflet sunt infime. Șansele să faci o aplicație cu un trafic atât de mare încât să ai nevoie de un limbaj mai rapid decât ce poate limbajul tău de suflet microoptimizat sunt și mai mici.
  • Pierdeți din vedere că mulți programatori fac site-uri, nu aplicații. Performanța adusă de un limbaj sau altul nu este foarte interesantă.

O discuție mult mai constructivă de X vs Y ar fi pe tema „uite ce ușor pot face în X iar în Y te chinui”. De genul: „Node este asincron” (o chestie care m-ar fi ajutat foarte mult la ultimul proiect)


Că tot veni vorba de performanță: ce trafic aveți pe cel mai mare proiect al vostru? (sunt curios în special de @tachyean aici) Să știm cât de slow este PHP :smile:

2 Likes

Cam 10 pe zi asa si fiecare imi mananca cam peste 100 Mb din memorie pentru ca imi place sa lucrez cu array-uri imense, noroc ca serverul are 1 Gb de RAM si aproape pot sa-i multumesc pe toti 10 simultan si da … stiu ca ar trebuii sa nu mai folosesc set_time_limit(0) dar nu pot sa prevad eu cam cat imi ia sa rulez codul dintr-o pagina si il las asa in background pana isi termina treaba dar oricum am max_execution_time 86400 deci la 24 de ore oricum se inchide procesul. E bine totusi ca nu folosesc node.js ca acolo nu s-ar fi inchis si a 2-a zi trebuia sa restartez tot serverul sau sa chem cumva garbage collectorul, dar e prea complicat … :wink: