PHP vs JS. Ce sa abandonez si ce sa aprofundez?

s-ar putea zice despre multe limbaje

Mi-ai luat limba(-jul) din gura

1 Like

Discuțiile astea offtopic SIGUR îi vor ajuta pe cei care vor veni să citească.
On topic: am decis să studiez mai intens node.js, iar în paralel voi continua cu Laravel. Consider că php este ținut în viață din inerție de Wordpress, iar ca inovație doar Laravel îl mai ajută. În schimb JS începe să fie din ce în ce mai prezent și adoptat.

2 Likes

Sa fim seriosi si sa recunoastem ca PHP/Javascript (pe backend) + restul (Perl, Python, Ruby) isi au sensul doar fiindca finantatorii nu stiu nimic despre tehnologie si programare.

Daca eu as avea x milioane de dolari si as dezvolta un site, l-as cere in C.

In C pot foarte bine sa ma conectez la MySQL, sa parsez GET si POST request si tot de ce am nevoie fara un wrapper deasupra. Plus am control fin asupra memoriei folosite, pot folosi lejer firele de executie si, la necesitate, pot face optimizari direct in Assembler.

De ce sa nu-l faci direct in cod-mașina? De ce sa te mai complici cu C și assembler ? :))

4 Likes

Exact la asta vroiam sa ajung. Deci recunoaștem cu toții că ne place JS că nu trebuie să învățăm două limbaje.

E comod. Facil. La îndemână.

Că sa încheiem discuția asta, între PHP și Javascript as alege ambele. Și apoi as continua cu C#, Java, C și restul in limita timpului liber.

3 Likes

Fara suparare, dar sa-ti bubuie proiectul din cauza dependintelor tine de neatentie.

Daca ai configurarea facuta ca npm/yarn/composer sa-ti traga mereu ultima versiune, pai oarecum meriti durerea aia.

5 minute de editat un config care sa faca lock pe o versiune a unei dependinte, te scapa de multe batai de cap. Mai ales daca vorbim de proiecte mari.

1 Like

On topic, as alege un stack care se plateste bine si cu care imi face placere sa lucrez.

Batai de cap apar intotdeauna, mai mari sau mai mici. Mai ales cand te iei dupa hype si uiti de bun simt cand adaugi dependinte in proiect.

JavaScript nu va iesi din schema prea curand, iar felul in care evolueaza React, Vue sau GraphQL nu-mi sugereaza decat lucruri si mai interesante in anii care urmeaza.

Ce nu-mi place … ideea de Full-Stack. Mai ales cand este si combinata cu DevOps.

Cel mai bine e să faci ce iti place, pentru că te va duce cel mai departe.

Însă fiecare limbaj are limitările sale, care la rândul lor apasă pe umerii developerilor.
Dacă ne uităm la numărul de module create pentru fiecare limbaj, putem spune ce potențial are fiecare.

0_XcOroP181XAsBBTj

1 Like

Doar faptul ca un limbaj e mai folosit nu e neaparat un argument.
Unii ar zice ca e contra-argument, pentru ca multi… dar…

Ok, lasand gluma la o parte, or fi limbajele echivalente in sensul Turing, dar de-aia nu ne apucam sa programam serios in brainfuck.

Sigur ca poti sa culegi cirese in favoarea unui limbaj, dar altii culeg alte cirese (link ales la intamplare):

La numar de pachete, castiga nodejs, la numar de adepti sau proiecte open source, castiga php. Etc.
Alegerea ar trebui facuta in functie de situatia particulara, nu folosind sfaturi generice de pe net.

5 Likes

Știu că e greu de abandonat ceva cu care suntem familiarizați, o simt și eu, o fi sindromul Stockholm, dar deja cerințele aplicațiilor moderne, inclusiv în web, sunt ușor de satisfăcut și implementat cu js. Prefer acum să învăț un limbaj pe care să-l pot folosi cam pe oriunde decât să rămân la unul care este doar pt web.

Link din 2020 cu comentarii si din 2017, mersi mult pt cireașa aleasă “la intâmplare”. In articol se fac teste cu Node 6.11.2, versiune veche din 2017, in meta are meta property=“og:image” content=“https://static.thinkmobiles.com/uploads/2017/09/php-vs-node.webp”, foarte relevant testul, not. Macar puteai sa-ti dai silinta sa alegi o alta cireasa “la intamplare”, nu cea care ti-ar da tie dreptate. LE: ai cherry picked ceva falsificat, dar tu ai făcut eroarea de logică, siteul doar a falsificat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking

2 Likes

Chiar am ales link-ul la intamplare.
Si sigur ca multe dintre argumentele alea de acolo sunt subiective, de exemplu dintr-o anumita perspectiva, asta:

poate fi un dezavantaj, nu un avantaj.
Dupa cum spuneam, depinde de situatia particulara.

De exemplu, noi pentru un server, dintre php si js am ales C++. Serverul permite scriptare in php si python, poti sa-l accesezi din js (inclusiv websockets) dar esentialul (si vasta majoritate a codului) e C++.

PS Fii sigur ca intelegi ce citezi. ‘Cherry picking’ e total ok pentru falsificare, altfel stiinta ar deveni dogma si logica ar disparea complet.
Daca aruncai o privire doar la ‘Talk’, puteai sa afli ca pagina aia induce in eroare (pot sa inteleg de ce, de la atacul la ‘denialists’):

1 Like

Si inca ceva. S-a mai sugerat si criteriul de alegere dupa numarul de anunturi de angajare.
Dar de ce trebuie sa gandim ca niste iobagi mereu?
Fiindca alegerea unei tehnologii are efect indelungat, eu zic ca e bine de luat in considerare si crearea unui produs propriu. Iar pentru asta e bine sa te gandesti cu ce ai vrea si ai putea sa il faci.
Cateva exemple: pentru un CMS poate e mai bine PHP, dar daca vrei o aplicatie web, NodeJS ar fi o optiune mai buna.

image

2 Likes

Iti inteleg ideea dar eu am facut recomandarea plecand de la niste presupuneri, in cazul de fata am presupus ca nu stie nici node nici php si ca ar vrea mai degraba sa se angajeze repede decat sa faca un produs propriu.

Oricum, din punctul meu de vedere, dupa mai multi ani de experienta cam iti este indiferent limbajul. Cred ca iti ia maximum 2 saptamani sa ajungi la un nivel decent trecand de la php la js pe backend, de exemplu.
Async-ul js-ului il inveti repede. Mai nasol e daca vrei multithreded stuff in limbajele astea. Da stiu, teoretic se poate. Practic nu cunosc ceva decent facut cu ele.

Eu as proceda altfel(defapt am procedat altfel). In Romania se pune mai mult accept pe limbaj, asa ca as investi sa fiu bun intr-unul care are oferta decenta atat de joburi cat si salarii. Apoi produsul propriu l-as face in ceea ce consider eu ca e mai misto pe piata in momentul ala. Cred ca abordarea asta te va ajuta sa devii un programator mai bun vs mentalitatea one language for everything.

3 Likes

Pai vad ca de Go nu zice nimeni… :slightly_smiling_face:

3 Likes

nodejs, libraries that are like this is_bool, is_real_bool, is_numeric, is_array, is_even :slight_smile:
index.js -> the hole code, max 50 lines
readme.md
test.js
.gitignore
.travis
plus other nonsense files

javascript is like most the video on the youtube: bombastic, nice intro, really good music, not so much information. but heh, remember: like, and subscribe!
:slight_smile:

4 Likes

daca citeste cineva threadul asta - se lasa de programare. Am mai zis-o de cateva ori, programarea e frumoasa dar oamenii o fac sa fie urata - drept dovada acest ‘razboi’ de argumente pe care le da fiecare in parte, fix ca in copilarie “tata meu e mai smecher, ba tata”.

Pentru OP: eu ti-as sugera sa te gandesti in ce directie vrei sa mergi - vrei sa faci frontend (aplicatii web etc) sau iti place mai mult partea de backend(indiferent ca e nodejs php si restu placerilor aruncate aici de colegii de discutie) si de aici iti raspunzi singur ce vrei sa faci.

LE - nu inteleg de ce tot mai multi programatori sunt asa hateri si au impresia ca fiecare in parte stie cel mai bine. Incep sa cred ca de aia nici nu avem multe comunitati foarte stranse prin Romania pentru ca mai mereu la cate-o adunare incepe fiecare sa arate ca-i mai ‘invatat’.

Na ca am zis-o!

13 Likes

pentru ca marea majoritate n-au ce cauta in domeniul asta. daca ar fi sa fac o comparatie cu medicii n-ar ajunge nici la stadiul de olivia steer. Marea majoritate sunt total dependenti de tool-uri si daca-i bagi in limbajul chior se uita ca la felul 4

1 Like

Vreau să învăt foarte bine un limbaj de programare care să-mi fie util nu doar in web development, deci am ales să studiez JS mult mai aprofundat.

super, spor si multa rabdare in tot procesul de invatare! Din experienta, eu JS-ul l-am invatat din foarte multa practica si cand intalneam situatii ciudate cautam sa vad de ce si cum se intampla.

2 Likes