Programator freelancer la cel mai inalt nivel

Salut!

Las mai jos un comentariu foarte interesant gasit pe un blog. Care credeti ca ar fi firmele de plasare de consultanti la care face referire?

Daca ajuta pe cineva, va dau parerea personala, din transee. Fac freelancing de vreo 8-10 ani, in zona de 100k/an. Cu PFA la norma de venit, dau statului roman 3k si restul imi raman legal, e foarte ok. Nu pot depasi suma, pentru ca asta e limita la norma de venit si atunci pe final de an iau pauza, uneori 1 luna, alteori 2-3. Lucrez cu un singur client odata, contracte pe termen lung (ani, nu luni). Nu sunt cel mai bun din domeniul meu, dar sunt printre cei mai eficienti, sau cu alte cuvinte, succesul in consultanta IT vine de la cei care pot intelege si rezolva rapid probleme complicate. Am prieteni care sunt programatori mult mai buni, dar care au nevoie de specificatii exacte, in caz contrar stagneaza – au inteles asta si au ramas la corporatie, pe salarii foarte bune dealtfel. Munca e stresanta in primii ani, pana prinzi modelul de lucru, ulterior e ok. Am ajuns la burn-out acum vreo 2 ani, am luat pauza 6 luni, am revenit si acum e bine (nu exista o solutie unica, in cazul meu am invatat sa nu-mi mai pese si in momentul in care nu mai iei nimic ca pe ceva personal, te relaxezi). Programul de lucru e flexibil, dar asta inseamna si ca poti avea des nopti nedormite. Nu e pentru oricine si lipsa de contact social poate fi o problema mare. Acum, un pic despre strategie. Lucrul pe platforme de freelancing mi se pare o prostie, poti castiga mult mai mult, mult mai usor, la corporatie. Nu uita ca ai concura cu indieni si chinezi pe preturi de nimic. Sfatul meu e urmatorul: tragi tare sa devii bun pe nisa ta, lucrand la firme mari, sau startupuri de succes (n-ai de unde sti de la inceput daca va deveni de succes, dar daca in cv apare un startup de care nu a auzit nimeni, e ca si cum nu ar fi). Dupa ce esti relaxat pe domeniul tau si stii ca ai inteles si partea de business (foarte foarte important), nu doar partea tehnica, poti incepe in paralel sa inveti requirements engineering (e singurul lucru care te salveaza de la a ramane blocat intr-un contract in care ti se ia mai mult decat primesti).

Dupa care mergi la firmele mari de plasare de consultanti (daca nu stiti sa le gasiti, nu va bagati pe freelancing). Acolo discutia e ceva de genul: sunt Ionel, stiu asta, va dau x% din ce castig din contract, gasiti-mi contract. Iar aici apar 2 rute – contracte short term, de cateva luni, platite la zi (poti sari usor de 4-500 euro) – stres maxim, locatii uneori nesavuroase, dar cresti repede si capeti faima; ruta 2 e pentru contracte long term, platite la ora, dar la care ajungi practic sa lucrezi 4-10 ore pe zi, 5-7 zile pe saptamana.

Trebuie stiut ca acolo unde se fac bani, nu poti merge personal sa contractezi, trebuie venit printr-un intermediar care te plaseaza (intermediar care deobicei are asigurari de malpraxis, renumele in domeniu, etc.). Dupa ce ti-ai dezvoltat o retea suficient de mare, poti merge personal, dar repet, e mai greu si dureaza multi ani pana sa ajungi in punctul respectiv. Nu am lucrat niciodata de pe plaje exotice sau nebunii de astea, viata reala e mai practica. Am lucrat insa de multe ori in vacante, ceea ce nu e tocmai roz. Am facut suficienti bani cat sa ma pot opri pentru todeauna, inca nu o fac pentru ca acum castig mult, muncind putin, pe un contract long term si probabil lacomia ma impiedica; in acelasi timp va fi si ultimul contract pe care il mai iau. Trebuie avuta mare atentie cu locatia: dupa 6 luni (in medie), intr-o singura locatie, devii rezident fiscal – si de aici un intreg amalgam de potentiale probleme.

6 Likes

A se tine cont ca nu orice poveste de pe net e si adevarata.

3 Likes

Eu sunt sigur ca e complet adevarata. Probabil cand zice de “firme mari de plasare de consultanti” se refera la retele gen Toptal.

Insa eu va sugerez si o alta abordare: gasiti un designer bunicel si sugerati-i o colaborare. Cand ii vine lui un client, atunci sa ii propuna sa se ocupe si de partea de programare printr-o cunostinta. Tu vei face la fel.
Din ce am observat, designerilor le vin proiecte mult mai multe si de la clienti cu mai multi bani. Multi ii si intreaba daca si colaboreaza cu cineva pe partea de development.

7 Likes

Cred ca in cazul asta este vorba despre colaborare ca si contractor privat unde pentru o perioada scurta de 3 sau 6 luni, pentru Anglia, pe partea de PHP, am intalnit oferte intre 250 si 350 lire/zi. La final de luna iese o suma frumusica.

Design-ul vinde mai bine produsele.
Am cunoscut antreprenori sau clienți care făceau rost de investitori pe baza unor idei și o grafică bună.

Aici se înșeală. Site-uri tip Upwork sunt locuri de pornire. Cunosc destule cazuri de programatori, inclusiv români, care și-au găsit clienți mari pe oDesk/Upwork.
Cele mai frumoase proiecte pe care le-am avut pe astfel de platforme le-am obținut învățând tehnologii cutting-edge, iar colaborarea cu clienții a continuat pe termen lung. De exemplu cream cu SVG ceea ce astăzi se poate face cu CSS3.

1 Like

Se refera la Toptal si Crossover. Ambele sunt bune, dar ambele au bubele lor.

Crossover iti monitorizeaza la sange activitatea pe calculator. La toptal am inteles ca e mai relax dar nu poti sa zici ca tragi chiulul.

Offtopic: voi ati inteles ce e cu secretomania asta?
Me refer la:

Dupa care mergi la firmele mari de plasare de consultanti (daca nu stiti sa le gasiti, nu va bagati pe freelancing)

Se creaza asa o aura in jurul lor de mama-mama, ai impresia ca se refera la traseul maritim al vreunei tresure fleet spaniole din secolul 18. In realitate traim in epoca informatiei iar acele platforme vor dori ele sa fie cunoscute pana la urma.

5 Likes

Și eu sunt de acord că cea mai bună echipă pentru crearea unui produs digital comercial de succes e cea formată din programator+designer, cum ați spus-o deja în mesajele anterioare. Dar există vreun loc anume unde cele două părți să se poată întâlni de la distanță și să discute semnarea unui parteneriat de colaborare? (Se exclud variantele „sună un prieten” și „în orașul tău” în acest caz.)

3 Likes

Dap, foarte buna observatia. Eu nu am apucat sa iau vreodata un proiect de pe acolo (m-au banat si nici nu stiu de ce, pentru ca nici n-am aplicat la vreun proiect), insa am cunostinte care luau clienti de acolo tocmai in ideea fidelizarii. Proiectele la care aplicau erau platite prost, insa odata ce ai o baza formata (ma gandesc ca un minim de 20 de clienti diferiti), unii dintre astia incep apoi sa vina direct la tine si sunt dispusi sa plateasca bine. Iar o parte si mai mica dintre ei iti mai aduc si alti clienti.

1 Like

Daca afirmatia asta chiar este adevarata, ma indoiesc ca faci banu’ gros pe Toptal sau Crossover. Plus ca, din ce am citit, cu platformele astea tot cu hourly rate lucrezi, nu procent din contract.

1 Like

Zona $100 000 pe an as zice ca medie (pentru US). Adica sunt job-uri normale cu program de 8 ore care sunt platite cu $300.000 pe an (California). Da, in zona aia unde la $100.000 pe an esti marginal sarac iar o chirie incepe de la $4.000 pe luna.

Hm, poate diverse meetups, poate forumuri de designers, poate merg abordati pe dribbble cu acelasi tip de mesaj, poate un fost coleg de munca designer (chiar daca nu e el dispus, e posibil sa cunoasca alti designeri).

Presupun că e o teamă (poate întemeiată?) de concurență la preț. Dacă omu’ cere 150$/h și tu le faci o ofertă spunându-le că te mulțumești cu 70$/h, te vor refuza DAR vor nota undeva „job-ul ăsta poate fi plătit mai puțin”. Apoi mai vine unu’ și spune la fel. La prima problemă de cashflow (care va veni mai devreme sau mai târziu) vor ști de unde pot taia :slight_smile:

Așa că un strop de paranoia nu strică uneori.

presupunand ca ideea este corecta (si are piata)… echipa e important sa livreze cel putin in vanzari (fie catre client, fie catre public daca e tipul ala de proiect), project management si tehnic (progrmare, design daca e cazul, ergonomie, etc).
putem adauga si un om care lucreaza bine cu banii daca proiectul nu e pentru un client direct, ci pentru public.

oricum, un programator si un designer… sunt o echipa mai buna decat programator sau designer individual… dar nici pe departe suficienta pentru succes semnificativ.
vanzarea si organizarea sunt cel putin echivalent de importante.

Dar invers? Să presupunem că un designer nu își (mai) dorește să lucreze cu ageamii care doar modifică teme de WordPress—chiar și acolo unde nu este necesar un CMS, se încăpățânează să adopte metoda JAMstack sau să învețe GSAP și preferă să folosească PNG-uri în loc de D3.js pentru diagrame ceva mai complexe? Dacă, să presupunem că sunt în căutarea unui parteneriat cu un creative developer interesat în transpunerea design-ului meu din Figma/ProtoPie în site-uri de tipul celor de pe Awwwards, the FWA, HoverStates? Sunt în România dezvoltatori web care construiesc aceste tipuri de pagini sau doar șabloane primite de la designeri mediocri?

3 Likes

Cu siguranta sunt o gramada pe aici. Daca e cazul tau, posteaza in categoria asta, pune niste designuri facute si explica ce beneficii are developerul (bani, proiecte etc.).

Confirm si eu ca gasesti oameni mai mult decat capabili pentru a lucra la partea programatica a design-urilor din acele exemple.

Realitatea in schimb ne demonstreaza ca putini au bugete pentru astfel de design. Adica ceva de genul acela am facut eu pe site-ul care ma descrie profesional si cam atat. Clientii baga bani in functionalitate si dupa ce treaba merge, felul cum arata nu mai conteaza.

Chiar ma gandeam zilele astea ca site-urile/frontend-urile de contabil ale clientilor mei (numai text si totul cu gri) nu se leaga deloc cu produsele vandute. Dar pot paria ca urmatorul design va fi tot cu text si tot cu alte nuante de gri.

S-a lovit cineva de asta, sau stie sa imi explice la ce se refera?
Eu fac Freelance pe Upwork, am PFA norma de venit, declar lunar 390 (prestare servicii intracomunitar) si 301 (19% TVA din fee-ul preluat de catre Upwork.
Oare mai trebuie sa fac ceva anume?

Se refera la cazul cand lucrezi dintr-o tara diferita de cea in care esti cetatean.

1 Like