Programatori ruby/rails - golang

Salutare,

Sunt programatori ruby, rails pe acest forum sau prin Romania?
As vrea sa scriu o carte, in romana desigur, despre programare web in rails, api, rest, etc.
Sunt plecat din tara de ceva timp, si nu stiu exact care este piata romaneasca.
Orice feedback, este binevenit.

Numai bine,

Claudiu

Eu unu nu sunt, dar ca orice roman ma gandeam sa iti dau un sfat. Nu stiu cum aveai de gand sa publici, dar iti recomand plaftorma https://leanpub.com/ Ai putea porni cu un singur capitol (la un pret de 3-5$) si sa cresti pe masura ce completezi cartea.

Salutare!

Multumesc pentru raspuns, din pacate, ca orice roman, orice format digital ajunge sa fie free intr-un final :smile:

Salut!

Iti apreciez interesul pentru a scrie o carte de Rails in romana, dar cererea e minima, si e simplu sa-ti dai seama de ce: toti developerii vorbesc engleza cel putin la nivelul la care pot sa citeasca documentatie in engleza (sau sa asculte documentatie video).
Practic ai nisa cartea pe un grup de developeri care oricum citeste documentatia 99% in engleza. In afara de asta, foarte laudabila initiativa, dar trebuie sa vii cu ceva nou daca vrei sa faci ceva bani din piata asta :slight_smile:

1 Like

Salut bogdanconstantinescu,

Mersi pentru reply. Da, piata romaneasca este formata din php, java, net :smile:
Cred ca exista viata si dupa php, java, .net.
Nu am abs nimic cu programatori in php sau orice alt limbaj, este piata pentru fiecare dintre noi. Dar cred ca programatorul roman, se lupta pt. proiecte de rahat.
Si chiar cred ca suntem talentati.
De aici, si dorinta mea, as vrea sa le arat celor care cred ca lumea se invarte doar in anumite limbaje, ca exista si ceva mai interesant. :stuck_out_tongue: Poate nu mai bun, dar exista.
Desigur, in ziua de azi majoritatea folosesc internetul, si desigur, sunt ferm convins ca majoritatea cunosc ‘competitia’, dar consider ca piata de it din romania este inactiva. La fel si piata de start-up-uri, dar aici este o alta discutie

Din pacate sunt multi programatori “multumiti de nivelul la care sunt” care nu vor sa evolueze. Si din pacate cei mai multi sunt in domeniul de php - sper ca stii ca probabil 50% din programatorii php (overall, nu zic cei de pe acest site, sau neaparat cei romani) nu stiu OOP, sau il folosesc fara sa-l inteleaga.
Daca incerci sa-i convingi pe ei sa foloseasca Ruby sau, in general, orice alt limbaj, te vei lovi de un perete foarte gros, de caramida.

Cei care sunt dispusi sa-si largeasca orizonturile au atat de multe resurse (cel putin pe partea de Rails) incat e greu sa-i targetezi cu ceva comercial. Iti spun asta din prin prisma oamenilor pe care ii cunosc si au facut trecere de la php la ruby sau la orice alte limbaje.

Singura sansa ar fi sa le deschizi ochii celor care scriu procedural si li se pare ca asta e cea mai buna solutie, dar si acolo sunt multe probleme: sa treaca de la procedural la un limbaj full OO cu un framework MVC s-ar putea sa fie prea mult de digerat.

1 Like

Am vazut totusi multi pe acest forum, care btw este scris in rails si ember.js :smile: discuta despre laravel, care mi se pare o ‘clona’ rails.

Deci speranta exista. Macar de ar ca sunt platit mult mai bine daca cunosc ruby/rails, si/sau mvc-oop, decat daca stiu php-procedural, sau se folosesc de asazisele framework-uri, drupal, wordpress, sau joomla.

1 Like

Laravel e o clona de Rails. Ca mai toate framework-urile de php (sau cel putin versiunile initiale: CakePHP, Symfony 1 etc).
Nu ma intelege gresit, imi place Ruby, iar Rails e un framework ok, dar are si el minusurile lui pe care as putea sa ti le arat mult mai bine implementate la unele framework-uri de php (mostly Symfony), dar nonetheless, multi prefera php pentru ca te lasa sa faci orice: lucru bun la inceput, lucru oribil cand te mai specializezi.

Drupal, WP si Joomla sunt doar CMS-uri, iar daca auzi pe cineva numindu-le framework-uri iti dai seama de multe lucruri despre acel developer. Din pacate, chiar si daca ar fi mai bine platiti, unii chiar nu vor sa invete mai mult (si nu fac presupuneri, chiar cunosc astfel de persoane IRL).