Proiecte locale - avantaje/dezavantaje

Salut salut, cam cat de rentabile sunt proiectele locale? Suficiente cat sa duci un trai decent spre foarte bun sau asa-s-asa?

In cadrul proiectelor locale includ site-uri pt. institutiile publice, cabinete de avocatura, medicale, notariale, magazine predominante in constructii/instalatii, mici aplicatii contabile, florarii, pfa-uri cu diferite produse bio sau alimentare, etc.

Adica se merita sa stai sa te bizui pe astfel de proiecte intr-un orasel sau o resedinta de judet nu foarte populata sau e mai ok sa pleci direct corporate sau in start-up-uri in orase mai dezvoltate dpdv al IT-ului?

Eu, dacă ar fi să o iau de la început, aș pleca direct în SUA/Canada/Norvegia/Olanda după ce am terminat facultatea.

1 Like

Si daca n-ai avea responsabilitati gen copii/nevasta/persoana bolnava in familie si o varsta de 30+ still si fara cetatenie maghiara still SUA?

Poftim? {minim 10 caractere}

1 Like

Întrebarea ta s-ar putea rezuma la „rămân în Ro și fac freelancing sau mă duc în altă țară să mă angajez”. Deci compari două situații complet diferite, ce nu au nimic în comun :slight_smile:

În oricare dintre situații îți poate merge bine sau mai puțin bine, dar mă îndoiesc că asta ține (doar) de țară.

2 Likes

Intrebarea mea era (probabil nu era exprimata corect) e daca se merita sa stai intr-un oras random gen Oradea sau Lugoj pentru proiecte locale sau sa mergi intr-un oras ca si Cluj sau Bucuresti angajat la o corporatie sau start-up.

Da’ de ce te-ai limita doar la proiecte locale? In ziua de azi nu mi se pare ca mai conteaza locatia, atat timp cat poti lucra si la proiecte din cealalta parte a lumii din confortul propriei locuinte.

1 Like

Păi tocmai. Dincolo de implicațiile fiscale, legale & co, avem următoarea situație:

  1. Alergat activ după fiecare client în parte, alocat timp pentru explicații, educarea clienților șamd;
  2. Angajat și doar îți faci munca pentru care ești angajat; firma angajatoare se ocupă de toată bătaia asta de cap.

Cred că observi că inclusiv dacă ai avea de ales între cele două abordări și ai sta în România în oricare din cazuri ai outcome diferit.

Acum, nu încerc să-ți spun care-i varianta optimă pentru tine, voiam doar să evidențiez că, luând în calcul doar criteriul ăsta, s-ar putea ca alegerea ta să fie foarte influențabilă.

2 Likes

Pentru ca e mai usor si mai ieftin sa iti faci marketing-ul intr-o zona restransa.
Daca te axezi local scapi de concurenta cu indienii care muncesc pe 3 lei.

Este mai usor si mai ieftin, dar si castigurile sunt pe masura efortului: adica mai mici. Da’ poate am eu o parere gresita despre clientii locali (categoriile descrise de runcmd) care stramba din nas la orice rate care depaseste 20-25$/h. N-or fi toti asa…

Pai la clienti locali de multe ori patesc sa imi ceara direct cost/site nicidecum cost/h lucrate. Alea intra doar la partea de mentenanta.

Poti sa iei niste tepe de la clientii locali de o sa zici ca nu e adevarat si realmente nu ai cum sa scoti banii de la ei dureaza ANI de zile sa scoti banii daca ii dai in judecata, totusi poti gasi si proiecte interesante, eu am prins cateva, sunt multi oameni cu idei si pe la noi din pacate multi nu prea au bani, dar se rezolva si asta, poti sa iei % din produs daca ti se pare ok ideea si e deacord si clientul.

1 Like