Programator junior/internship ABAP

Salut, acum o luna am despus CV pentru un post de Java iar azi am fost contactat de alta firma care a primit CV-ul meu, “redirectionat” de firma la care am aplicat.

Am facut putin research si am descoperit ca firma cauta programatori pe limbajul ABAP. Nu prea am gasit multe chestii legate de ABAP, pe reddit unii spun ca e naspa. Am observat ca nu e un limbaj cu sintaxa asemanatoare Java, C++, etc.

Conceptele acestui limbaj se pot aplica si in restul limbajelor “uzuale” cum ar fi Java sau este o pierdere de timp?

Mentionez si faptul ca domnul care m-a contactat a insistat putin pe “un salariu atractiv si alte beneficii”.

ABAP e folosit de SAP mai ales, am o cunostinta in Germania care lucreaza la ei. In principal se dezvolta module si customizari pentru sisteme ERP distribuite la firme mari, state etc…
Fiind ceva de nisa si proiectele avand o valoare mare e platit foarte bine dar cam ramai blocat in ecosistemul respectiv. Din auzite se castiga cam 2x fata de media pietei (aia 8k de care se tot discuta pe forum :slight_smile: ca si consultant independent).

2 Likes

Cam ce spunea și Gabriel mai sus, urma să scriu și eu, mi-a luat-o înainte. :sweat_smile: ABAP din ce-mi aduc aminte este dezvoltat de nemți, nu mai știu dacă exact pentru SAP sau preluat de SAP pentru dezvoltarea sistemelor lor, pe partea enterprise. Este folosit foarte mult la EPR-ul dezvoltat de ei, în special la partea de rapoarte și gestiune aplicații.

Am lucrat cam un an în sistemul respectic și da, simți puțin acel blocaj în ecosistem. Cam totul se învîrte în jurul uneltelor dezvoltate de SAP. Este un sistem robust, nu zic nu, dar rigid, dacă vi dintr-o lume în care ești obișnuit cu iterații și unelte moderne din n în n luni.

La partea de unelte aș aduce un mare minus. Securitatea este monstruasă, computer-ul îl primești direct de la SAP, configurat cu software de monitorizare și conectare în sistemele lor (MS Windows). Nu-i condamn, practic sistemul ERP dezvoltat de ei este centralizat, deci trebuie avută mare grijă cine se conectează acolo și de unde. Iar unelte de dezvoltare, hm, eu unul am lucrat cu Eclipse, și multe utilitare web, dezvoltate de ei, care cel puțin la nivel de interfață grafică și experiență de lucru erau blocate undeva în web-ul de la începutul anilor `90. SAP-UI5 spre exemplu, platforma front-end folosită pentru aplicațiile lor noi, este de fapt dezvoltată peste o versiune cam vechiuță de jQuery (exact ce versiune nu mai știu).

Asta a fost experiența mea cu SAP și ABAP, acum 5 ani, în care am rezistat doar un an. Luați ce am scris cu reținere, în acel an sînt convins că nu am atins nici 5% din ce înseamnă SAP și infrastructura lor din spate. Și foarte probabil lucrurile să se mai fi schimbat de atunci, pe ici pe colo, deși, la nivel enterprise, destul de greu. Un lucru pot spune sigur: simți că stai pe loc, prins într-un ecosistem, în timp ce toată industria trece pe lîngă tine cu viteza luminii.

3 Likes