R/cscareerquestions - I've walked away from software development

Am ascultat recent 10x Rule de Grant Cardone. Sfaturile financiare pe care le da Grant mi se par de bun simt si mi-au confirmat parerile proprii:

  • Playing the market (bursa, active, portofoliu actiuni) e waste of time cu sume mici (<100k).
  • Investitia intr-un apartament personal (“platesc rata in lot de chirie”) e o idee proasta.

Uite cum vad eu asigurarea unui viitor financiar:

  • Banii din job sunt ptr. trait si creat fonduri ptr. investitii viitoare. Stransul banilor “ptr batranete” nu are sens daca ai un salariu mic-mediu.
    Eg: daca poti sa pui deoparte $15,000 pe an ai $150,000 in 10 ani. Nu-i rau dar chiar si asa nu as alege calea asta. 3 motive:
    Unu: zece ani de job care-i posibil sa fie de kkt.
    Doi: Asta-i plafonul maxim pe care poti sa il atingi.
    Trei: Stransul curelei timp de 10 ani inseamna ani de tinerete traiti limitat.
  • Investititii si proiecte antreprenoriale cu un grad mare de risc/ROI cu sume mici. Afterwards investitii cu un grad scazut de risc cu sume mari.

Recent mi s-a oferit oportunitatea sa lucrez ca si gamedev folosind niste tech care nu-mi place neam. 2+k/luna cu posibilitatea de a ajunge pana la 5+k/luna dupa cativa ani in industrie.

Am fost tentat prima data. Dupa aia m-am gandit ca o sa trebuiasc sa petrec ani de zile facand ceva ce nu-mi place deloc.
Analizand presupus avantaj financiar mi-am dat seama ca si ala e nasol: in primul an as fi facut $24k ceea ce pare misto la prima vedere.

Intr-un an insa pot sa scot vreo 3 jocuri pe Steam. La un 1000 unitati vandute cu un $10 net (dupa taxe si fees) ma uit la $30k pe an.
Desigur, aici intervine elementul semnificativ de risc de care vorbeam mai inainte. Poate vand doar 100 de unitati per joc si fac un measly de $3k pe an. E posibil.

Dar daca petreci multi timp insa facand un lucru devii bun la lucrul ala. Se aplica si la apucatul de proiecte cu grad semnificativ de risc sau anumite indeletniciri (eg: gamedev).

Dupa un timp iti creezi o baza de experienta, networking si resurse care iti cresc semnificativ sansele de succes.

Dupa 10 ani de zile de job (si presupunand ca o sa rezist fizic/mental 10 ani) m-as uita la un 300-400k pusi deoparte. 10 ani de simtit mizerabil la job mai mult sau mai putin.

Dupa 10 ani de zile de scos jocuri pe banda rulanta e posibil sa ma uit la niste sume semnificativ mai mari (x10). 10 ani de facut ceva care ma pasioneaza.

Hell, nici macar nu-i nevoie de 10 ani de zile de facut jocuri. Sunt de-ajuns cateva cu un ROI decent ca sa folosesc banii aia ptr. alte investitii cu grad ridicat de risc. Odata ce se strang niste sume mai mari se poate trece la investitii cu grad scazut de risc.

"Save one penny, have one penny", eh?

Probabil depinde si de psihologia fiecaruia. Eu unul simt ca asta-i calea “corecta”.

2 Likes