Political Correctness in Tech

Ma sperie ce spune tipul asta! Ati avut experiente de genul asta in Romania? Credeti ca o sa ajunga chestia asta si la noi in curand?

1 Like

Ce te sperie mai exact din ce zice tipul ăla?

Da un exemplu de genul un tip o intreaba pe o tipa pe care nu o cunoaste daca este dev, iar tipa se simte jignita, il reclama la HR si tipul este concediat imediat. Cum suna? Sau discriminari pe baza de sex si rasa la angajare, asta mi se pare si mai grav, eu traiam cu naiva convingere ca esti angajat daca esti competent.

Edit: si tipul zice ca exista discriminare si la admiterea in universitati, pe criterii rasiale!!!

Discriminare există peste tot, dar n-ar trebui să te stresezi cu asta dacă ai bun simț. Dacă nu ești bădăran n-ai de ce să te sperie political correctness. Din păcate mulți nu realizează cât de mult greșesc în modul în care se exprimă și apoi se plâng că au parte de reacții exagerate și dau vina pe political corectness.

Din exemplu menționat de tine (că eu n-am avut răbdare să urmăresc tot video), nu poți să știi pe ce ton a zis el chestia aia. Dacă ar fi întrebat-o pe un ton de genul nu-mi zice că și tu ești dev? atunci și eu l-aș fi concediat. El nu o să povestească niciodată așa.

Am urmărit îndeajuns cât să prind faza când o întreabă pe tipă insistent cât îi ia să termine task-ul și din punctul meu de vedere a fost cam bădăran la faza aia (și asta din ce a povestit el, în realitate poate a fost mai rău). Dacă repeți întrebarea la modul ăla, când clar cealaltă persoană e intimidată sau s-a pierdut și nu faci altceva decât o să încurci și mai rău în loc să o ajuți. Halal lucru în echipă.

Pentru mine e destul clar că tipul are probleme de comportament. Și pare așa fals când repetă într-una că el n-a avut parte de așa ceva când a început el acum mulți ani (adică are vechime, să fie sigur că ne-am prins?!) dar pentru ăștia începători e greu (vrea să arate empatie, dar dă sfaturi despre political correctness deși el nu-nțelege conceptul)… :face_vomiting:

Și comentariile sunt savuroase… Oamenii menționează Google ca fiind regele political correctness-ului. Ha ha ha! Nu știu cum ai ajuns la tipul/video-ul ăla, dar eu aș sta departe de comunitatea aia.

Am lucrat în companii internaționale cu oamenii de prin toate colțurile lumii. Am avut o grămadă de colege developer, manager, CEO etc - și cu toate astea nu am avut probleme de discriminare și political correctness la lucru. Cum ziceam, totul de se rezumă în a avea bun simț și a respecta pe toți la fel.


Sau discriminari pe baza de sex si rasa la angajare

Da, astea există și sunt nașpa. Dar având în vedere că scrii pe forumul ăsta, ești român și probabil bărbat, aș zice că ai 71% șanse să fi de partea cealaltă a discriminării.

eu traiam cu naiva convingere ca esti angajat daca esti competent.

Parțial adevărat. Nimeni nu suportă un coleg toxic și competențele nu mai contează așa mult când HR-ul primește reclamații la adresa ta. Și opusul e adevărat, un cineva din companie e considerată o prezență pozitivă - atunci i se mai iartă din lipsa competențe. Dacă vrei să fii bine văzut, trebuie să fi bun la ambele.

Mai de mult, când programatorii erau mai greu de găsit, multe trăsături nașpa de caracter erau iertate că era greu să-nlocuiești un programator. Plus că era o industrie dominată bărbați și misoginismul era omniprezent. Mulți își aduc aminte cu melancolie de vremurile alea, ignorând faptul că probabil sunt parte din problemă. Acum, când te-mpiedici de programatori la tot pasul, soft skills devin importante.

10 Likes

tldr la ce a zis @Luxian

Don’t be a jerk :slight_smile:

3 Likes

Nu este asa usor sa te concedieze in Romania. Nu este ca la americani de iti zice ca de maine esti liber.

Cat despre political corectness, o sa ajunga si la noi in curand. Tineretul este deja luat de valul asta de ultra-liberalism/marxism cultural pe care il importam din vest.

2 Likes

Total de acord! Tinerii din ziua de azi au luat-o razna rău și copiază toate modele din vest. Cine a mai auzit sa vrea sa trăiască într-o societate fără discriminare, cu egalitate de șansă etc? Eu mă întreb și mă îngrijorez - cine o să rămână să facă genocidurile viitorului? Cine pogromurile? Cine discriminarea instituționalizată la adresa unei etnii/grup religios/minoritate sexuala? Nu ne mai facem bine! </ sarcasm >

5 Likes

Horia, eu unul înțeleg ce spui tu, dar problema nu e aici, problema e la acel political correctness forțat.

Citeam acum câteva luni un articol care, la întrebarea „ce ai vrea să vezi mai mult în tech” răspundea cu „aș vrea să văd mai multe femei în funcții de conducere”.

Vezi tu, aici e un political correctness forțat. Pentru că în loc de femei, în propoziția aia poți pune orice: mai mulți oameni de culoare. Mai mulți gay. Mai mulți nu-știu-ce.

Eu personal aș vrea să văd oameni capabili în funcții de conducere (indiferent de ce au între picioare, culoarea pielii sau orientarea sexuală).

Nici eu nu am văzut tot filmul (cred că am urmărit vreo 5 minute), dar tind să cred că aici e problema, la chestiile forțate.

6 Likes

Genocidul viitorului o sa fie facut exact de aia care sustin ca vor sa ne salveze, ca vor sa salveze planeta, ca vor sa elimine inechitatile sociale, etc. Au existat deja 2 precedente: comunismul si nazismul care exact asta sustineau, si dupa ce au preluat puterea au inceput sa-i extermine pe cei care nu erau deacord cu ei. Deja exista organizatii teroriste de stanga in SUA - ANTIFA e una dintre ele.

Ca regula de baza: atunci cand cineva iti zice ca vrea sa te salveze fugi ca de dracu ca defapt vrea sa puna mana pe putere si e vai de tine cand o s-o faca.

Dar noi aici vorbeam despre PC la locul de munca…

2 Likes

Um, no. Nazismul a fost creat de la inceput cu ideea ca erau rase inferioare si superioare. Comunismul pe care il stim noi, e de fapt o combinatie intre leninism si stalinism, in care s-au facut epurari masive in momentul in care au preluat puterea, plus ca n-au facut-o tocmai democratic. So, no, nazismul nu era creat sa salveze planeta sau sa elimine inechitatile sociale. I’m sorry to feed the troll, dar poate mai citeste lumea pe aici si te crede.

1 Like

Discutam si noi despre PC la locul de munca? Ok poate am gresit, desi si unii si altii erau socialisti criminali care voiau sa salveze o clasa oprimata de alta clasa care ii oprima. E super amuzant cum eu sunt “troll” cand voi ati sarit si ati poluat discutia.

Exact asta se intampla la Google si cam la toate companiile majore din tech. Tipul postat de OP a facut public acest lucru si a fost concediat imediat. Asta e M.O-ul extremei stanga. Daca nu esti cu noi esti nazist si trebuie sa fii exclus din societate

1 Like

Un thread de calitate despre subiecte delicate se cunoaște după numărul de mesaje șterse de către autori.

5 Likes

Este political corectness :))

Mi-am sters comentariile pentru ca am realizat ca nu are niciun sens sa intru in polemici cu trolli, moralisti si oameni motivati politic. Eu am scris pe o tema extrem de serioasa, ceva care poate distruge cariera, reputatia si viata unui om pentru ca cineva extrem de sensibil s-a simtit lezat de o expresie, o gluma, o parere sau a avut impresia ca i s-a spus ceva pe un ton nepotrivit.

Cel mai potrivit mi s-ar parea sa fie sters tot threadul asta, aparent nu exista oameni suficient de maturi aici pentru a discuta probleme adevarate.

3 Likes

Imi pare ca esti exact ca tipa de mai sus care este intrebata de un tip daca face dev :troll:

Ps: Nu te supara ! :slight_smile:

Intr-adevar, nu este bine sa te superi pe toate prostiutele !
Nu toata lumea reactioneaza la fel. Unora le pasa mai mult, atora mai putin.

PC in tech nu e o problema adevarata, come on.

LE: Nu m-am uitat la video dar am citit putin despre cazul tipului concediat, James nu stiu cum.
Aparent a considerat o discriminare inversa impotriva barbatilor, asiaticilor si albilor, motiv pentru care a incercat sa atraga atentia in interiorul companiei prin intermediul unui memo.

Nu am apucat sa citesc si cum / de ce a fost concediat.

We needed to make an example of Damore. Looking for some excuse to fire him, we spied on his phone and computer.
[…]
To control the narrative, we planted stories with journalists and flexed Google’s muscles where necessary.
[…]
We dealt with his NLRB case in a similar way. People are ultimately lazy, so we found a sympathetic lawyer in the NLRB and wrote the internal NLRB memo for her. No one wanted to spend the effort to oppose it, despite it being laughably weak. Then, after Damore dropped his NLRB case and filed a class action lawsuit, we had the NLRB publicly release their memo. Our PR firms sent press releases saying “the NLRB ruled the firing legal”, which was, of course, manufactured bullshit.
Reddit - Dive into anything

Nu stiu cat de real este.


Noi nu suntem educati in sensul asta, nu prea se fac reclamatii nici pentru lucruri serioase.
Am auzit din mai multe surse de abuzuri sexuale la HP, ceea ce este grav… dar aparent nu s-au facut sesizari la organe.

De discriminare nu am avut parte, cel putin nu ceva sesizabil, in schimb am intalnit frecvent abuzuri psihologice / emotionale. Destule si aici pe forum.

1 Like

OK, hai ca m-am uitat si eu pe video-ul omului. La 2x speed ca n-am timp sa stau juma de ora sa aflu ca tipu locuieste pe unde s-a filmat Nasul II. Ca sa nu fiu acuzat de trollaj pe thread-ul asta am sa incerc sa pun putin de context la ce zice omul ala, sa-ti raspund la intrebarile principale din mesajul original si sa mai zic unu-doua ofuri si d’eale mele.

Tipul din video a vorbit despre trei cazuri de “PC gone wild”:

  • Unul in care a auzit el de un tip, de la o companie, care cik ar fi fost concediat ca a intrebat pe o tipa daca e programatoare sau nu. Pentru cine n-a vazut filmul - nu glumesc, asta e nivelul de detaliu despre povestea asta pe care o ofera omul. Imi permit sa dau si eu un sfat - “ca regula de baza: daca vezi o poveste foarte vaga menita sa te supere si enerveze e probabil falsa”. Asa si in cazul asta - sa bage link la surse, sa dea nume, sa faca povestea mai concreta, dupa care vorbim. Asta-i nivel de antena 3 / fake news de detalii.
  • Apoi, cazul lui James Demore, mult mai mediatizat. Pentru cine n-a urmarit drama, asta e un angajat Google care a publicat un memo (si link) despre “gender gap” in tehnologie. Tipul a fost ulterior concediat si a devenit o mini-celebritate alt-right. Memo-ul in sine e bazat pe fuzzy science si e in principiu destul de sexist. Rezumatul e “baietii se joaca cu masinute, fetele cu papusi, drept urmare sunt mai multi ingineri barbati decat femei”. Acum, omul s-a auto-identificat ca sexist si a devenit un liability pentru companie. Nu are sens sa atribuim caracteristici morale corporatiilor sau birocratiilor, dar un instinct de auto-prezervare au. Iar cu un astfel de om te poti astepta la procese de discriminare pe banda rulanta. Si pana la urma daca esti inginer femeie si Demore iti refuza o promovare poti sa stii daca e pe bune sau motivata de perceptiile lui asupra gender-ului tau? Mai bine un mic proces sa clarificam situatia :slight_smile: Asa ca era destul de clar ca exista o singura mutare logica pentru Google. Si mai important, omul s-a auto-identificat fie ca (1) actor malitios care face ceea ce face ca sa troleze si sa cauzeze probleme grupului (ca cele mentionate cu procesel de mai adineaori) sau ca (2) prost daca nu se astepta pe bune la shit-storm-ul care urma sa apara. In ambele cazuri aduci date in plus ca se se intample ce urma sa se intample. Idk @foobaz256 - daca tu erai director general la o companie, de orice marime nu neaparat Google-sized, ti-ai fi permis astfel de riscuri din partea unui angajat?
  • Alte exemple sunt diverse faux-pas-uri de-ale autorului video-ului. Si avea macar common sense sa zica ca sunt chestii mult mai naspa - injurii rasiale, homofobie etc. care nu le tolereaza si care sunt de dat afara imediat. Dar si chestiile care lui i se pareau micute si inocente gen remarca ca fetele au preferinte fata de baieti la contact sports, sau ca nu si-ar amintii sa foloseasca pronumele preferat al persoanei cu care vorbeste si ca din cauza asta ar avea probleme in corporatii mari mi se pare ca le trateaza aiurea. Adica doar ca e nu le considera importante, nu inseamna ca nu sunt. El a clasificat niste chestii care lui i se par greu de facut ca neimportante sau triviale si cu asta basta. Si pana la urma pe argumentul asta poti justifica orice nu?

IDK, overall mi s-a parut ca a avut niste argumente subtiri, situatii ipotetice sau vagi sau chestii pe care el pur si simplu le-a numit “aiurea” fara drept de apel. Sper ca ce context am oferit, in special legat de Demore sa mai clarifice.

Cat despre situatia principala, exista intradevar cazuri extreme de PC sau “PC gone mad”. Si cu orice miscare o sa fie oameni care o folosec d’aiurea si fac mai mult rau decat bine (well meaning idiots) sau
o folosesc far scruple pentru castigul propriu (politruci, psihopati, profitori etc.) De la religii, la stiinte, la miscari sociale, partide politice etc. Natura umana I guess. Dar asta nu inseamna ca doar ca exista failure-mode-ul asta miscarea in sine nu este una buna. Vezi miscarile anti sclavie, civil rights movements, sugrafiu universal, sufragiu pentru femei, miscari anti-colonialiste, miscari anti-discriminare etc. Care sunt mai aproape de miscarile curente anti-discriminatorii si de egalitate de sansa din care “political correctness” face parte, decat de miscari politice gen comunism, nazism sau religii (care chiar au puterea sa faca damage real in failure-mode-urile de mai sus).

Cat despre Romania. Get serious! Lucram in medii de oameni inteligenti, educati si cu o situatie financiara OK, si cu toate astea nivelul de discurs in legatura cu treburile astea este foarte scazut. Cateodata in mod activ, dar de cele mai mult ori lumea nici nu realizeaza ca face ceva “aiurea” sau nu face din “malitie”. Pur si simplu nu filtreaza ce zic. Iar manifestasri discriminatorii gen atitudini anti-gay, anti-romi, misogine, antisemite etc sunt destul de comune si ne-“taxate” de HR-uri (desi daca aveti contra-exemple please share).
Ca sa dam in problema “cealalta” in care exista un PC-police care iti da peste mana cand zici “hey guys, where do we go for lunch?” in loc de “hey people, where do we go for lunch?” mai e drum lung si cale batuta. Mai devreme vedem coloniile pe Marte ale lui Musk.

6 Likes

La noi nu, in state da.
caz, caz, caz. Gasite la repezeala pe google, probabil sunt mai multe.

Cum poti sa gresesti in modul in care te exprimi? Cine determina care-i modul corect si care-i modul gresit de exprimare? Nu cumva suna a limitare a libertatii de expresie?
(excludem comportamentul extrem sau violent)

Imi raspund partial singur la intrebare si zic ca societatea determina subiectele tabu si comportamentul acceptabil/inacceptabil. In mod normal societatea face o treaba buna la capitolul asta:

  • “Ieri sclavia era ok, azi nu mai e.”
  • “Ieri daca luai in deradere religia puteai fi ars pe rug, azi n-ai nici o treaba”

Problema apare atunci cand societatea duce aceste cerinte comportamentale la extreme. De fapt nici macar nu-i o problema in sine cat un comportament natural - ca un aparat care pana sa se autocalibreze se duce la extreme apoi isi gaseste balansul natural.

  • “Ieri era ok sa linsezi negrii, azi ii vanam pe aia care indraznesc sa zica ca negrii NU mai sunt defavorizati”
  • “Ieri era ok sa razi de grasi, azi acuzam de fatphobia doctorii care le zici pacientilor ca a fi gras e nasol ptr. sanatate”
  • “Ieri era ok sa omori triburi de indieni, azi ii acuzam de cultural apropriation pe aia care indraznesc sa se costumeze in Winnetou”

E ca si cum societatea e constienta ca a facut chestii nasoale si acum o da in cealalta extrema. Chestia cu extremele insa e ca sunt…extreme.
Si cred ca-i nasol sa acceptam aceste extreme ca norma.

De aia vezi atatia care se revolta impotriva PC. E reactia fireasca a societatii care incearca sa se corecteze, push&pull, actiune si reactiune.

Desigur, nu-s filozof sau profesor sociolog asa ca-i posibil sa ma insel dar asta-i feel-ul pe care mi-l da situatia. :slight_smile:

1 Like