Programator cu dorinta de emigrare? Tabu sau decent?

Programator angular 3 ani experienta fara facultate terminata inca m-am gandit sa ma mut in olanda. Ca si dev in consitiile astea care sunt sansele sa ajung sa emigrez definitiv in ideea in care as schimba complet ceva in viata mea. Cum credeti ca este experienta? Merita? E o miscare prea optimista? Nu as alege cele mai top orase fiind extrem de scumpe.

As putea gasi de munca?

Care sunt sansele sa obtin un loc de munca?

Ce ar fi util sa fac sa nu fac din asta un dezastru sau mai rau pasi inapoi?

Voi ce pareri aveti?

Ca si dev am colaborat cu Olanda si am fost placut impresionat de experienta. In general, oamenii de acolo isi fac treaba bine (recrutare, respect, conditii de munca) si nici salariile nu sunt de neglijat. Problema e ca inainte sa devin software developer, am fost economist si partea asta din mine trebuie sa te atentioneze ca nu e bine sa iti asumi un astfel de risc in perioada asta. Toata economia si implicit piata muncii din lume a fost afectata de pandemia asta si o sa ai multe batai de cap oriunde ai emigra acum. Incearca sa gasesti ceva remote, in momentul de fata, si daca treaba merge bine fa trecerea la munca on location.
Bafta.

Vrei sa emigrezi in Olanda pt ca iti place Olanda sau ca acolo ai ceva oferte? Cum zicea @Clau, in perioada asta e de preferat sa te agati de ceva remote si pe viitor cand o sa fie mai roz, sa ai timp sa cauti si sa vezi care e treaba acolo.

Si eu am lucrat cu echipe si clienti de acolo. Mi s-au parut foarte directi si la obiect, tehnic nu m-au impresionat. Am avut un coleg ce s-a decis sa se mute in Olanda si dupa 1 an s-a intors, nu se putea acomoda( nu zic ca ar fi si cazul tau dar e de luat in considerare). Diferenta salariala nu era foarte mare incat sa merite pe partea asta ci doar daca iti place viata de acolo si tot ce ofera tara respectiva.

My 2c: ai grijă să te muți undeva pentru că ai o tragere înspre acel loc, sau vrei sa faci ceva ce se poate face doar acolo, etc. Daca pleci doar “că te-ai saturat de hoție/nepăsare/nerespectarea legilor/sau ce te mai supără la Romania”, nu-i un plan bun.

1 Like

Pe scurt, dupa 4 ani aici la morile de vant: e frig, bate vantul de te **** pe tine, ploua mult-mult de iti vine sa pleci “acasa”, mancarea nu are gust (decat cu o tona de condimente sau de la emigranti), taxele sunt uriase, asigurarea medicala o platesti din buzunar dupa ce iei salariul, vei manca sanvisuri cate n-ai bagat toata copilaria si adolescenta, totul e scump si vei invata sa te chivernisești, salariile in IT nu rup gura targului… Saptamana viitoare finalizez actele pt achizitie casa. Pe langa preturile monstru pentru supeafete cat cutia de chibrit, am avut de interactionat cu diversi care erau in mare majoritate lasa-ma-sa-te-las pe niste tarife uriase, gen am sunat zilnic la notar timp de o saptamana.

Daca poti trai cu astea, hai incoace, serios ca e fain, dar trebuie sa stii ce vrei de la viata. Vorbesc serios ca eu m-am intors aici dupa un intermezzo romanesc de 7 ani. Asa bine m-am simtit luni cand dadeau stirile procente de la alegeri…

8 Likes

Bun text!

Acum, eu am o problema cu olandezii de cand am patit o faza in avion, un nationalism fatis (sau un sictir fata de restul, cum vrei sa ii zici), cand l-au tratat pe unul de-al lor in detrimentul meu. Altfel, admiratie pentru ce au reusit asa, pe plan global si pentru peisajele de poveste pe care le vezi, ca turist.

1 Like

Știi cum e cu țările astea foste imperii coloniale, e ușor să râzi de săracii estici care după ce au fost lăsați să fie sclavii rușilor timp de 50 de ani au ieșit din sclavie cu săraci lipiți, doar cu hainele de pe ei. Și Olanda, și Franța, Belgia, UK, Spania, etc.

Majoritatea mi s-au părut rasiști din cale-afară, doar că se ascund și se prefac foarte bine și sunt civilizați. Dar oricând ar fi de ales între unul de-al lor și un străin, vor alege pe cel care e al lor și atât.

Singura țară care mi s-a părut că într-adevăr chiar nu interesează pe nimeni e SUA. Nu erau prefăcuți la faza asta, ei se mândreau chiar că au niște experți români care fac treabă, părea ceva deosebit. Cumva era chiar o mândrie dacă aveai non-americani, îmi imaginez de ce :slight_smile:

1 Like

votant AUR? Nu ne datora nimeni nimic, filandezii au luptat rusii, nu i-a ajutat nimeni.

Din proprie experienta, sugerez ca inainte de a lua o decizie definitiva, sa incerci acomodarea, daca este posibil, pentru o perioada mai lunga de timp - minimum 12 luni, ca sa prinzi si toate anotimpurile (acolo unde mai sunt 4 anotimpuri). Eu am avut cateva incercari de relocare si de abia dupa 12 luni am inceput sa inteleg daca mi-ar fi bine.

Mai sus vorbea cineva de nationalistii din vest. Daca eu as avea de ales, as ajuta un roman inaintea unui olandez. Dupa scandalul de azi, daca olandezul ar fi fost negru, as fi acuzat si eu de rasism…

Tot mai sus se vorbea si de US care este f misto, e alta lume, dar dpdv social e f diferit. Pentru o mana pusa pe umarul unui coleg acompaniata de “good job, man, you rock” primesti mustrare de la hr pentru hartuire.

@tekkie - si aici se platesc servicii medicale din buzunar…ce-i drept acolo e standard si la noi este numit premium…

:)) De ce sărim la concluzii? Nu, nu sunt votant AUR nici n-o să fiu vreodată. Sunt doar umblat prin lume și nu mai cred în vise aiurea cum că alte nații sunt superioare și altele inferioare doar pe baza dezvoltării economice (care e un rasism în sine dar trecem peste).

Finlandezii au avut un mare mare noroc, aia au avut. De faptul că erau de partea nemților de bună voie și nesiliți de nimeni, nu ca noi după ce am tot așteptat ca fraierii să ne ajute cineva nu zici? :slight_smile: Norocul lor a fost timingul că Stalin era asaltat de nemți și a preferat să facă pace cu ei decât să lupte pe 2 fronturi. Și la primele invazii i-a ajutat nemții la greu, altfel erau și ei azi fostă colonie sovietică.

The Continuation War was a conflict fought by Finland and Nazi Germany, against the Soviet Union (USSR) from 1941 to 1944, as a part of World War II.[Note 3] In Soviet historiography, the war was called the Finnish Front of the Great Patriotic War.[Note 4] Germany regarded its operations in the region as part of its overall war efforts on the Eastern Front and provided Finland with critical material support and military assistance, including economic aid.[19]

Nouă ne-au dat vesticii o mare să nu zic ce ca să îi ținem pe nemți la graniță, rușii la fel, același lucru care l-au dat și polonezilor și cehilor.

Scuze de off-topic.

1 Like

fugiti, fugiti in vest, alearga cainii cu covrigi in coada :grin: Daca si in domeniul IT ne plangem in Romania :smiley: vrei salariu mai mare? gasesti alta firma. nu-ti plac colegii? gasesti alta firma. te certi cu seful? gasesti alta firma. vrei sa-ti schimbi complet viata? du-te in vest, dar nu-ti garanteaza nimeni ca o schimbi in mai bine

1 Like

Întreb și eu, pai și dacă e așa nașpa, de ce mai stai?

1 Like

Credeam ca am reusit sa prezint pentru OP intr-un mod umoristic lucrurile pe care poate nu stie ca le va gasi aici. Cei care doar se gandesc ce fain ar fi sa emigreze nu stiu neaparat multe despre ce e in partea cealata a vechii cortine de fier, si poate e bine ca pe un ton glumet sa afle ca macar colacii in coada nu exista.

Cred ca decizia de a ma intoarce in Olanda dupa 7 ani, precum si cea de a lua iar ipoteca la jumatatea carierei spune mult despre ce vreau eu de la viata. Si nu impartasesc experienta mea pt a fi judecata, ci pt context. Dar da, am uitat in ce limba se scrie pe forumul asta si ca tonurile sarcastice predomina. Voi incerca sa ma retrag daca asta va e dorinta, de ce sa dam sfaturi daca putem sa nu o facem.

3 Likes

Experienta mea personala in germania imi sune ca te inseli. Department lead de la noi(german) a avut de ales intre mine si un german pentru o promovare, si m-a ales pe mine cu replica “you always deliver”

4 Likes

Mă bucur să aud asta sincer, înseamnă că se mai schimbă lucrurile.

Si experienta mea total anecodotica de 7 ani în Franța e la fel. Am locuit în zona care vota cel mai mult cu frontul național din Franța, Coasta de azur, și am dat numai peste oameni foarte foarte ok și deschiși la minte. Și nu vorbesc doar de colegii mei care sa zicem erau în it și e alta situație. Inclusiv politia care ma oprit de 2 ori în 7 ani, o data pentru ca aveam farul stânga ars, și o data pentru ca am dat cu spatele pe un sens interzis pt un loc de parcare. În ambele cazuri nu mi-am luat amenda,eu avand numere de ro. În cazul doi e drept ca ma întrebat dacă asa facem la noi în România, și din păcate avea dreptate, pe strada aia era o școală și nu a fost deloc ok ce am făcut.

stop, aici miroase a rasism (dupa stirile din ultimele zile)

2 Likes

De asta am și dat exemplul, dar dacă era rasist îmi dădea o amenda serioasa pt ca putea. Și avea și dreptate.

2 Likes

Daca remarci acel “Intreb si eu” de la inceput, eu chiar te-am intrebat serios, din curiozitate, nu sarcastic. Intelesem deja partea de haz de necaz. In fine…

Mai sunt și lucruri bune, precum bicicletele, lalele, canabis, etc