PineTime, open source smartwatch

V-ați lua un ceas precum https://www.pine64.org/pinetime ?

Nu. Raspunsul este simplu … orice alt smartwatch este de o mie ori mai bun. La fel ca si PinePhone. Desigur, exista o nisa de fanatici opensource care le cumpara. Pentru mine au zero sansa.
Desi sunt un mare fan open source, utilizator Linux de 20 de ani, dezvoltator de systeme de operare bazate pe UNIX/Linux, etc. Nu pot sa fac o concesie asa de mare.
Programele proprietare nu sunt rele. Windows, Linux, MacOS, fiecare isi are meritele. Folosesc atat programe open source, cat si programe platite. Si nu in ultimul rand, sunt programator, deci traiesc din banii ce platesc oamenii pentru produsele vandute de compania la care lucrez.
In opinia mea, cel mai mult conteaza calitatea si potrivirea unui software cu mine personal. Fa-mi un smartphone asa cu-mi imi imaginez eu ca ar trebui sa fie, si daca e scump il cumpar, daca e open source il cumpar, daca e gratis il accept. Nu prea imi pasa. Deocamdata doar OnePlus se apropie de nevoile mele in domeniu de telefoane, dar si asa mai am pe telefon aplicatii pe care le folosesc de ani de zile si pe care am platit in total peste 100 E. Plus am setul meu de aplicatii, cele mai multe de la Google, pe care le folosesc indiferent de marca telefonului.
Cat despre ceasuri, am incercat mai multe, sunt fan smartwatch-uri. Pana la urma, cel mai bine mi se potrivesc ceasurile de la Garmin. Imi ofera informatii de “health” si imi track-uie exercitiile exact cum vreau. Am mai cumparat cateva aplicatii in plus pe el, dar suma este modica, pe la 10-15 Euro. Si am tot ce imi doream vreodata de la un smartwatch. Acum desigur, UI-ul este mai slabut, grafica mai basic, meniurile reactioneaza mai lent … dar ce conteaza, pentru mine acestea sunt secundare.

2 Likes

La cât de tâmpit e UI în aplicațiile open source (în general), probabil trebuie să compilezi kernel de fiecare dată când vrei să vezi ora.

Iar când vrei să o pui alarmă… vezi că n-ai driver de audio.

De apreciat prețul, totuși. $25/bucată nu e chiar rău :slight_smile:

1 Like

Eşti foarte panicat de Linux/open-source, cred că te-a traumatizat ceva rău :slight_smile: Ultimul sistem de operare Microsoft pe care l-am folosit ca desktop a fost Windows '98, de atunci nu m-am mai atins pe bune de un Windows (decât în maşini virtuale, câteva minute pentru a testa diverse chestii pentru clienţi).

Problemele cu drivere în Linux sunt extrem de rare, în 99% din cazuri totul functioneaza out-of-the-box. Iar legat de Windows, acum mi se pare infiorător de lent şi greoi în utilizare, habar n-am cum îl poate folosi cineva pentru producţie, mă enervează fiecare secundă pe care sunt nevoit s-o petrec pe el :slight_smile:

3 Likes

Chiar acum câteva zile vorbeam cu @Cosmin_Popescu și zicea că nu poate face audio să funcționeze pe linux.

Și eu am aceeași părere. Despre Linux.

:grinning:

Pe o notă mai serioasă: putem înlocui windows cu linux în cele două paragrafe ale tale și dăm de „adevărul” utilizatorilor de Windows. Nu zic că ce zici tu e fals, ci doar că fiecare platformă are puncte forte și puncte slabe.

Sunt destul de sigur că ai aceeași părere când vine vorba de ce-distro-folosești vs ce-distro-nu-folosești.

Darrrrrrrr hai să nu deturnăm discuția inițială, din mai multe motive:

  1. Treaba asta cu x vs y este holy war, tu nu ai cum să mă convingi că linux e mai bun, eu n-am cum să te conving că windows e mai bun (de parcă ar trebui, oricum windows este mai bun… :grin:) și nu ajungem nicăieri.
  2. Comentariul meu inițial era pentru preț, dar mi s-a părut amuzant. Dacă ar fi avut Windows, cel mai probabil aș fi zis că îți aruncă un BSOD când vrei să iei pulsul sau ceva de genul.
1 Like

MacOS e cel mai bun :stuck_out_tongue:

Nici eu nu sunt pentru polemici in care nu castiga nimeni, dar vreau sa arunc o parere, personala, ca utilizator/programator de windows (10%), Ubuntu (20%) si Mac (restul):

PRO Mac:

  • in windows, ca si in Mac, nu te doare capul cu compatibilitatile si update-urile. In Ubuntu, ca si in Mac, iti merg toate aplicatiile la fel ca in prima zi, si nu trebuie sa reinstalezi sistemul macar o data pe an.

CONS Mac:

  • in windows te poti juca. In Ubuntu… nu-mi vine nimic in minte cu ce ar fi mai bun decat Mac.

PS. In final programez intr-un IDE cea mai mare parte a timpului si folosesc Chrome pentru navigatie pe net, asa ca e mai putin interesant pe ce OS functioneaza softul, atata vreme cat functioneaza.

Mulțumesc pentru păreri.
Deocamdată nu voi cumpăra un astfel de ceas deoarece este mai mult un nice to have decât un must. Iar de scris aplicații pentru astfel de dispozitive nu sunt dispus să o fac în acest moment.