Plecati din tara daca se elimina facilitatile fiscale?

Ipotetic vorbind, daca se reintroduce impozitul pe venit in IT, luati in considerare plecatul din tara?

Sau ramaneti sa faceti concurenta cu indieni?

1 Like

Practic vorbind:

  1. Nu mă incadrez condițiilor pt “facilități” (ie. non absolvent de studii superioare)
  2. În momentul de față se lucrează mai remote ca niciodată, deci în afară de faptul că vrei să schimbi priveliștea, nu înțeleg treaba cu “a pleca”
  3. Am o țintă de venit minim de care am nevoie, iar dacă nu o mai ating… Caut pe altcineva
    Dacă toată strategia mea depinde de acordarea unor “disscount-uri” sau alte artificii (eg. lucratul pe srl ca sa scoti banii via dividente), eu personal consider ca e o strategie proasta

Also, sigur, sigur au mai fost 2 “flame wars” fix pe subiectul asta in ultimile 60 de zile pe aici pe forum

10 Likes

Câștigam oricum mult peste media acestei tari și al costului de trai… nu din lipsa de modestie zic, ci pur și simplu realist.

deci sa zic ca as pleca pt aia 10% mi s-ar părea ipocrizie. ORICUM, putem lucra cu oricine și de oriunde, deci cu atât mai mult, nu

3 Likes

Eu nu stiu ce razboaie apocaliptice au fost date pe tema acestui subiect pe forum, dar ma gandeam ca si daca vorbim de un 10% dintr-o suma fixa, totusi sunt niste bani.

Intreb si eu cu matematica mea de balta, nu se simte un 10% din 10.000 de euro?

L.E. intr-adevar e un avantaj ca poti lucra de oriunde pentru oricine, dar in RO orice banut incasat se declara si se impoziteaza.

Daca cumva exista o susta prin care poti fenta aceasta chestiune atunci te rog sa ne-o dezvalui ca sigur am fi cativa interesati.

1 Like

nu se simte un 10% din 10.000 de euro?

Easy there, Mr Dascălu. Nu toți am trecut prin cursurile magice ca să simțim 1k din 10k.

5 Likes

Pai cei cu 10.000 nu sunt si ei oameni? Nu au si ei dreptul sa isi ceara drepturile? Mr. Dascalu?

2 Likes

Se simte, dar multe firme vor acoperi macar partial diferenta (la multe iti si negociezi netul, nu brutul).

1 Like

De mentionat ar mai fi aici ca, daca s-ar scoate, si firma nu ar modifica brutul, scaderea pentru salariul net ar fi mai degraba undeva la ~15% (fiindca e minus 10% din brut).

Update: pare ca m-am inselat, e 10% din net.

1 Like

Hai sa fie 500 din 5000 de euro ca vad ca 10000 ii exaggerated. Poate ca asta e nivelul pietei de outsourcing in Romania ~= Mumbai.

Dar si 500 de iepuroi is bani. De banii astia iti iei o chirie in Cluj de stati toti 4 in ea.

Nu cred ca un IT-ist sarguincios si cu familie nu se uita la 10%.

Tu acum vorbesti despre salariati?
Vezi ca exista statistici oficiale cu privire la salarii si nu geme Romania de de-astia. Nu-ti fa griji de ei, ca ‘se descurca’.

La celelalte exista optimizari fiscale (legale), iti dai salariul minim pe economie sau demisia si iei doar dividende.

Presupunand ca o sa faca aceeasi faza si pe alte forme de venituri (desi eu nu vad cum s-ar faulta oligarhia chiar in halul asta si pe ea insasi), exista intotdeauna si varianta:

Ma opresc din lucrul pe bani. Pun stop, pot sa fac asta pentru niste ani bunicei. Si dupa aia pot sa lucrez pe ceva minim cat sa-mi asigure ‘supravietuirea’, o zi pe saptamana sau pe-acolo.

In timpul asta ma apuc sa lucrez ‘pe gratis’ la niste proiecte mai serioase (open source sau nu). Daca totusi vad ca n-au de gand sa corecteze jaful, cand vad ca proiectul/proiectele sunt pe cale sa aduca bani, parasesc plantatia si sting lumina in urma mea.

1 Like

Nu stiu de altii dar eu nu m-am mai uitat cati bani fac exact lunar de peste un an si probabil ca 10% in plus sau in minus nu i-as simti. Nu fac 10 000 si nici macar 5 000 de euro.

Azi dimineata am pus 285 de dolari pe o chestie care se numeste CakeDeFi si acum, dupa o tura pe A10 cap-coada, vad ca am 295.

2 Likes

Eu zic sa nu fim prosti si sa nu ne laudam cu ce salarii sunt acum in piata ca sunt in stare sa ne impoziteze pur si simplu din invidie. Nu trebuie sa stie nimeni ca un programator bun castiga mai mult ca un magistrat si parlamentar si presedinte laolalta.

Deci da, a doua zi ma duc in tarile cu apa calda daca se elimina facilitatile fiscale. O data luata o facilitate e foarte greu sa o primesti inapoi, dar e usor sa o mentii cu proteste.

4 Likes

Cateva aberatii de ale mele de ziua nationala

  • la un moment dat se va scoate
  • parca este si in PNRR ceva de ea
  • o sa ii doara la buzunar pe cei cu venituri mai mici (cei care nu lucreaza la corporatii). Sunt, din pacate si devi care lucreaza pe 3500-4000 de lei.
  • mie imi place raspunsul lui @ct27stf :slight_smile:

Daca vor pe bune sa aduca mai multi bani la buget, ar trebui sa umble in alta parte. Stiu ei unde, dar s-ar deschide o cutie a Pandorei :wink:

3 Likes

Pai salariati da pentru ca mnah banuiesc ca se mai practica in Romania sa fii salariat, nu?

Si nu cred ca am exagerat in sume pentru ca mnah banuiesc ca pozitiile high-ranked intr-o corporatie nu sunt platite cu pufuleti.

Pentru ca mnah implica niste responsabilitati si nu pentru ca mnah asa zice Cristian Dascalu.

@isti37 nu stiu cum sa interpretez raspunsul tau, simt ca a fost poate putin ironic.

Ai dreptate, orice discutie despre bani e sensitive.

Sunt milioane de pozitii high-ranked in corporatii prin Romania asa ca nu vorbesti despre exceptii, ci de reguli.

PS Pericolul real pentru acele salarii nu e desfiintarea scutirii, ci introducerea impozitului progresiv, un lucru pe care socialistii egalitarieni inspre saracirea extrema a tuturor in mod egal (cu exceptia lor, bineinteles) il viseaza in fiecare noapte.

5 Likes

Acuma extrapolez putin discutia, dar tin minte ca o discutie pe tema impozitarii cu 15% pentru multinationalele workdwide per profit a avut loc recent intr-o reuniune G7.

Daca mai vin si ei, plus asta progresiva mentionata de tine, plus aia 10% atunci se vor echilibra chakrele in univers?

Se vor echilibra conturile unor politicieni, aia e sigur.
Pentru economie taxarea nu poate fi benefica oricat ar ‘argumenta’ unii ca poti sa distrugi spre prosperitate.
Parable of the broken window - Wikipedia

cred ar fi foarte riscant pt tara, IT-isti sunt cei mai mobili, chiar am citit azi un articolul despre situatia demografica foarte proasta a tarii, iar venitul altor oamenii din strainatate nu rezolva problema, pt ca tu ai nevoie de populatie care consumna, degeaba aduci chelneri din Vietnam daca nu are cine sa vina la restaurant.

Damn :slight_smile: I opened up the flood gates :rofl:
@peacemaker Nu spuneam că nu se simt 10%

Dar pentru asta trebuie să ne întoarcem puţin în trecut la “celebra” guvernare Năstase unde a aparut prima dată această scutire. Cu un lobby foarte puternic din partea lui Pambuccian + marile firme IT de la vremea respectiva Siveco + Teamnet (da, sunt conştient de ironie/stupizenie)

Anno Domini 2001
Se intâmpla exact ce spui tu in titlu. Absolventul de IT Român, îşi pregatea bagajul si îşi cauta chirie prin Germania/Franta/Regatul Unit (ca astea erau cele mai des intalnite limbi straine studiate in scoala)

Astia mai de o seama cu mine sau mai mari, isi aduc aminte cum ramaneau fara prieteni prin cartier, incet dar sigur

Industria IT, era … sa spunem intr-o stare vegetativa, dar cu ceva semne de viata. Combinat cu faptul ca in 2000 incepusera negocierile pentru aderarea la EU, fapt care ar accelera exportul de forta de munca, era cat se poate de clar, ca daca nu se intervine, aceasta industrie in viitor va fi inexistenta.

Astfel au fost luate o serie de masuri pentru a da o sansa de joc companiilor romanesti + altele care tinteau aducerea investitorilor in tara.

Long story, short.
Cine doreste pe larg e aici Cum justifica Adrian Năstase scutirea de impozit a IT-iștilor în... | PROFIT.ro

Treaba cu impozitul in IT, nu a fost niciodata dedicata angajatului, ci firmelor si industieri in general.

Tocmai de aia am zis mai sus, ca nu imi pasa de aia 10%, e treaba firmei cum ofera un salariu competitiv, ca eu ca angajat am optiuni

Chiar si pe un CV uitat si pus praful pe el si ne actualizat de 5+ ani … am fost bombardat anul asta de oferte

And I’m not picky … 8000RON /luna, imi sunt suficienti sa imi mentin stilul de viata si sa pun 20% in economii, orice e peste e bonus de cheltuit pe mofturi

Ba chiar daca ma gandesc putin, si as avea o colega de apartament care sa contribuie cu 50% din chirie, as putea renunta la mizeriile de Glovo/Takeaway/Tazz/etc si as putea sa gatesc eu o mancare mai decenta, as putea sa scad suma la 6000RON

Si daca renunt la chiriile de Cluj, in favoarea Constanta/Bucuresti/Brasov, cred ca mai tai 1000RON … da nu mai tai, le pun la mofturi/vacante

Din punctul meu de vedere, si al multora, daca guvernul taie aia 10%, nu e problema mea, tu ca firma imi cresti salariu cu 10% sau pa, bye bye, adiós, ciao, tschüss

3 Likes

TLDR;

Daca vă e bine la job-ul vostru de la corporatie prin Bucureşti, Braşov, Iasi, Cluj
Va e bine pt ca angajatorul poate folosi scutirea aia de 10% + alte artificii

Altfel dadeati aia 10% pe metrou/parcare prin alte tari

1 Like