Polidev, monodev = stack, stack.pop()

In primul rand ce se intelege prin asa numitul developer “full stack” apoi putem trece la partea de “versus”

  • pt. mine full-stack = un developer versat in toate nivelurile insa cu un punct forte (back / front / devops / design etc.)
  • la partea de versus: cred ca varianta de full-stack in definitia de mai sus este optima pt. un developer cu mentiunea ca nu el ar trebui sa le faca pe toate insa cand este nevoie “he can get his hands dirty so to speak”.
  • Pt. mine orice developer care lucrează singur la un proiect este full-stack developer. Că face treba bună sau nu, poate fi judecat doar de clienții lui. Distribuția perfectă a unui full-stack developer o văd cam așa: 25% 25% 25% 25%.
  • Pentru restul de oameni care se specializează pe o singură ramură, eu cred că au făcut alegerea cea mai bună. Evident cu aptitudini în toate domeniile, îi văd ceva de genul 85% 5% 5% 5%

Dacă ar trebui să aleg, i-aș alege întotdeauna pe cei specializați pe domeniile lor chiar dacă costurile cred că ar fi mai mari.

2 Likes

2 Likes

In afara de Design unde am avut oarece incercari esuate acum multi ani, le-am facut cam pe toate: backend, frontend, infastructura si servere (de la routere si gateway-uri pana la cloud). Sa zicem ca ma calific la full-stack.

Am facut treaba asta din 3 motive:

  • Nevoia te invata. Am lucrat in echipe mici si volumul de munca backend / frontend / ops era variabil asa ca nu puteam sa stau sa ma uit pe pereti pentru ca eu am fost angajat ca Backend Developer :smile: Asa ca am ajuns sa fac si frontend si mi-a placut.
  • Diversitatea nu te lasa sa te plafonezi (eu stiu sa folosec framework-ul X si Y si libraria Z si gata) si nici nu te plictisesti. Ai mereu “jucarii” noi la indemana.
  • Intelegi cum functioneaza ceva cap-coada.

Ca distributie in timp, ma ocup preponderent de un anumit tip de activitate pentru o perioada, in functie de necesitatile proiectului. Sunt zile sau chiar saptamani in care lucrez mai mult pe partea de backend si zile/saptamani in care lucrez mai mult frontend. Serverele sunt bonus, genul asta de treaba o fac mai rar dar si aici se poate intampla sa ajung sa lucrez cateva zile continuu.

4 Likes

Doar un link? macar un gist / tl;dr: ceva? :smile: We can all use Google :sunny:

4 Likes

Multumit? https://gist.github.com/IonutBajescu/c301a44f935f40555f7a :smile:

Full stack este specia de developer intalnita in firmele mici si freelancing, care sta cu Photoshop si PHPStorm deschise in acelasi timp.

Suna ca si cum ai o problema cu ei :slight_smile: do expand

stie sa faca o multime de chestii da nici una din ele n-o face bine. dupa aia o sa vina unu care o sa-si puna mainile-n cap cand ii vede codu. eu sunt contra lor. dar castiga teren pentru ca e mai comod pentru firme sa plateasca un om de 2 ori mai bine decat 10 oameni pentru fiecare tehnologie.

1 Like

Suna un pic a generalizare ceea ce zici desi tind sa fiu de acord insa pana intr-un punct cand dai de anumiti programatori care daca este necesar pot genera cod coerent si clar de sus pana jos. Lasand la o parte detaliile sintactice in final putem reduce totul la un set de good practices si basic programming concepts. In final it’s not rocket science deci nu vad de ce ideea unui programator care sa fie in stare sa scrie cod decent full stack este atat de hard to grasp. Parca suna a fi ceva legat de ego mai de graba decat de technical skills.

3 Likes