Problema mea principala: lipsa de viziune pentru site

Si cand spun lipsa de viziune ma refer ca si design aplicat la un site facut in Wordpress. Sa detaliez. In acest moment lucrez ca si programator junior la o firma din Bucuresti, principala mea problema de care ma lovesc atunci cand am un proiect nou este lipsa de viziune pentru realizarea unui site. Bine nu pot sa spun ca am ramas la fel de nestituitor cum am fost la inceput in design dar totusi sufar la acest capitol. Ma gandeam sa incep sa fac un template Wordpress dupa un psd si asa sa imi dezvolt viziunea de la un proiect la altul. Chiar am mare nevoie de niste sfaturi bune de la cei cu experienta sa ma indrume pentru a reusii sa fac site-uri mult mai atragatoare ca si design. Orice fel de sfat, comentariu il apreciez anticipat. Multumesc. Intrebarea de final este: ce trebuie sa fac sa reusesc realizarea unui site de calitate pentru clientii ca si design?

1 Like

daca nu ai mana de designer, porneste de la niste template-uri gata facute pe care sa le modifici

2 Likes

Inspira-te, copiaza, “fura” si mai uita-te si pe aici:
https://dribbble.com/


http://www.siteinspire.com/
https://www.smashingmagazine.com/


Iti poti dezvolta aceasta capacitate. Iar asta se intampla pe masura ce faci site-uri si vezi site-uri, pune accentul mai ales pe vazut.
Nu ar strica nici sa citesti cate ceva despre design si UX/UI.

3 Likes

Nimeni nu are viziune la începutul unui proiect. Dacă cineva îți spune asta, te minte pe față.

Viziunea se naște după ce parcurgi niște pași. În primul rând care este nevoia clientului. Care este scopul siteului și ce trebuie să facă astfel încât clientul să fie mulțumit. După aceea te gândești cum să rezolvi nevoile respective. Ia un creion și o foaie și fă un wireframe. Începe cu o pagină simplă, nu cu pagina principală. Refă acel wireframe de câteva ori. Treci apoi la altă pagină. Și tot așa. Gândește-te cum rezolvi nevoie clientului astfel încât utilizatorul să nu simtă niciun impediment.

Vizitează zilnic paginile recomandate de @Gecko. Alege site-ul preferat și pune-l homepage. Vizitează în principal site-uri de premii (awards). Dribbble si Behance e mai mult show-off, dar pe site-urile de premii poți să vezi site-ul pe viu. Uită-te la codul lor.

Un site de calitate este unul care răspunde la nevoile clientului și ale utilizatorului. Indiferent dacă arată bine sau nu.

P.S.: Un site despre care mulți designeri spun că e un site bine făcut este http://www.drudgereport.com/. Ca idee.

2 Likes

Multumesc pentru raspuns si pentru linkuri.

Ai spus ca esti programator.

Din experienta mea, la un proiect (fie el WP sau altceva) e bine ca un designer (Photoshop designer) sa faca site-ul. Tu ca programator primesti un PSD si-l implementezi.
In asa fel totul merge ca uns. Designerul stie ce sa faca, pe baza discutiei cu clientul, iar tu iti dai seama din design ce implementari sa faci (plus ca si tu asisti/contribui la discutie sau macar primesti un document in care iti este specificat ce trebuie sa faci).
Daca ai un psd in fata, totul va merge mult, mult mai rapid.

Iarasi spun, din experienta mea, nu prea e productiv, tu ca programator, sa te pui sa faci un design din cap, sau dupa spusele clientului. Depinde de fiecare programator, dar unii nu au viziune artistica, si o sa rescrie mult cod (css/html in mare parte) pentru ca nu arata bine.

1 Like

ai facut o scoala de arte? ai studiat legat de principiile designului, aranjarea si alegerea culorilor, ergonomie, usability si alte aspecte ce tin de partea vizuala? cat timp iti lipsesc astfel de cunostiinte, nu vei devenii niciodata cel putin la fel de bun ca un absolvent la o scoala de arte care are deja o viziune si o gandire artistica si atentie la detalii.

pe de alta parte, tu ce job ai, web designer, grafician, front end developer sau minitehnicus?

recomandarea mea cauta pe google articole legate de ce am spus mai sus :slight_smile: si arunca un ochi si pe articolele de design/usability/ergonomie din numerele mai vechi ale revistei http://www.todaysoftmag.ro/ unele articole sunt chiar foarte utile pe parte de web.

2 Likes

Fiecare proiect are povestea sa , astfel incat probabil nu exista o reteta ci doar inspiratie de moment.
Cu siguranta cineva cu studii in domeniul asta are anumite avantaje fata de tine , dar nu uita ca imaginatia umana nu are limite , asa ca e si o chestie de stare. :slightly_smiling:

*Fac putin off-topic ( pentru ca se potriveste cu acest topic si nu vreau sa mai deschid altul )
Stie cineva de unde poti face rost de imagini pentru a le aplica in diferite template-uri personale , cu licenta absolut FREE ( in toate scopurile ) ?

1 Like

Here you go: https://unsplash.com/

3 Likes
4 Likes

Pentru o viziune de ansamblu a creerii unui site din frontend spre backend recomand intotdeauna cu mare caldura A List Apart, ei sunt golden standard.

Avantajul la Today Software Magazine sunt chestii faine, scrise in romana. Recent am inceput si eu sa colaborez cu ei pentru a face articole, asa ca un feedback din interior este ca va creste nivelul continuu :smile: .

4 Likes