Referitor la problema RAR, stie cineva ce s-a intamplat si cum s-a rezolvat? Ar fi interesant de stiut, ca exemplu (sau nu?) de disaster recovery.
Păi… spune și care e problema RAR, să știe lumea despre ce vorbești
nu cred ca e ceva de genu acolo
Am urmarit cu interes subiectul pentru ca pe data de 28.11.2024 am o programare la ei. Am urmarit canalul oficial de Facebook, acesta fiind singurul loc unde puteau comunica . Inclusiv site-ul lor de prezentare a cazut victima:
21 noiembrie 2024:
Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR.
Din acest motiv, suntem momentan în imposibilitatea de a desfășura activități cu publicul în toate sediile din țară, dar este sistată și funcționarea aplicațiilor care asigură colaborarea cu stațiile ITP.
Revenim cu detalii în momentul în care situația va reveni sub control.
Începând din această dimineață (26.11.2024), a redevenit funcțională aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a inspecțiilor tehnice periodice, iar activitatea stațiilor ITP autorizate a putut fi reluată în condiții normale.
~5 zile a fost picat sistemul informatic, timp in care toate activitatile RAR si serviciile conexe (nu stiu sa le enumar pe toate) au fost blocate.
Chiar si asa, inca nu si-au revenit complet. De exemplu aceasta aplicatie este inca picata https://prog.rarom.ro/rarpol/ - portal unde poti vedea valabilitatea ITP-ului.
Acum discutiile despre disaster recovery, backup, high availability ar trebui sa fie un punct principal pe ordinea de zi a conducerii RAR si sa fi invatat ceva din aceasta experienta.
D-aia e bun un cloud guvernamental, ca ala il tii centralizat, cu DR si tot ce trebuie.
Also, s-ar reduce cheltuielile cu personalul IT, hardware etc
Daca nu e cu failover in mai multe datacentere tot cloudul ala o sa fie un singur failure point care poate e greu de dat jos, dar o data ce ceva sau cineva il da jos iti ia un an pana il recuperezi.
https://www.datacenterdynamics.com/en/analysis/ovhcloud-fire-france-data-center/
pai na, cum se face, in 3 regiuni, backup-uri offline