Poti sa lucrezi fizic in Elvetia / Olanda / Germania dar sa fii platit prin PFA/SRL-ul din tara?

Este legal tipul acesta de colaborare?

Te reloci cu totul acolo, dar din motive fiscale sa nu vrei sa fii angajat acolo la firma clientului.

Sau trebuie un tertip de genul firma are sucursala in RO si faci cu ei contractul/facturile?

Nu prea suna legal. Nu stiu cum e cu celelate tari, dar in Germania n-as indrazni.

aici zice lumea altceva: Oportunitate de angajare Front-end developer Suedia

Sper că-ți dai seama că și în discuția aia dar și în asta sunt doar păreri și cea mai sănătoasă treabă ar fi să consulți doi-trei contabili, poate chiar din orașe diferite, dar de preferat unii care au ceva experiență în zona intracomunitară, poate chiar unul din țara respectivă.

Părerea mea este că ar funcționa fix ca o firmă offshore: locuiești într-o țară dar firma e în altă țară. Nu cred că te întreabă nimeni, nimic… cât timp plătești taxele în țara de reședință (i.e. dacă stai mai mult de X luni într-o țară, se consideră că ai reședința acolo => plătești taxe de venit acolo).

Raspuns pe scurt da, dar nu recomand.

Daca locuiesti ma mult de X zile intr-o toara (183 in cazul romaniei) va trebuie sa te inregistrezi ca si rezident fiscal si sa platesti taxe acolo. Cu EU exista un acord de evitare a dublei impuneri dar ai nevoie din romania de formularul european ca ai platit taxele si cine le-a platit(nu mai gasesc acum legea)

Ca si sfat iti recomand sa nu faci asta vine cu o serie de complicatii pe care nu le doresti (iti spun din experienta), iar din pacate nici varianta sa intrebi un contabil nu este buna pentru ca 99% sunt in necunostinta de cauza (tot din experienta)

2 Likes

TLDR: Da

SRL-ul este o entitate juridica - ea poate ramane in Romania. Tu, insa, vei deveni rezident fiscal acolo dupa 6 luni + 1 zi (183 zile sau ceva de genul).
In situatia aia, cea mai buna solutie (a se citi legala) ar fi sa-ti scoti dividende din SRL, si vei plati impozitul pe dividende pe care-l percepe tara respectiva. In Irlanda, spre exemplu, ar fi pana la 40% in functie de statusul tau personal de taxare (care depinde de mai multi factori).

Ăsta e cel mai bun răspuns.

Cât timp nu scoți dividende n-ai nici un stres pentru că srl e persoană juridică independentă.

Problema e că atunci când scoți dividende vei plati taxe și in românia și in elveția dacă nu avem tratat de dubla impunere.

Dacă este tratat plătești doar diferența până la cel
mai mare.

Toată faza e că dacă te pârăște careva elvețian la fisc și te ia la puricat personal tre să te lupți cu ei un pic poate dar până la urmă e perfect legal iar cât timp plătești taxe în Elveția pe dividende când le scoți ești ok.

E plină totuși Elveția de milionari fără job care trăiesc din dividende de la firme in care au investi de-a lungul vieții.

Cum a zis @iamntz: ideal e să ai reședință în țara în care vrei să trăiești. Fără reședință ești “copilul nimănui” când vine vorba de asigurări sociale și access la servicii (gen abonament, chirii, controale medicale, asigurări etc)

Reședință în Elveția e obligatorie după 3 luni (maximul permis ca și turist). Fără venit garantat sau partener care să garanteze că te întreține nu prea ai șanse să o obții. Dacă ești milionar, se rezolvă…

În Germania ești mai flexibil, până te întrebă polițiștii cu ce treabă pe acolo. Și la ei e limită de ședere fără reședință și am auzit cazuri de genul.

Dacă nu vrei mașină (nu poți umbla cu numere de RO prea mult timp) și vrei să te riști să stai fără asigurare medicală, cred că poți merge “pe nașpa” (zona gri) o vreme, dar nu aș recomanda.

Găsitul de chirie e greu fără venit în țara respectivă. Nu poți face abonament de internet sau telefon. Dacă n-ai reședință n-ai adresă, n-ai cont bancar etc. Ce faci dacă nu-ți mai merge cardul de RO?

3 Likes

Acest subiect a fost închis automat după 30 de zile de la primul răspuns. Nu mai sunt permise răspunsuri noi.