Platforme pentru proiecte de freelanceri in 2021

Salutare comunitate,

De ceva timp am inceput sa ma documentez de spre acest stil de viata numit freelancing.
Ca si ocupatie de baza sunt software de veloper si lucrez pentur o corporatie.

M-am documentat putin iar pe internet am gasit ca o cale rapida de a deveni freeelancer este sa aplici pe platformele inchise cum ar fi:

https://www.toptal.com/

Voi cum gasi clienti ca si freelanceri? Se merita investit timp in aceasta activitate?
Ce parere aveti?

Poți să aplici, eu am citit tot ce am nimerit despre JS și il folosesc zilnic de 4 ani și tot mă uit ca prostul la unele întrebări/probleme de interviu.

Trebuie să te pregătești bine ca să te ia și nici atunci nu e garantat că găsești un client.

1 Like

Es te greu pe toptal?

Depinde de specializare.

Eu am intrat pe WordPress și mi s-a părut banal. Un prieten, pe UI/react la fel. Altul, pe programare (generic) a nimerit niște probleme de NASA :sweat_smile:.

Se poate face switch de pe wordpress pe programare? Adica sa dau test pe react/.net si dupa sa trec pe programare .net/java?

Heh, nu. Dar poți aplica la mai multe specializări.

ce romanesc a sunat asta :))))

1 Like

:smiley: da, decat sa am probleme de la NASA

Eh, @iamntz exagereaza cu NASA lui. Sunt probleme care se concentreaza pe algoritmi, nu pe limbaje. Cred ca a mai zis cineva pe forum: daca tocmai iesi din liceu ai sanse destul de mari sa treci de majoritatea testelor

Dupa ce intri, gaseste 2-3 clienti, ii scoti de toptal si sanatate. Clientul plateste de 2-3x mai mult decat primesti tu :wink:

Cred ca cel mai românesc lucru de pe aici este scoaterea clientului de pe Toptal

1 Like

oricat am vrea… nu excelam la prea multe chestii, nici macar la cele negative.
asa ca eu consider lucrurile astea “romanesti”… un “chinezism” :slight_smile: (copie low a unor lucruri pe care strainii le fac la scara mai mare, de mai mult timp si cu alte sume).

Nu știu cât de românească e treaba, am avut clienți care m-au întrebat mai mult sau mai puțin direct dacă sunt dispus să fentăm sistemul. :slight_smile:

E un trade-off. Bănuiesc că Toptal are un sistem de rating, dacă îl fentezi nu-ți vei largi portofoliul, nu-ți va crește ratingul, (probabil) vei rata clienți din cauza asta (cel puțin așa îmi imaginez că s-au gândit cei de la Toptal). E ca la Alibaba, poți să-l fentezi, dar riști să trimiți bani unei firme fantomă și să nu-ți vezi marfa niciodată.

1 Like

Singurul motiv pentru care ar fi logic sa fentezi sistemul cu orice pret ar fi daca te-ai angaja direct la firma cu care colaborezi ca si freelancer. Atunci nu te mai intereseaza toptal, poti sa iti si inchizi contul. Probabil orice firma serioasa ti-ar si cere sa inchizi toptal…

aproape iti dublezi venitul pe acelasi timp lucrat. Pentru orice proiect care dureaza mai mult de cateva saptamani ar trebui sa fi bleg sa nu incerci treaba asta. Ca sa nu bata la ochi poti pastra cateva ore pe toptal dar restul paypal sau crypto ftw.

Odata ce se lamureste clientul ca esti de incredere crezi ca nu i-ar conveni sa-ti plateasca direct tie dar mai putin decat pe toptal? Si cu toate astea tu sa primesti semnificativ mai mult?

Daca-i spui clientului ca tu iei 50$ cand el plateste 120$, ce crezi ca se intampla daca ii zici ca vrei 80-90$ sa lucrezi direct mai ales daca e un proiect long-term, unde ar putea face economii substantiale?

Baliti cu totii la cifrele vehiculate de jmekerii internetului si ii luati in ras dar cand cineva va zice care-i jmekeria de fapt incepeti cu “e treaba romaneasca” sau “nu e logic”.

2 Likes

Eeee, se cheama invidie. Sau interes. Sau ambele.
E funny ca ti-au dat like exact aia care injura :rofl:

Dar se stie, noi, romanii, suntem CEI MAI CORECTI oameni DIN LUME. Stam la coada, injuram partidele de putere, si 2 luni mai tarziu, in toamna, ii votam iar. Sau nu mergem la vot ca “n-avem cu cine”.
Sau stam la coada, injuram, si intre timp aflam tips & tricks cui sa dai spaga sa nu mai stai coada :laughing:

2 Likes