Propuneri pentru un soft enetprise de a gestiona bazele de date

Salutare, la toti.

Am peste 150 de baze de date care sunt mysql, postgresql, mssql si informix. Am nevoie o aplicatie care sa-mi fie usor de monitorizat si sa fie cu alerte. Momentan pe partea asta am gasit doar Solarwinds database performance anlyzer imi pare ok.

Pe partea de backup este ceva mai greu de gasit un managemnt al backuuri-lor. Eu am gasit ApexSQL care este doar pentru MSSQL sau Accronis care esre pentru MSSQL si Mysql. Dar pentru Informix sau Postgresql n-am gasit nimic ca sa gestionez mai usor.

Am gasit ce-mi trebuia, aceeasta aplicatie sqlbackupandftp , dar are un mare minus nu prea inspira incredere se prezinta ca companie americana, dar mare majoritatea lucratorilor sunt rusi si nu vreau sa risc.

Vreau sa stiu cum gestionati voi o cantitate atit de mare de baze de date ?

2 Likes

Well, am avut o situatie asemanatoare dar in alta zona de monitorizare si anume echipamente de retea (switch-uri Mikrotik si cateva controlere Tinycontrol) undeva vreo 60 bucati cu toate. La fel am incercat diverse solutii si pana la urma am apelat la o una custom pentru ca vroiam sa vad (aproape) in timp real niste parametrii pe care diversele programe ori nu ii stiau ori unele dispozitive nu erau cunoscute.

Acum nu spun ca solutia custom e cea mai buna dar daca ai ceva dezvoltat la scara mare e posibil sa fie rentabil pe termen lung. Iata cum am procedat eu (o sa ma refer la echipamente dar similar se pot monitoriza si servere sau motoare de baze de date):

  • Pe cea mai mare parte a echipamentelor ruleaza un script care culege informatiile de interes si face un JSON cu ele. JSON-ul contine neaparat un identificator de echipament si tipul ca sa poti face diferenta intre ele. Scriptul trimite acest JSON catre un server.
  • Controlerele nu permit scripturi dar stiu sa faca request-uri HTTP cu o cadenta data. De pe aceaseta se trimite periodic un query string catre server.
  • Serverul ruleaza un cache engine de timp real care stie sa primeasca JSON (pe body) si request-uri query string pe care le desface si le stocheaza in niste celule ca JSON sub o cheie (cheia e identificatorul de echipament de mai sus). In cazul in care te intereseaza sa incerci proiectul este acesta.
  • Aplicatia frontend e bazata pe AngularJS (yes, I know :grin:), citeste dintr-un request cheile din cache si afiseaza diversele informatii de interes, alerte la diverse depasiri, face grafice, etc…

Avantajul e ca metoda e extrem de robusta iar traficul nu e incarcat si ai raspunsul de la toate dispozitivele odata atat in cache cat si in frontend, face fata lejer la sute de conexiuni simultane, nu stiu daca e enterprise dar solutia functioneaza flawless 24/7.

Alte avantaje, poti citi si alti parametrii ai masinii pe care in mod normal alte aplicatii nu ti livreaza, poti pune in JSON si timpul transmisiei ca sa stii daca echipamentul e pornit sau nu. Poti inversa sensul transmisiei pe o celula ca sa semnalezi ceva masinii, de exemplu sa preia un fisier de update de undeva,etc…

Dezavantajul e ca obti totusi informatia in doi pasi, de exemplu echipamentele trimit la secunda in cache si apoi dupa inca una sau doua secunde informatia ajunge in frontend deci e usor decalata fata de un alt dialog mai direct.

Legat de backup pentru mysql folosesc cea mai simpla metoda (nu am sute de servere), script care face dump automat si istoric pe un numar de zile, eventual se poate face si cu trimitere pe un ftp.

Cam atat, poate ajuta…

5 Likes