Programator fara facultate. O fi posibil?

Daca nu crezi ca facultatea are un rol important in dezvoltarea ta ca programator, poti lua urmatoarele lucruri in calcul:

  • Facultatea este o conventie a societetatii si arati ca poti adera si la conventii
  • La un moment dat in viata, oricat de bun vei fi , vei ajunge pe un shortlist cu alti canditati care au facultate.
  • Nu stii ce se va intampla peste 20 de ani. Posibil ca acest domeniu sa fie reglemantat la greu, avand in vedere ca software-ul este adanc inplicat in viata noastră (mașini autonome, roboti medicali, etc). Posibil ca o diploma sa fie necesara.
  • La circa 50 de ani poate iti vei dori sa predai/sa tii cursuri in domeniul IT. Diploma va fi o cerinta.
  • Exista firme care cer diploma. Nu multe, dar la ce rost sa iti micsorezi sansele.
  • O facultate parcursa la “minim”, iti va oferi totusi un mic pachet de cunostinte/un orizont pe care nu il gasesti pe oriunde, si pe care il vei putea relua oricand mai tarziu foarte usor.
    Exemplul meu: am facut in facultate si cursuri de criptografie si inteligenta artificiala. Pe aceste subiecte nu am intrat niciodata in adancime ca web developer, dar le pot intelege destul de bine datorita unor cursuri. Inclusiv sa stii despre Ierarhia Chomsky nu strica (asta e alt curs :slight_smile: ): https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-5a83ecb5382c7457bef87468efe573e6-c

Bottom line: nu lasa facultatea sa te incurce in a iti cladi o cariera de programator (invata independent, angajeaza-te: full/part-time, mergi la intalniri de programatori), dar consider-o ca un “asset” de care ai nevoie. Nu trebuie sa o termini cu 10.

7 Likes