Programator fara facultate. O fi posibil?

Totuși aici vorbim de programatori/dezvoltatori software/ingineri software/arhitecți de software. Dacă ne-am fi mulțumit cu o chirie de 150 de euro la ceva margine de oraș, mers cu autobuzul, dormit pe o canapea din 1970, puteam foarte bine să fim lucrători comerciali la Lidl pe 2000 de lei.

1 Like

Nu as recomanda freelancingul la inceput de cariera. Cel mai mult am invatat de la colegii mai experimentati. Cei drept poti gasi si pe net multe solutii cand ai probleme sau nu stii sa faci ceva dar nu se stie daca e cea mai buna varianta ce gasesti pe stackoverflow sau pe alte siteuri unde unii indieni isi fac bloguri doar de dragul de a scrie un articol “bomba”.

1 Like

Poti prinde job-uri in DE si daca nu o bubui, dar macar sa o stii la un mid-level si notiunile tehnice. Iar experienta pe masini/utilaje ti-o poti forma chiar in timpul studentiei printr-un intership la o firma de specialitate. Dar asta tine de 2 chestii foarte importante cu care fiecare dintre noi ne luptam: VOINTA SI LENE. Depinde cum le pui in balanta.

Documentatii pentru PLC-uri cel putin acuma le gasesti mult mai usor decat in anii trecuti, iar faculta, culmea, daca chiar te intere, ca si student te poti pune fain frumos pe langa niste profi, doctoranzi si mergi in laboratoare sa ii ajuti sa-si finalizeze proiectele.

Daca nu gasesti firma in Cluj (desi e greu de crezut), Ungaria e aproape. Pe timpul verii si in perioada de practica poti invata meserie si acolo. Tot asa prin intership-uri, referinte.

1 Like

Despre autodidacti. Un alt domeniu, dar are ceva relevanta: https://aeon.co/ideas/what-i-learned-as-a-hired-consultant-for-autodidact-physicists

Daca vrei ai MOOC-uri de la MIT si diferite facultati de renume. Problema e ca daca iei de exemplu chiar si lecturile lui Feynman tot iti trebuie cunostiinte de analiza, geometrie si algebra, e foarte dificil sa inveti de unul singur fara o motivatie buna 3000 de pagini de teorie, sa rezolvi pe langa probleme, sa memorezi strategiile pentru rezolvarea lor si sa treci de la un concept la altul care de obicei necesita matematica din ce in ce mai complexa sau mai abstracta. In plus sa fim seriosi, cati au motivatia sa dovedeasca singuri pe hartie tot ce invata, chiar si cu un profesor bun ramai blocat la anumite lucruri cand ai concepte abstracte.

Am avut destule ore in care profesorul a reusit sa dovedeasca pe tabla doar ca nici el nu stia din prima sa iasa la ecuatia/legea/teorema din carte sau s-a dus pana in birou/librarie sa revina cu o carte plina de notite. Iar cand a intrat si statistica pe fir deja era chineza.

La informatica e putin diferit, daca vrei poti construi aplicatii, daca alegi o resursa buna pentru a invata si inspiratie buna pentru proiectul tau ai sanse mari sa faci ceva acceptabil, nu va fi superb, dar vei avea ceva functional.

MIT, mda. Doar ca nu gasesti chiar tot acolo. Lipsesc seminariile si laboratoarele, de exemplu. Desi nu cred ca vei gasi inregistrate toate cursurile din tot curriculum. O sa gasesti niste rezumate, poate in cel mai bun caz niste notite de curs. Si sa fim seriosi, cati sunt cei care au avut rabdarea sa parcurga tot curriculum de acolo? Si cat de mult ar servi in absenta testarii in 50+ examene? Un oarecare poate ramane cu un sindrom puternic Dunning (ca tot a fost pomenit recent pe aici) si cu iluzia ca e egalul unuia care nu numai ca a parcurs materia, dar a si fost motivat si testat.

Daca nu crezi ca facultatea are un rol important in dezvoltarea ta ca programator, poti lua urmatoarele lucruri in calcul:

  • Facultatea este o conventie a societetatii si arati ca poti adera si la conventii
  • La un moment dat in viata, oricat de bun vei fi , vei ajunge pe un shortlist cu alti canditati care au facultate.
  • Nu stii ce se va intampla peste 20 de ani. Posibil ca acest domeniu sa fie reglemantat la greu, avand in vedere ca software-ul este adanc inplicat in viata noastră (mașini autonome, roboti medicali, etc). Posibil ca o diploma sa fie necesara.
  • La circa 50 de ani poate iti vei dori sa predai/sa tii cursuri in domeniul IT. Diploma va fi o cerinta.
  • Exista firme care cer diploma. Nu multe, dar la ce rost sa iti micsorezi sansele.
  • O facultate parcursa la “minim”, iti va oferi totusi un mic pachet de cunostinte/un orizont pe care nu il gasesti pe oriunde, si pe care il vei putea relua oricand mai tarziu foarte usor.
    Exemplul meu: am facut in facultate si cursuri de criptografie si inteligenta artificiala. Pe aceste subiecte nu am intrat niciodata in adancime ca web developer, dar le pot intelege destul de bine datorita unor cursuri. Inclusiv sa stii despre Ierarhia Chomsky nu strica (asta e alt curs :slight_smile: ): https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-5a83ecb5382c7457bef87468efe573e6-c

Bottom line: nu lasa facultatea sa te incurce in a iti cladi o cariera de programator (invata independent, angajeaza-te: full/part-time, mergi la intalniri de programatori), dar consider-o ca un “asset” de care ai nevoie. Nu trebuie sa o termini cu 10.

7 Likes

Raspunsul lui Bill Gates :

Min 15-18 MOOC’s vs University

Stiu cel putin 3 persoane care profeseaza ok in It fara sa aibe facultatea terminata, ca sa fie treaba,treaba fiecare e pe alt limbaj, alt departament.

Insa ce au in comun cei 3, nu is pamant de flori stiu bine programare , au fost la diferite concursuri si … ii duce mintea :).
Toti au fost loviti de C++, deci nu is pun “bariere” limbajul asta e greu sau naspa, fac ceea ce li se cere la job.

Îți spun din propria experienta ca da, poți fi programator fără facultate, dacă este pasionat și îți place mult ceea ce faci o sa înveți foarte repede și eficient chiar și pe cont propriu, eu neavând facultate am fost refuzat de multe companii pe motivul asta, dar mi-am făcut un portofoliu decent și am găsit clienți din afara. Poate a fost și norocul meu dar am găsit destui clienți chiar mi-au devenit oarecum “prieteni” și am învățat foarte multe de la ei și m-au ajutat sa ma dezvolt.
Am lucrat chiar și cu cineva care preda ceva cursuri la o facultate din București și din experienta mea cu el îți spun ca facultatea îți Creează o anumită gândire care te va ajuta sa înveți sau sa gândești într-un anumit fel. Mie sincer mi-ar fi plăcut sa fac o facultate

3 Likes

Poate ca e bine sa urmezi o facultate, dar sa nu te bazezi prea mult pe ea. Eu am terminat o facultate de inginerie alta decat automatica si calculatoare, unde nu am facut programare decat in primul an, dar m-am apucat sa invat singur programare .Facultatile oriunde in lume sunt cam depasite in fata avansului tehnologic din ultimii ani.Sa mai vorbesc de facultatile din Romania care sunt niste relicve ale unei epoci demult apuse, cu profesori plictisiti si orgoliosi peste masura care nu fac altceva decat sa te formeze ca un robotel umil si care sa tolereze multe chestii inutile. Totusi in corporatii faptul ca ai o facultate poate avea o imagine pozitiva. Un alt plus al facultatii este ca iti vei face prieteni noi pe parcursul facultatii.Desigur ca poti invata programare singur de pe internet si de la firme care organizeaza cursuri.

Vorbesti din vasta ta experienta de absolvent a tuturor facultatilor de profil din lume?

Poate fi chiar amuzant cand cineva care nu stie ce nu stie da sfaturi de-astea. Chiar si mai amuzant cand cineva crede ca poate sari peste fundament direct la aprofundarea chestiunilor ‘ultimul racnet’.

Si sigur ca da, asa e, la fel e peste tot. Matematica e depasita, fizica e depasita, pana si amarata de teorema a lui Pitagora e depasita si prin urmare falsa si nici nu trebuie sa o stii cand o dai in geometrie computationala Computational geometry - Wikipedia ultimul racnet care nu se preda in facultati de profil, aia predau numai chestii depasite. Analiza Fourier care se preda e depasita si ea: https://youtu.be/gZNm7L96pfY Si sigur ca nu ai nevoie de ea, ca sa sapi santuri.

5 Likes

Am citit multe comentarii pana intr-un punct unde m-am plictisit sa tot fiu de acord asa ca m-am dus pana jos ca sa spun si eu ceva ce nu am apucat sa citesc in posturile citite, si anume in facultate iti poti face Prieteni pt tot restul vietii. Eu am prins si armata de 6 luni. A fost si aia grozava pt ca am de atunci in agenda oameni 1-2 oameni grozavi pe care ma pot baza. Facultatea e o foarte importanta experienta sociala. Cu bune si rele dar te formeaza ca adult matur, in drumul spre o indenpendenta sustenabila.

4 Likes

Desigur ca e posibil, totusi, fara pasiune, nu faci nimic, absolut nimic.Sa inveti programare singur, sau orice altceva, este mult, mult mai greu decat daca ai face asta intr-un mediu propice, insa daca ai pasiune din belsug, vei ajunge la fel de bun ca cei mai buni si chiar mai bun.

Cred ca am mai spus, dar repet: In caz ca nu ai scris deja o bucata buna din kernelul linkux pana la 18 ani, pune mana si fa o facultate!

Pe motiv ca ? Detaliaza te rog sau da-mi un link unde ai mai explicat aceasta ipoteza

2 Likes

Simplu. Fiecare va da exemplul personal și va considera că acela este cel mai bun, cel mai corect și doar așa se fac lucrurile. Ce e bine să nu uitați când citiți păreri pe forumuri este că tot ce scrie acolo este din perspectiva fiecăruia, nu există păreri corecte sau greșite (evident, exceptând chestiile cuantificabile, unde e clar).

4 Likes

tot nu ai explicat parerea ta. Chiar sunt curios

A mea? Cred că te interesează părerea lui @Catalin_Banu, nu a mea :slight_smile:

1 Like

Intr-un comentariu mai vechi tot pe acest thread (uitasem de el), am dat ceva explicatii de ce cred eu ca e bine sa faci o facultate. Programator fara facultate. O fi posibil?

Nu tin neaparat sa am dreptate, insa cred ca este o cale safe.

Observatie. Am cunoscut cateva persoane exceptionale care nu au facut nicio facultate in acest sens. Cand spun exceptionale, ma refer atat la aptitudinile tehnice cat si ce au reusit. Se poate si asa.

3 Likes