Purificatoare de aer

Mă întrebam dacă are cineva vreun purificator de aer și dacă poate să ne împărtășească cât de mult reduce praful din cameră.
Majoritatea promit o reducție de 99.9% a particulelor din aer în 20-40 metri pătrați (în funcție de puterea ventilatorului).

Vreau să îmi iau și eu unul în cameră fiindcă trebuie să șterg totul de praf o dată la 2 zile sau mai puțin. Dacă nu șterg o săptămână deja e catastrofă. În rest nu sunt alergic la praf.

M-am uitat puțin pe net și cel mai super sistem ar fi o jucărie cu fotocatalizator dar sunt foarte scumpe (+1800 lei ceva de la Daikin) Deci trebuie să mă mulțumesc cu ceva simplist, poate chiar home made. Pe net e foarte popular Xiaomi Mi Air 2 dar e destul de scump filtrul.

Pe moment cred că iau un filtru HEPA 3M pentru aspirator și îi pun un ventilator de 120mm de 12V, un chinez pe un forum zice că pur și simplu o configurație de genul poate curăța semnificativ aerul și ei au cel mai poluat aer.

Ar mai fi și un proiect cu un monitor de aer pm2.5+volatile compounds cu esp8266.
Există un site foarte interesant cu senzorii care pot fi cumpărați pe net : http://aqicn.org/sensor/

1 Like

Pe tipul asta îl urmăresc pe YouTube, e foarte atent când vine vorba de mediul in care lucrează

5 Likes

Eu am luat cand s-a nascut fiica-mea unul din asta: http://d7.iqair.com/international/home-air-purifiers/healthproseries - de la distribuitorul din Romania ( http://www.lifeart.ro/purificator-de-aer.html ). Nu stiu cum au evoluat preturile in ultimii ani, cand l-am luat era super scump (cam 1200 EUR) dar aveam de gand sa il folosim intr-o camera mare, deci am luat unul de capacitate mare.

De mers merge foarte bine, pe treapta minima e foarte silentios, la maxim face ceva zgomot dar simti cum trage aerul. Nu l-am prea mai folosit in ultima vreme, de cand a crescut fiica-mea (ne-am si mutat mai departe de oras unde nu mai e chiar asa mult praf).

Praful nu a disparut, presupun ca de afara pentru ca aerisim zilnic. Daca vrei sa fac vreun experiment cu el, let me know, acum sta si aduna praful :slight_smile: .

1 Like

Asta o fi bun de ceva?

N-aș putea să spun că am văzut o diminuare a prafului din începere, însă trebuie să recunosc faptul că mulțumită acestuia, calitatea aerului este acum mult mai bună. Se simte, iar acest aspect este confirmat și de aplicația purificatorului. Personal, consider că un astfel de apărat este mai bun pentru cei care vor să scape de mirosurile neplăcute (cum ar fi cel de umezeală sau de țigară) sau poluare decât pentru a atrage praful. Dacă obișnuiți să petreceți mult timp în casă, așa cum fac și eu, cred că purificatorul de aer reprezintă o investiție bună.

That’s five minutes I’m never getting back.

2 Likes

Purificatoarele purifica molecule de la 0.x microni pana la cativa microni, molecule volatile care sunt transportate in aer, in schimb praful poate fi constituit din molecule de la 0.x pana cativa zeci de microni. Ce nu este suficient de usor sa fie transportat prin curentul produs de ventilator nu poate fi filtrat. Nu ar putea sa filtreze tot nici daca ti-ar flutura parul prin casa :smiley: de la curent.

Poate ma insel, dar nu cred ca poti reduce semnificativ praful dintr-o incapere daca nu faci curatenie zilnic si nu este proiectata cu un sistem de filtrare initiala. Si chiar si atunci, pielea oamenilor se regenereaza in totalitate lunar, par, plus toate tesaturile care lasa fibre, toate astea se descompun si formeaza praf.

Poate tipului i-a si dezumidificat aerul, asta o fi simtit.

1 Like

Eu ma plangeam de logica scriitorului mai mult. Si de faptul ca pare un advertorial mai negandit. Zice ca este in cautare de aparat sa scape de praful din casa, iar cel pe care-l testeaza se dovedeste nu face asta. Cu toate astea articolul este foarte pozitiv.
Presupun ca daca fumezi mult iti ofera niste avantaje. Dar in rest, pare ceva rezolvabil prin deschiderea unei ferestre :slight_smile:

1 Like
  1. Un purificator e mană cerească la casa omului în România (țara prafului)
  2. Un purificator nu o să rezolve niciodată problema prafului de pe televizor (alea, CRT). Praful ăsta mare va rămâne mereu gros.
  3. Un purificator bun e ăla cu HEPA (99,997% particule mai mari de 0,03 microni capturate). E nasol că filtrele astea trebuie mereu schimbate, deci costă. Filtrul de la aparatul meu se face ca porcul într-o lună, mai ales că este pus acolo unde toată lumea se fâțâie: la intrare în cameră.
  4. E important să aibă multe trepte de viteză. Al meu pe cea mai mică treaptă e deranjant. I-am luat maică-mii unul, abia pe treapta a treia se auzea. Iar pe a V-a făcea ca o tornadă.

Chestia e că mai am o grămadă de filtre (luate pe 10 lei când Domo le vindea en-gros, știu că am primit de la vreo 3 magazine Domo din țară) pentru aparatul ăsta vechi. Dar când mi se vor termina, o să-mi iau și eu unul de ăsta.

4 Likes

Ar fi bine sa retina pana la 0.03microni, din pacate standardul este de 0.3microni, adica nu protejeaza exact acel PM2.5. Plus ca acei 99.99% sunt teoretici, am vazut un studiu in care aratau ca in practica retentia era cu vreo 15 - 20% mai mica.

Iar preturile mi se par nesimtit de mari. Filtrele alea sunt facute din fibra de sticla, dai pe 10cm2 minim 50lei in conditiile in care in constructii pentru termoizolare se plateste ~50lei pe 10m2 de fibra de sticla de 10cm grosime. Nu este acelasi lucru, dar tot cred ca preturile ar putea fi mult mai mici.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/df/Airborne-particulate-size-chart.svg

Nu cred că Wikipedia se supără că pun link-ul aici. Însă cred că e o idee bună ca lumea să știe ce mai e înafară de praful de pe mobilă, prin aer.

Apropo un produs Made in Romania pentru monitorizarea mediului :
https://www.uradmonitor.com

1 Like

6 postări au fost mutate într-un nou subiect: Aspirator - solutie pentru diminuarea prafului din jur