Programator fara facultate. O fi posibil?

Salutare lume, sunt la final de clasa a12a, trag tare pentru BAC, admitere, doresc sa intru la UTCluj la Calculatoare. Faza e ca eu am inceput sa invat HTML,CSS,JS cate putin si imi place tot, absolut totce tine de crearea unui site, pe cand chestiilece le voi face in faculta sunt complet noi si poate ca nu o sa-mi placa si tot la web o sa ajung. Intrebarea este: ce sanse am sa ma angajez fara facultate? Sa zicem ca fac faculta 4 ani si nu-mi place software dev si programare pe placi(ipotetic vorbind, ca cine stie) si dupa stau sa zicem 1an sa invat web foarte bine ca sa ma bag pe web. Nu mai bine stau acasa si invat 3-4 ani web de unul singur, de pe internet, fcc, etc, sa fac proiecte personale si un portofoliu bogat, decat sa invat web 1 an si 4 ani facultate?

Astept parerile voastre.

S-a mai discutat pe aici subiectul… Pe scurt o facultate iti formeaza un mod de gandire specific (ingineresc daca vrei) pe care nu-l vei avea niciodata daca nu treci prin aceasta experienta. Desigur poti fi un programator foarte bun si fara dar sfatul meu este sa faci o facultate. In primul rand ai si alte porti deschise. Toti cei care programeaza sunt de regula autodidacti pentru ca nici o scoala din lumea asta nu te va face mai bun decat tu singur poti deveni prin studiu si vointa proprie dar, in lumea recruiterilor mai sunt si alte criterii de selectie :wink: .

3 Likes

Ca să-ți răspund direct la întrebare: ai toate șansele să te angajezi fără facultate, dar nu unde vei dori tu.

Partea de web e doar o mică bucată din tot ce acoperă tehnologia asta care împânzește din ce în ce mai multe domenii și mai târziu sau mai devreme va domina totul.

La facultate nu vei învăța neapărat lucruri specifice (mă rog, le vei învăța pentru examene și poate vei ține minte câteva după), dar vei învăța moduri de a gândi și a învăța (îți doresc profesori care să te ajute cu asta), iar la cum se mișcă progresul tehnologic va trebui să înveți și să te adaptezi toată viața.

Dacă te concentrezi doar pe web acum e posibil să regreți mai târziu că nu ai învățat și altceva și să te trezești că web-ul de peste 5-10 ani nu îți mai aduce satisfația de acum. Iar hârtia aia, oricât de nesemnificativă pare, înca are o putere de a deschide uși prin care eu n-am pășit :slight_smile:

Și încă o chestie pe care o găsești doar în facultate: viața de student și tot ce ține de asta, de la petreceri și voluntariat până la prietenii pe care ți-i faci (unii poate pentru tot restul vieții).

4 Likes

Deci ce zici, sa urmez o facultate pur informatica(Calculatoare la UTCuj, problema e ca in liceu nu am facut cea mai buna matematica si informatica, mai mult m-am pregatit singur, pe cand fizica nu stiu deloc si nici inclunatii nu am, si ma tem sa nu rup restantele) sau ceva mai easy de exemplu informatica-economica de la UBB

Foarte frumos spus, mersi, oricum nu as fi stat acasa, poate doar daca m-as indrepta spre o facultate mai prietenoasa sa zic asa(la momentul actual trag tare pt UT Cluj),

Partea proasta e ca sigur o sa ai probleme cu facultatea si din pacate si web-ul e din ce in ce mai complex daca vrei sa faci bani. Adica chiar te ajuta sa inveti matematica si teoria de facultate la proiecte mari. Web development-ul se invata prin proiecte, degeaba inveti teorie.

Iti recomand o facultate doar daca parintii tai au bani sa vii la Cluj, daca ai bani invata ce vrei, unde vrei, daca nu stai bine cu banii nu veni in Cluj, in special, uita-te oriunde altundeva in Europa, in aceeasi bani te duci la o facultate in tari mai vestice sau nordice. Locatia conteaza foarte mult la facultate, Romania e pe aproape cel mai prost loc din acest punct de vedere in Europa.

De gasit iti gasesti un ‘job’, dar conteaza si pe ce proiecte pui mana si pe ce bani.

Recomandarea mea : Ai grija ce faci, dar daca ai o problema cu banii cel mai important e sa lucrezi pe bani, indiferent ce. E destul de dificil sa faci bani din aplicatii web la 19-20 de ani acum. Patru ani de facultate te costa 20 de mii de euro in Cluj-Napoca pe minim. (adica sunt banii pe care ii pierzi daca nu lucrezi deloc)

Facultate iti trebuie, altfel trebuie sa fii al naibi de bun in ce faci ca sa te ia in considerare cineva fara fiindca 50% din tinerii care termina liceul se gandesc la ce te gandesti tu peste tot in lume. Diploma e oarecum optionala.

Ar mai fi ceva foarte important: Nu e musai sa faci o facultate de informatica/calculatoare, din Ungaria inspre tarile mai vestice la design se preda design digital sau iti poti alege cursurile mai liber, nu ca la noi cu optionale puse de forma ca sa ai credite. Practic inveti direct cum sa faci aplicatii mobile, jocuri, filmulete, cum sa desenezi cu cod si matematica e legata strans de ce se preda.

Programarea nu e cel mai important lucru dintr-un proiect ci design-ul in sine fiindca clientii nu dau banii pe cod ci pe aplicatii. Foarte putini programatori stiu notiuni de estetica, design, animatie la momentul actual si stai linistit ca nimeni nu preda asa ceva la facultate la noi. Adica sigur ai asigurat un loc de munca pe frontend si un portofoliu pe care sa il arati la interviuri.
Ca si programator din cate inteleg oricum nu iti va placea nici o facultate din Romania, la UBB mananci matematica doar ca mai trebuie sa scrii si cod pe langa. Nu stii matematica, nu stii algoritmii. La UT Cluj la fel, doar ca ai si fizica, ingineria materialelor si cateva materii frumoase care necesita multa munca, la fel nu stii fizica, nu te atingi de probleme. Niciunul nu se aproprie nici pe departe de o facultate din vest.

Cat despre studentie, ideea e ca ai multe optiuni, gen ai programele Work and Travel si Erasmus care iti permit sa lucrezi in SUA o vara si sa stai un an intr-o alta tara la alta facultate. Exista internship-uri, dar destul de prost platite si in Cluj cel putin mereu gasesti unde sa iesi in oras daca ai bani.

2 Likes

Cred că orice hârtie ajută. Dacă nu ești înclinat să ‘suferi’ prea mult în facultate, cea easy e o variantă la fel de bună. Important va fi ce faci cu timpul liber.

Oricum fiecare îți va deschide uși diferite, iar până nu ajungi în fața lor nu vei ști ce te așteaptă (vezi Mr. Nobody).

Dupa logica asta facultatea ii aduce minim 150 000euro in plus in urmatorii 25 de ani(500euro in plus pe luna), pentru ca ii deschide posibilitatea la pozitii mai bune.

Fa un efort si fa facultatea. Poate avem cel mai slab sistem universitar din Europa, dar daca vrei inveti. Beneficiile sunt multe, nu le poti rezuma intr-un post pe forum.
Esti in liceu, nu ai niciun motiv sa nu faci facultatea, problema asta si-o pun cei care s-au inscris deja la o alta facultate ori care au trecut de varsta respectiva.

In principiu in IT te descurci si fara facultate. In orice caz o sa trebuiasca sa fi autodicact la greu dealungul carierei, nu-i vre-un motiv anume sa fie diferit la inceput. Dar va fi un uphill battle. Iar in general oamenii care se descurcau bine si fara facultate se impart in doua categorii - aia care stiu sigur ce vor si mai mult ii incurca facultatea (si daca erai in situatia asta stiai tu), sau aia care au ajuns cu ceva noroc, dar si cu experienta din alte domenii in IT.

O chestie interesanta e ca in facultate ai 3-4 ani in care tot poti sa inveti fara sa te bata lumea la cap sa-ti iei un job sau sa contribui. Alta perioada in viata ta in care o sa poti sa faci asta n-ai sa mai ai. Si poti sa inveti orice. Chiar nu-i indicat sa ramai doar cu ce zic pe la cursuri. Majoritatea sunt destul de light incat sa mai poti sa faci si ceva pe langa. Daca dai skip la asta, o sa fie mai dificil cu suportul parintilor sau ale rudelor. Nu prea o sa fie ei incantati sa te mai tina

4 Likes

Tinere lasa prostiile si du-te la facultate. Invata pt admitere si intra la buget.
Facultatea este cea mai frumoasa perioada a vietii.

Picatul unui examen sa fie singura grija. Si eu am picat examene si singura “drama” a fost conversatia cu ai mei la telefon.

2 Likes

“Programarea pe placi” daca presupune doar Arduino atunci nu e mare branza. In schimb cu cateva notiuni de electrotehnica, mecanisme si organe de masini, actionari hidraulice si pneumatice, senzorica, PLC -uri (automatizari) poti castiga decent in RO. Acuma poate multi or sa creada ca vorbesc din burta, dar cunosc 3 cazuri concrete dintre care unul la numai 32 de ani ca inginer automatist in RO face 3500 EUR net. Da, am pomenit de bani ca pana la urma toti tragem acolo sooner or later.

Pe partea de web dev, personal cred ca va mai fi cerinta pe piata inca cativa ani buni pentru ca mnah: Wordpress, magazine online, web apps, bla bla. Ca si mod de predare a acestei ramuri IT mi-a placut enorm Brad Traversy. Eu de la el am luat in mod special doar partea de Python - crash courses si apoi restul le-am continuat pe canalul lui sentdex. Pentru ca atata m-a interesat.

Tin sa te contrazic, sunt cateva specializari la Poli cum ar fi Robotica sau partea de Design Industrial unde se studiaza module care chiar bat Vestul. De exemplu la robotei pe studentii de anul 2 deja ii baga in “pita” cum s-ar zice, adica in laboratoare si deja pot invata sa programeze un robot atat online cat si offline. Si nu roboti antici ci chiar niste ABB-uri ce inca se folosesc in industria auto, telecom, etc.
La fel si pe partea de proiectare mecanica. La TCM Germana, iarasi daca stii bine limba si ai notiuni bune de desen tehnic, respectiv cunoasterea tehnologiilor de fabricatie, cu o bursa poti prinde posturi faine in DE.

2 Likes

Sunt deacord intr-o oare care masura cu ce au zis colegii de mai sus si anume ca facultatea iti dezvolta niste abilitati de gandire pe care nu le-ai dezvolta DE LA INCEPUT daca inveti acasa. Zic de la inceput, pentru ca daca esti un foarte bun autodidact(si daca nu esti, poti deveni), iti vei da seama cand ai nevoie sa inveti anumite chestii pe care le invatai in facultate si cum acum ai resurse peste tot, doar sa vrei, sigur poti invata si acasa. Depinde de tine cum pui in balanta avantajele si dezavantajele unei facultati. Cum a zis un coleg mai sus, in facultate, pe langa faptul ca inveti anumite chestii mai ai si viata de studentie pe care n-o sa o mai intalnesti mai tarziu. Sa ajungi un bun programator nu inseamna sa-ti rupi capul in fiecare zi, conteaza sa ai si prieteni si sa te distrezi cand e cazul.

De ce am zis mai sus ca se poate si de acasa? pentru ca ma regasesc in acest caz. Nu am urmat nici liceu nici facultate de profil si totusi activez in domeniu in ziua de azi la una din firmele vazute destul de bine in Iasi. Cum am ajuns aici? prin munca si prin sinceritate cu mine atunci cand nu am stiut ceva si cand inca NU stiu ceva. Am cerut feedback mereu si am cerut ajutor de la cei mai experimentati si asa mi-am format un nucleu de cunostinte.

In ziua de azi conteaza foarte mult sa ai si soft skills pe langa cele de programare, conteaza sa stii sa-ti impui punctul de vedere cand e cazul si sa stii sa accepti si alte variante/pareri tot cand e cazul. Conteaza sa stii sa vorbesti cu un client, sa il asculti, sa il intelegi si eventual sa ii oferi solutii mai bune decat ale lui. Conteaza sa fii un coleg bun de echipa, sa formezi o atmosfera dezghetata acolo unde activezi si sa intelegi ca nu toti oamenii sunt la fel. Toate astea nu ti le vei forma programand 16 ore pe zi. Am vazut colegi care scriu aici pe forum si care se vede(sau cel putin asa pare) ca sunt foarte buni tehnici dar din modul de exprimare imi dau impresia ca sunt o problema in cadrul unei echipe.

Ah si ca sa inchei, unde lucrez acum, avem un coleg arhitect care nu are facultate terminata. In concluzie - priveste avantajele si dezavantajele de ambele parti. Noi nu suntem in masura sa te indrumam sigur spre “o solutie castigatoare”. Fiecare isi scrie experienta sa aici iar tu incearca sa iti faci o parere ce te va ajuta pe viitor.

4 Likes

Eu nu ma uit neaparat la ce ofera facultatea ci la rata de succes, de ce iti ofera dupa. Nici o universitate din Romania nu are un procent de terminare mai mare de 50-60%, din care iarasi 50% daca lucreaza in domeniu e mult. Nu ajungi sa lucrezi in Germania daca nu stii germana la perfectiune si iti garantez ca nu vei invata germana in Romania daca nu stii deja.

E un domeniu dificil si in engleza/romana si iti mai trebuie si germana ca nu te angajeaza nimeni pe mai mult de 1000 de euro la noi. In plus e o meserie plina de secrete si detalii care conteaza pe care nu le gasesti usor in carti sau documentatii de la Siemens/Bosch/GE/ABB etc. in mod intentionat.

Nu știu, eu sunt din ce în ce mai dezamăgit de domeniu.

Am primit săptămâna asta o ofertă la un tip/tipă cu nume arab (they are everywhere) și inițial credeam că e o păcăleală, dar tipul chiar există și face recrutări. Ofertele erau pentru Germania și băteau în 80 000 - 90 000 de euro pe an. Foarte tare, mi-am zis, în sfârșit trec și europeenii de pragul de 60 000 de euro brut pe an. Dar, m-am pus să văd cât rămâne în mână și am luat primul calculator de salarii găsit de Google.

Ei bine, la 80 000 brut pe an, rămâi cu 3700 de euro în mână lunar. Say what? Jalnic. Din 3000 de euro lunar în România, plătesc vreo 200 - 300 de euro taxe. Iar copii nu am/de școli nu am nevoie, de spital oricum mă duc în privat că sunt în România sau Germania, de condus m-am săturat și în principiu prefer doar să stau în casă și să comand cumpărăturile acasă.

Am renunțat de tot la a mai spera la o viață normală (casă, curte, mașina electrică). Chiar ieri am făcut niște cumpărături, apă, 700 de grame carne de pui, în rest lucruri uzuale și ingrediente pentru un tort: total 400 de lei. 80+ de euro. Și e mâncare pentru vreo 2 - 3 zile.

Apoi am schimbat aerul condițional. Prețul aparatului a fost ok, dar instalarea (mai ales că era deja totul făcut, de exemplu nu au mai trebuit să facă gaură în perete) m-a costat 700 de lei, redus de la 800. Jeez!

Imi place mult cum te-ai exprimat. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa urmez o facultate. Dar am dat de o dilema si mai mare cred. Am inceput sa invat HTML CSS JS si imi place si as invata cu drag celelalte frameworkuri si ce am nevoie pentru a face proiecte, asta in timo desigur. Problema care-i: nu stiu daca sa ma duc la UTCN unde stiu doar teoretic ce fac si nu stiu in ce masura o sa imi placa sau sa ma duc la o facultate in care pot sa-mi fac timp liber sa invat web dev? Imi place mult idee de freelancing si stiu ca in web dev se poate face freelancing. Oare cu ce invat la UTCN pot practica freelancingul? Ca multi mi au spus ca nu prea mai au timp sa invete si altceva pe langa facultate. Am un gand sa ma duc la FSEGA deoarece stiu ca voi avea si timp liber. Tu daca ai fi in cazul meu dlce ai face? Utcn sau fsega? Vreau freelancing pe ceva ce mi place. Si pana in momentul de fata doar cu web dev am cochetat putin si imi surade idee.

Astea is figuri prietenas :)) la inceput de cariera, adica acum vreo 4 ani luam 3k lei in mana si traiam ca un boss in Cluj, dar daca tu vrei sa stai in penthouse cu aer conditionat si te plangi ca traiu e naspa e problema ta.

On topic: eu m-am lasat de facultate dupa primul semestru in Cluj si m-am angajat, nu regret nimic. Totusi, am inceput Informatica Economica la ID (FSEGA) ca sa fie acolo ceva, dar ma indoiesc ca o sa ma ajute. Concluzie, do whatever the fuck you want, it’s your life.

2 Likes

Documenteaza-te si vezi ce specializari se cer pe piata muncii. In fiecare an se publica top-uri ce cele mai cautate specializari. Vezi ce ofera utcn si fsega. Poti sa te uiti si peste ce materii se studiaza la cele doua universitati.

Ia in vedere si acest lucru

Noi nu suntem in masura sa te indrumam sigur spre “o solutie castigatoare”. Fiecare isi scrie experienta sa aici iar tu incearca sa iti faci o parere ce te va ajuta pe viitor.


Daca ai in liceu un “consilier de cariera” poti sa mai discuti si cu el.

1 Like

Mergi la o facultate usoara care sa nu-ti dea bataie mare de cap, chiar un ASE gen 3 ani pe cibernetica si ai scapat lejer. Viata de facultate/camin e ceva prin care merita sa treci la o varsta tanara.
O sa scapi de strambatul din nas cand pe CV nu ai o universitate terminata si in plus e ceva in tema cu profilul tau.
Mai mult de atat, facultatea o sa-ti permita sa locuiesti undeva ieftin, sa cunosti oameni noi de la care ai ce invata, sa te implici in ONG-uri si sa ajungi prin cunostinte la oameni buni din domeniu. Nu e ok sa vezi facultatea ca fiind invatat si atat. Tu poti sa o faci sa merite mai mult. Ai timp toata viata sa muncesti, iti recomand sa treci prin experienta asta, nu ai nimic de pierdut.
Daca te apuci si lucrezi/inveti mai mult si in timpul facultatii o sa fii deja in avantaj cu mult fata de restul oamenilor de varsta ta. Eu unul asta am facut, am fost la o facultate care nu mi-a placut, am tinut sa o termin si in paralel deja lucram pentru clienti, DAR m-a ajutat foarte mult ca a fost una care se trece usor si nu aveam mult de invatat.

2 Likes

Trebuie spus ca orice facultate ca si orice specializare ulterioara iti aduce un aport de informatie si cunostiinte. Faptul ca unii colegi au reusit si fara reprezinta situatii particulare care depind foarte mult si de contextul in care s-au petrecut, nu-i o regula. Sa zicem ca poate intr-un oras cu industrie IT dezvoltata in contextul actual sunt sanse mari sa profesezi fara o studii de specialitate prealabile dar acest lucru nu este neaparat valabil in alte parti si in alte momente de timp. In plus eu cred ca nu poti aprecia obiectiv cat te ajuta o facultate pana nu treci efectiv prin ea. Si eu am considerat in timpul facultatii ca invat bazaconii apoi am ajuns sa le inteleg si sa ma lovesc de ele la 15 ani dupa terminare…

5 Likes

Totuși aici vorbim de programatori/dezvoltatori software/ingineri software/arhitecți de software. Dacă ne-am fi mulțumit cu o chirie de 150 de euro la ceva margine de oraș, mers cu autobuzul, dormit pe o canapea din 1970, puteam foarte bine să fim lucrători comerciali la Lidl pe 2000 de lei.

1 Like