Pretul corect pentru un magazin online

Salut!

Multumita sfaturilor primite de la membrii forumului am pornit la drum si am primit o solicitare de oferta pentru un magazin online mic. Acesta va avea urmatoarele caracteristici:

  • maxim 10 produse
  • vizitatori putini (<500/luna) doarece este foarte nisat
  • comenzi estimate <=1/zi
  • integrare plati cu cardul
  • prelucrare fotografii (~ 50, randare modele 3D)
  • fara seo.

Vreau sa-l fac cu woocommerce deoarece sunt familiarizat cu el si nu vreau sa investesc timp pentru studierea unui alt CMS in acest moment. Pe partea de design vreau sa folosesc tema Blocksy care pare ca are tot ce am nevoie si o voi personaliza dupa necesitatile clientului care are deja un design pus la punct (acesta fiind destul de simplistic).

Care ar fi pretul corect pentru un astfel de website?
Si ce solutie de gazduire ar fi mai potrivita? Cred ca un shared hosting ieftin ar fi suficient avant in vedere numarul de vizite scazut. Voi incerca in weekend sa fac cateva teste pe spatiul pe care ma joc pe hostico ca sa vad cat poate sa duca.

Rata ta orara * numarul de ore necesare pentru a realiza proiectul (aici va trebui sa iti dai seama tu ce inseamna asta)

Exemplu: 35$ * 100 de ore = 3500$

Estimeaza ce vrei sa oferi pe lângă ce ți se cere, nu da minimul necesar. Ai grijă să oferi ce vrea clientul și încă ceva în plus. E.g. update și dat un ochi o dată pe lună, backup-uri…

Estimează lucruri precum statistici, vizitatori, că tema o să se schimbe posibil de sărbători.

Poți folosi shopify și ai rezolvat cu găzduirea.

Minimul necesar as zice că implica vreo 2-3 zile de muncă dacă știi ce faci.

Nu folosi hosting shared, in special nu unul gratuit fiindcă o vulnerabilitate poate îl afectează și tu ești bun de reparat.

1 Like

+20% minim pt revizii

2 Likes

Apreciez raspunsul tau insa tot nu stiu cat sa cer. Daca cer 5euro/ora cel mai probabil o sa spuneti ca sunt guster. Daca cer 100euro/ora si ajung la un pret final de 5000 euro sigur clientul nu va accepta. Sigur, as lua si 500euro/ora daca clientul ar plati.

Am intrebat aici, ca sa imi fac o idee de pretul pietei si sa nu pierd clientul si nici sa nu muncesc prea mult pentru prea putin.

Am estimat un maximum de 40 de ore de lucru in cel mai rau caz posibil. 25euro/ora ar insemna 1000 pentru tot proiectul, brut pe SRL. Sunt aproape de realitate sau aberez?

2 Likes

poate fi un tarif plauzibil pentru cineva la inceput.
pentru piata este un tarif mic (dar unul mai mare vine de obicei si cu experienta la pachet).

aici cred ca esti oarecum optimist.
mai ales daca nu ai mai facut un asa proiect si or sa fie lucruri la care nu te-ai gandit.

ce as adauga eu pentru o colaborare reusita:
incearca sa comunici cat de bine poti cu clientul ca sa aveti amandoi aceleasi asteptari.
sa ii fie clar ce primeste (si tie ce trebuie sa livrezi).
stabileste ce se intampla si cum se trateaza daca vrea modificari, daca apar lucruri nementionate in cerere, etc.

1 Like

Orice estimare faci dubleaza numarul de ore si te apropii de realitate

1 Like

Prefer sa folosesc woocommerce pentru mai multa flexibilitate si nu shopify.

O solutie de gazduire care mi se pare interesanta este si cloudways care la 12euro/ luna ofera pe DigitalOcean 1gb ram, 1 core, 25gb stocare, 1tb trafic. Nu as lua direct pe DigitalOcean ca sa nu ma complic prea tare cu settupul.

Tu ce parere ai?

Costul pe ora e extrem de subiectiv.
Oamenii scot numere asa din palatie.
25 de euro pe ora inseamna undeva la 4000 brut. Daca ii scoti prin firma mai platesti niste impozite si in cazul cel mai naspa tot ajungi la un 3400 net. (Calculat la 160 ore pe luna. Da, stiu ca freelancerii au incarcarea de 100% cu greu)
Important e si ce stii sa faci de cat ceri pe ora. Daca ceri 10euro pe ora si faci un task in 100 de ore pe care unu cu experienta l-ar face in 2-3 ore si costul tau total este muuult mai mare ca al celui cu experienta.

Tu cat ai platii pe munca ta?

P.s: Eram odata masa cu inca 3 programatori. Am enuntat un tasc si am cerut o estimare . Nu am pus constrangeri cu provire la limbaj de programare. “Faci in ce stii, doar sa mearga”… Am primit: o zi jumatate, o zi, 4 ore. Am ajuns la birou si l-am facut singur in 16 minute dupa ceas. Deci experienta conteaza mult in costul pe ce livrezi. Ca net eu primeam probabil de 2-2.5 ori mai mare decat colegii (ei juniori, eu senior).

1 Like

Ce flexibilitate ai pe woo si nu ai pe shopify? Ca una peste alta e mai fezabil un shopify cu $24/luna decat hosting si programator, administrator, tema, etc.

1 Like

Cu shopify esti legat de platforma lor, nu poti sa muti websiteul pe alt seviciu de gazduire. Am specificat ca voi face o tema personalizata bazata pe una gratuita.

Nici nu trebuie, îți faci ce temă vrei, ai Hydrogen.
https://hydrogen.shopify.dev/

Nu ai treabă cu hostul, dar e mai scump.

Nu poți să te muți, dar poți face o platformă mai serioasă când știi că ai mii de comenzi. Poți exporta și importa datele.

2 Likes

Am impresia ca si tie iti place calatoria nu business-ul

nu asa e la inceput pentru toata lumea?

pai daca te referi la orele prin care construiesti efectiv proiectul… prin definitie nu ai cum sa incarci 100% cu asta.
un freelancer se ocupa si de promovare, contractare, client management (sau cum se mai numeste acum legatura cu clientul), project management, chestii despre livrare si dupa, tot felul de hartii, etc.
apoi mai adaugam la cele 160 de ore… concediu de odihna, sarbatori legale, medical, etc.
nici nu zic de alte costuri… de la servicii de contabilitate, internet, etc… la dotari gen laptop, monitor, birou, scaun, etc… la chirie, intretinere, etc…

da, salariul de la companie (fie el si brut) nu e chiar cel mai bun reper pentru tariful final facturat clientului.
evident, nici serviciile livrate nu sunt chiar echivalente.

ai numarat si orele alea in care te-ai gandit cum sa rezolvi problema?
dar pe alea in care ti-ai pregatit uneltele?

16 minute nu e ever un timp plauzibil pe care sa il facturezi unui client nou pentru orice problema.
dar daca e ok sa comparam mere cu pere… merge si asa.

3 Likes

@John_Jhon
Ceea ce spui tu acolo ai dreptate.
De cand am lansat tascul pana l-am rezolvat a durat o ora cu tot (15 minute am terminat masa, 20 drumul inapoi spre birou, un pisu mic, un pahar cu apa si apoi 16 minute cu cronometru pornit) … Deci nu m-am gandit prea tare ca era ceva destul de banal si simplu. Stiu ce zici cu gandirea. La solutii complicate dureaza mult mai mult decat inplementarea ei.

@John_Jhon
Spune-mi ,te rog, daca poti ce experienta ai si cum iti alegi pretul pe ora? (Cred ca l-ar ajuta mai mult sa inteleaga cum sa isi calculeze un pret pe ora decat sa aleaga un numar natural intre 25 si 250 euro)

1 Like

eu prefer sa licitez per proiect si nu tarif orar (e mai simplu de explicat clientului, e mai simplu pentru mine, etc).
evident, pricipala resursa fiind resursa umana… calculul cam tot in functie de nr de ore implicate se face.
da, imi calculez un tarif orar ca reper (in functie de ce salariu mi-as dori si consider ca mi-as putea da + alte costuri implicate),
dar pretul corect e ala la care “se vinde” (adica cerere vs oferta).
de la tariful reper ajusta atunci cand sunt conditii speciale (gen urgenta, un avantaj specific, un client special, etc).

in felul asta nici nu prea conteaza cat estimeaza colegul, important e rezultatul.

cat despre ajutor, cred ca am dat deja feedbackul (si despre tarif si despre estimare).
daca el e multumit cu pretul si daca clientul il accepta… atunci se numeste o afacere reusita (presupunand ca livreaza, dar asta nu avem cum sa evaluam noi aici).

in plus, nu detin eu adevarul absolut despre nimic, cu atat mai putin despre tarife.
aici cred ca fiecare descopera singur ce i se potriveste si testeaza limitele in care e multumit vs poate vinde.
poate ar ajuta daca ar mai cauta informatii despre modele de tarifare.
ex: cum consideri care ore sunt implicate in proiect si care nu?
doar alea in care programezi efectiv? dar alea in care te documentezi? dar alea in care citesti mailurile clientului? dar drumul pana la client? etc?

am adunat ceva experienta si ceva experiente in cei 20+ ani de cand ma invart in it (mai mult freelancer decat angajat).
am adunat si multa experienta despre “asa nu”, dar acum tot la pozitive pun ce am invatat de acolo.

4 Likes

Genul asta de proiecte cu “vreau un magazin online spune-mi cat ma costa” e un proiect in care se intalnesc un client fara experienta cu un freelancer la inceput de drum.

Prima problema cu tipul acesta de proiecte e ca deobicei clientul nu prea stie exact ce vrea + nu e familiarizat cu procesul si costul.
A doua problema e ca nu prea poti estima ca si freelancer lucruri atat de abstracte si mai ales daca esti la inceput nu poti anticipa cate momente vor exista in care iti va spune clientul ca nu asa si-a imaginat produsul final si vrea modificari peste modificari. Unii spun ca de asta exista proiecte cu plata pe ora. Well, in cazul proiectelor de mai sus, chiar daca va intelegeti la un hourly rate la inceput, vei vedea la final fie ca nu e fericit clientul cu perioada pe care se intinde proiectul si va incepe sa creada ca tragi de timp intentionat ca sa il storci de bani, fie freelancerul va considera ca nu a putut sa isi ponteze exact numarul de ore pe care le-a lucrat.

Daca esti la inceput si nu prea ai alte oferte cel mai bine ar fi sa il intrebi in ce zona se invarte bugetul lui, pentru ca oricum nu va oferi mai mult decat isi poate permite. Dupa ce iti da un range, tu iei hotararea daca esti dispus sau nu sa faci toate modificarile pe care ti le-ar putea cere pana cand sa fie multumit de produsul final. ( eventual faci o contra-oferta )
In cel mai rau caz nu o sa castigi cat ai fi meritat, dar totusi ai dus la bun sfarsit un proiect si ai fost recompensat la final intr-o perioada fara alte posibilitati. Again, daca ai cere mai mult decat poate omul sa isi permita, l-ai pierde oricum.

Acum daca vorbim de tariful orar, as spune ca tariful orar ti-l stabiliesti dupa mai multi factori.

  1. Experienta
    Daca ti-ai setat un tarif orar de $30 pe ora si vezi ca esti respins la toate interviurile, nu prinzi proiecte sau ceea ce se asteapta de la tine e cu mult peste ceea ce poti oferi atunci e clar ca nu te aflii in zona aia si trebuie sa il cobori treptat pana cand lucrurile se schimba.
  2. Proiect
    Daca e un proiect ceva mai mic asa cum e cazul tau, ma reintorc la ce am spus adineauri si cel mai bine e sa decizi daca accepti sau nu in functie de cat iti spune omul ca ar putea investi in proiectul respectiv. La final s-ar putea sa iesi remunerat mai bine sau mai prost decat tariful tau orar obisnuit. ( In functie de cat de bine te-ai miscat, cat de rational a fost clientul, etc )
  3. Disponibilitate
    Daca ti-ai gasit zona in care te simti confortabil cu tariful tau orar si esti mega ofertat, clar vei solicita mult mai mult decat tariful pe care il folosesti deobicei.
    Daca ti-ai gasit zona in care te simti confortabil cu tariful tau orar dar cam bate vantul in materie de gasit proiecte, parerea mea e ca e mai bine sa iti calci putin pe mandrie si sa lucrezi pe un tarif orar mai mic decat cel cu care esti obisnuit ( pana cand rasare soarele pe strada ta si apar oferte mai bune ). Nu vei castiga la nivelul valorii tale cel mai probabil, dar macar produci ceva in timp ce iti cauti altceva. ( nu mereu e totul roz )
  4. Client
    Adevarul e ca trebuie sa mai si “mirosi” clientul dar asta as spune ca se formeaza in timp dupa ce te-ai lovit de perete de cateva ori. Chestia e ca tu poti face exact acelasi lucru pe $10/ora sau pe $30/ora in functie de posibilitatile clientului si cat de urgent ii e sa gaseasca o persoana pe pozitia respectiva. Uneori nu e atat de important ce stii sa faci ci pentru cine o faci si iti cam poti da seama de la primele interactiuni cu el cam in ce zona se invarte bugetul lui.

Din ce mai citesc prin diverse locuri si mai vad chiar si pe aici uneori, observ ca oamenii sunt indemnati frecvent sa “isi cunoasca valoarea” si sa nu lucreze pe mai putin decat merita. As spune ca e stupid si ca majoritatea persoanelor din industria IT au inceput sa considere munca o rusine si isi fac planuri doar despre cum sa munceasca cat mai putin si pe bani cat mai multi.
Bravo lor daca reusesc, dar atunci nu inteleg de ce va mai mirati cand se intampla episoade precum cele recente in care s-au inceput restructurari. Incetul cu incetul isi mai dau si firmele seama ca banii pe care ii ofereau erau de cele mai multe ori nejustificati. Oamenii aia sunt primii care sunt dati afara acum si ca majoritatea minoritatilor dupa aceea se simt discriminati pe nedrept.

7 Likes

E imposibil sa estimezi pe ore daca n-ai mai facut ceva exact la fel in exact aceleasi conditii. Cred ca n-am facut niciodata ceva 1:1 de cand fac programare (aici ma refer la proiect, nu la componente), mereu e ceva diferit si chiar si ceva usor diferit poate avea un impact enorm, deci estimarile sunt loterie curata. Unii leaga in scrum/agile punctele de efort de timp, e.g. 5 puncte sa nu ia mai mult de o saptamana sau ai baseline-uri dar e o prostie. La un proiect mic nu se aplica agile oricum.

Nu stiu daca am avut vreodata vreo estimare corecta, am avut estimari unde trebuia sa lucrez 24/7 ca sa ating deadline-ul, dar numarul de ore era inestimabil, daca scriam ca lucram 15 ore pe zi si sa ma plateasca clientul nu era o solutie. Daca iti trebuie banii rezolvi in cat ii trebuie clientului, daca nu iti trebuie nu il rezolvi. Bine calitatea oricum sufera.

O regula de aur e sa supraestimezi mereu, de aici ne vin problemele, clientul vede ca ai supraestimat (2 saptamani pentru un buton) si crede ca poti sa estimezi mai bine si e nebunie. Daca ii spui ca nu stii cat va lua atunci pierzi clientul…

O alta regula mai putin stiuta e ca unii estimeaza ca sa fie motivati, e.g. zici mereu cea mai mica estimare posibila si tragi la greu sa il faci in acel timp, dar asta duce la burnout. E.g. daca clientul vrea magazin in 2 zile, tu ii zici ca ii faci in 2 zile, dar tragi 2 zile cu 2 ore de somn. Nu e o solutie daca nu e vorba de ceva bani de care ai mare nevoie. La outsourcing se practica subestimarea la clientii pe care vrei sa ii impresionezi.

1 Like

asta ar trebui subliniata si adaugata in header :slight_smile: