Program guvernamental pentru un viitor digital

Guvernul Romaniei a anuntat dimineata (4 august) un program adresat oamenilor din IT (de la developeri la project manageri) care vor sa-si lase amprenta asupra digitalizarii sistemului de la noi.

http://ithub.gov.ro

Cred ca merge si la oferta de munca?

5 Likes

Din cate am inteles vor fi selectate 110 de persoane, 10 angajate cu norma intreaga 2000 eur, iar 100 voluntariat cu minim 8 ore pe saptamana.
Interesant, insa nu prea inteleg asta cu voluntariatul solicitat de un guvern, care sta pe un munte de bani, cu o armata de functionari platiti. :imp:

Later Edit: Se pare ca e o initiativa proprie a primului ministru si consilierilor sai, ceva cum a fost si ‘Mai Simplu’, siturile seamana mult si din acest motiv fondurile sunt limitate, in caz de esec raspunderea si pierderile sunt minime.
http://maisimplu.gov.ro/

1 Like

Ce mi-a placut cel mai mult e ca dupa SignIn-ul cu Facebook unde le-am dat access la datele personale, tot mi-au cerut Nume si Prenume
Si CV in format pdf. doar pdf!
It’s awesome < /sarcasm >

1 Like

Tocmai de aceea au lansat proiectul :slight_smile:

7 Likes

Gasesc stire: Guvernul lanseaza GovITHUB… 2000e/luna.

http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/Memo_GovITHub_si_CIO.pdf

E interesanta modul de abordare si bine intentionata treaba. (cred)

Toata lumea e satula de sistemele de management ale autoritatilor si o implicare a celor din IT cu siguranta putea duce imbunatatirea si eficientizarea administratiei, dar…

E dispus cineva sa incerce? Aveti incredere in autoritati?

1 Like

Ideea e buna si obligatorie.
Problema e ca se dau prea putine detalii.

Nu cred ca s-ar lucra la platforma ANAF sau programele importante ale guvernului. Oricine stie putina politica stie ca proiectele sunt alocate pe firme pentru 5-10 ani in Romania si contractele sunt facute sa elimine orice sansa de competitie. Nu vad de ce ar fi diferit la IT si software, nu m-as mira daca au contracte cu Siveco sau cu firme ale ministrilor din trecut de abia se pot atinge de ceva.

1 Like

Probabil ca se va face un draft de ceva sistem integrat, 6 luni sa pui pe picioare o aplicatie complexa mi se pare cam scurt de avengura nationala/guvernamentala.
Intuiesc ca se va face brainstorming si prototipuri. Urmand ca ulterior sa se concretizeze un proiect finantat.

2 Likes

Se dau puține detalii pentru că încă nu există mai mult. Ei au anunțat că se pun pe treabă și sunt deschiși la sugestii. Urmează să selecteze niște probleme/necesități punctuale. Sigur, strict ideal ar fi fost să vină întâi cu niște proiecte propuse și dup-aia să caute competențele de rigoare. Da nu prea au timp așa că o ard mai LEAN :stuck_out_tongue:

1 Like

in prima faza ar trebui sa nu mai accepte softuri noi fara API-uri.
de-acolo se pot construi chestii

3 Likes

Nimic util :smiley:

Voiam doar sa zic ca macar pentru cateva luni a experimentat si Romania cu un guvern determinat sa faca ceva bun. Macar pentru atata vreme am vazut si noi cum este sa fim condusi de oameni pregatiti si bine intentionati, iar asta tinand cont de limitarile din senat si parlament.

2 Likes

Salut !
Am citit cu interes thread-ul si m-am gandit sa va ofer cateva informatii punctuale, dar in afara orelor de program si fara endorsment din partea institutiei.

  1. este o initiativa a prim-ministrului si a cancelariei.
  2. din cate stiu, Palatul Victoria nu sta pe un munte de bani, sta insa pe un izvor de apa subteran de mare adancime care este captat si care asigura alimentarea cu apa a caladirii
  3. este aceiasi tema gratuita (Zerif Lite) de wordprss (open CMS) folosita pentru ambele platforme, adaptata de acelasi “armata de functionari” venit din mediul privat . (un simplu view source te-ar fi edificat)
  4. motivatia din spatele refolosirii unei platforme open/free este (mai)simpla :slight_smile: daca a mers atat de bine la maisimplu …why change anything ?
    5 contul de facebook si biografia personala imi place sa cred ca se incadreaza in doua sfere diferite. autentificarea cu facebook te scuteste sa iti alegi o parola si sa iti tastezi adresa de email (sa zicem ca pe facebook te cheama “Not gay but $5 is $5” , iar adesa ta de email cu care esti inregistrat la fb este [email protected]… chiar vrei sa folosesti aceste credentiale in biografia in baza careia esti selectat pentru un program guvernamental remunerat cu 2K eur ? cum iti afecteaza cele de mai sus sansele ?)
    6 cv-ul in format pdf (was not my choice) dar sincer, preferai sa fie in docx ? Cati din administratie crezi ca stiu ce e acela un macro sau stiu sa aleaga “do not run macros”… yes…macro viruses is still a thing :slight_smile:

Ideea e intradevar per ansambru buna, iar oamenii de IT din administratia centrala sunt putini si sper ca v-am demonstat ca au si simtul umorului. Personal, abia astept sa fiu coleg cu oricare dintre voi asa ca va invit cu drag sa va inscrieti. Daca vom fi colegi si punctul 5 v-a enervat am sa va cumpar o bere (after work), daca ati zambit cand l-ati citit, imi cumparati voi :smile:

till next time.

10 Likes

Nu e o idee rea, poate ajungem şi noi ca estonienii.

Numai să nu fie doar un entuziasm trecător şi un ghiseul.ro varianta 2.0

1 Like

Wow, se pare ca cele 5 minute petrecute ieri completand formularul au fost bine investite, sunt primul membru prezentat oficial pe site. :sunglasses:

Sper ca cele 8h / saptamana de voluntariat sa fie de folos tuturor.

Ma bucur sa vad ca veniti si acolo unde stam noi la taifas. :clap:

8 Likes

Sorry to disappoint you :slight_smile: da site-ul e stricat :stuck_out_tongue: … EU sunt primul =))

2 Likes

V-aţi înscris la varianta moka? Dacă da, puteţi da detalii despre ce tehnologii se folosesc şi cam ce se aşteaptă de la cineva care colaborează gratuit, ca frecvenţă de lucru şi volum?

Asta asteptam si noi sa aflam :slight_smile:
Momentan e doar un Wordpress facut pe genunghi, care colecteaza CV-uri.

Pe principiul “don’t call us, we’ll call you … maybe”

2 Likes

Haha, ne-au pacalit. Intra cu incognito.

Cel mai interesat e ce spune Florin Talpeş@Bitdefender, cam asta a fost şi opinia mea întotdeauna legată de piaţa IT din România.

„În zona de eGuvernare au fost alocate multe investiţii în ultimii ani, dar succesul trebuie judecat cu două măsuri. Întâi, în metri cubi de dosare pe care un cetăţean le completează pentru bună relaţie cu statul. Aici, percepţia generală e de nemulţumire. În al doilea rând, ce a reuşit să creeze volumul de investiţii în eProiecte, ce industrie de software, bazată pe inovaţie, a reuşit să creeze şi care să poată fi extinsă regional sau global. Aici, rezultatele sunt dezamăgitoare“, a mai spus acesta.

Fondatorul Bitdefender se referă fix la ceea ce România nu produce: software sau hardware pe care să îl poată vinde. Programatorii actuali lucrează la soluţii şi proiecte ale marilor corporaţii sau pe unele mici, în startup-uri, care nu sunt încă suficient de mari. Şi, până acum, nici nu a fost un program al statutului care să atragă inovatori în domeniu. GovITHub este de dorit să fie aşa ceva.

„Există o experienţă fabuloasă (în IT - n.r.), dar puţină a fost folosită într-o eGuvernare. Expertiza există, e masivă, mai trebuie folosită. Acum, dacă ne uităm la structura industriei de software, vom constata că e o industriei dominată de centre de cercetare şi dezvoltare ale multinaţionalelor, iar restul sunt centre de outsourcing (externalizare servicii IT - n.r.). Când e vorba de creare - aici vorbim de inovaţie, antreprenori care ies în afară cu soluţiile, iar acolo felia e extrem de mică din întreg. Comparativ cu alte ţări e incredibil de mică; în multe altele sunt pe dos procentele“, a adăugat Talpeş. Exemplul pe care l-a oferit a fost Israel, care a dat companii vândute pe miliarde de dolari. În Europa, avem exemplul Estoniei.

2 Likes
  1. Stim cum si-au “crescut” firma de software, fratii familia Talpeș
  2. O platforma de eGuvernare ar insemna sa ramana fara job-uri >70% din functionarii publici. Cine le da de mancare? Ca nu poti sa-i lasi sa moara de foame.
  3. Metodele de invatamant si gandirea colectiva a natiunii, omoara din fașă orice incercare de gandire inovativa

@ct27stff

  1. Aici e vorba de ce spune, nu de cum şi-a crescut el afacerea.

  2. Reconversie profesională. Ne plângem că e criză de oameni în diverse domenii.

  3. Şi nu trebuie să schimbăm asta?