Programatorii ar trebui să aibă cunoștințe hardware?

Cam asta scrie si in cartea pe care am postat-o desi ai totul intr-un datacenter asta nu inseamna ca ai toata infrastractura pe o masina, ca atunci cand dezvolti, de exemplu disk-urile pot fi virtuale si montate din alta parte, desigur vorbeste mult de arhitectura internetului cum e cablat, aceea schema cu structura de fibra optica pe sub ocean, si cum sa masori, optimizezi transferul de date folosind tool-uri de diagnostic bine cunoscute ca ping, traceroute.

Acuma specific pe .NET vorbeste despre importanta folosirii task-urilor asincrone in api-uri pentru a rula call-uri de api in paralel atunci cand acestea sunt independente. El mai zice ca atunci cand un call de api cheama alta call de api si asta se intampla pe mai multe niveluri acesta e un cod smell si ar trebui reactorizat.

Legat de acessul la baze de date vorbeste foarte mult de Dapper, si ca cine stie bine SQL poate optimiza foarte bine accesul la baze de date, fiindca Dapper e modelat apropiat de SQL, si desigur vorbeste cum ORM folosit gresit poate duce la issue-uri mari de performanta.

1 Like