Pot învăța doar de pe w3schools?

Salut. Sunt incepator si am si eu o intrebare pt. cei care au invatat de pe w3schools.com si au reusit sa devina programatori …

Luam orice limbaj de acolo, sa zicem javascript. Citesc tot continutul de pe w3schools legat de javascript, de la introducere pana la ultima lectie. Apoi il mai citesc inca o data pt. al intelege si mai bine (mereu intelegi mai bine a doua oara) …

Ok, acum am citit si memorat cam tot ce e scris pe w3schools legat de javascript. Intrebarea mea e la ce nivel sunt in momentul asta ? Pot fi capabil sa ma angajez pe limbajul respectiv in acel moment ? Sau mai e mult de munca ?

Sunt sigur ca w3schools ajuta, dar ca incepator nu stiu daca e suficient. Nu am experienta celui care deja a trecut prin procesul de invatare. Mersi pt. raspunsuri …

:sunglasses: Knowledge is power!!!..
:thinking: no no, my friend, knowledge is just potential power, you now have potential
:face_with_raised_eyebrow: what?!
:face_with_monocle: yes, now that you’ve acquired knowledge you have to apply it

Poti incepe sa aplici practic ce ai invatat implementand exemplele din https://javascript30.com

Dar ca si resursa de studiu / referinta pt. JavaScript recomand MDN - JavaScript. Cam orice tine legat de web, cand ai intrebari mai intai intri si cauti acolo documentatie.

https://jsfiddle.net – un playground online unde poti dezvolta usor exemplele de mai sus.

8 Likes

Poți citi cea mai tare carte despre tenis. Scrisă de Federer și Halep, supervizată de Williams. Te va face un tenisman bun? Puțin probabil :slight_smile:

Este fix ca în orice alt domeniu: faptul că știi teoria, nu te face bun în practică.

8 Likes

Iti recomand ca ceea ce citesti, sa si testezi.

Citesti despre functii in js. Dechide consola unui browser sau alt mediu interactiv si scrie si acolo acel exemplu. Vezi ce iti afiseaza. Aditional modifica codul pe care l-ai scris. Da o eroare. Incearca sa te prinzi de ce o da. Rinse and repeat pt orice concept. Cel putin asa fac eu

Cum zice si @navaru, aplica ceea ce ai invatat in tot felul de proiecte.

O alta lista de proiecte este aici

Spor!

3 Likes

Invatarea unui limbaj nici macar nu te face sa stii teoria.

1 Like

3 Likes

In principiu poti sa inveti de oriunde cata vreme inveti ce trebuie si in ordinea in care trebuie (intrebarea ta ma face sa cred ca esti la primul limbaj).

Undeva la nivelul 0 adica nicaieri. Scoala romaneasca te invata de regula in acest sistem, uita de asta, e o prostie, nu vei putea sa faci legaturi intre notiuni. Trebuie sa inveti metodic.

In primul rand cauta o carte buna pentru limbajul care te intereseaza, asta te va trece printr-o serie de etape intr-o anumita ordine (aspect foarte important). O astfel de carte te va invata si un minim de tehnici de programare de regula pentru operatii simple. Citesti si lucrezi exemplele de acolo.

Incepi cu exemple simple si apoi cauti tehnici avansate de a face anumite lucruri. Pe cei care te vor angaja ii intereseaza sa le rezovi problemele iar pentru asta tu trebuie sa faci legaturi intre cunostiintele tale pentru ca nu intotdeauna va trebui sa faci ceva ce ai mai facut. Cauta carti facute nu de oameni care stiu programare ci de oameni care stiu sa te invete programare. Tutorialele sunt bune cand deja sti ce sa cauti.

Vei avea nevoie sa experimentezi, aici incearca sa intelegi ecosistemul din jurul unui limbaj de programare. Doar el nu e suficient, ai nevoie de librarii (unele terte), framework-uri, toolkit-uri, un IDE bun, etc. In etapa asta te orientezi si spre ce tip de aplicatii vrei sa faci pentru ca ecosistemul poate diferi.

Urmatorul pas sunt tehnologiile conexe. De exemplu daca faci aplicatii de retea trebuie sa ai o buna intelegere a protocoalelor de retea. Daca interactionezi cu bazele de date la fel. Pe acelasi principiu cauti carti care sa te faca sa intelegi modul de functionare.

In estimarea mea ai nevoie in general de aproximativ 2 ani ca sa ajungi de la zero la proficient timp in care faci si ceva proiecte (chiar personale) ca sa iti formezi mana.

nu e chiar zero, trebuie sa stii teoria, bine pe w3schools sunt si explicate asa mecanic, fara prea mult context, dar sa raspund la intrebare, nu, nu poti invata doar de pe w3schools, ai nevoie sa stii si “de ce” nu doar.