Rant: Migrarea către un sistem nou

/rant on

Mi-am luat SSD nou acum ~o lună. Am decis să instalez Windows curat (install actual are 10 ani și deja dă rateuri pe ici pe colo). Am instalat Windows, mi-am dat seama că am mult prea multe chestii de migrat (setări adică, nu fișiere propriu-zis), mi-ar lua o zi pe puțin.

Fuck it, migrez când actualul crapă de tot sau când mă plictisesc maxim. I’m too old for this shit.

E incredibil că în 40 de ani de Windows nu și-a pus nimeni problema la Microsoft: bă, dar dacă ar vrea cineva să migreze pe un alt sistem, cât de ușor ar face-o? Cât de ușor ar putea muta aplicația X,Y dar nu și Z? Sigur, există unelte pentru unattended setup, dar alea merg până la un punct, utilizatorii își personalizează mici chestii, cât de ușor mutăm chestiile alea?

Ba mai mult, pe Windows nu poț migra 1:1 de pe un sistem vechi pe unul nou (altfel decât prin a face image la disc, restore pe discul nou, speranță că că driverele nu vor fi în conflict).

Aceeași mizerie este și la Android: de ce naiba ai vrea să schimbi telefonul în fiecare an dacă în fiecare an trebuie să treci prin același proces de set-up? E absolut stupid.

Și înainte să sară Macii de cur în sus: nu, nici pe Mac nu se poate să migrezi doar unele chestii (nu ușor, cel puțin). (Dar pe de altă parte, restore din machine time este magic pe mac. De câte ori am făcut asta a mers absolut impecabil.)

/rant off

3 Likes

True. Eu insist sa avem absolut toate cacaturile in cloud, daca crapa masina si tre sa muncesti de pe alta sa ai cu ce. Si tot iti ia o gramada sa refaci workspace-ul cu N utilitare si tot felul de rahaturi pe care le folosesti.
Radeau astia de mine cand aveam win 2000 si toata lumea era de ani de zile pe xp. Intr-un final, cand am schimbat sistemul am pus direct Vista. Eu n-am lucrat pe XP deloc :)). Apoi am sarit 7 si am pus direct 8. E munca multa sa migrezi si o pauza prea mare in productivitate. Ultima data cand am migrat am mers cu 2 sisteme in paralel ceva vreme pana am reusit sa ma mut complet.

So yeah. Da-mi un device care sa transfere tot de pe device-ul vechi si o sa-l schimb mai des.

1 Like

Problema nici macar nu e ca trebuie sa migrezi, problema apare cand nu ai documentat ceva si nu stii de ce e diferit. E.g. ceva extensie in IDE pe care ai configurat-o sau ceva env in shell de care ai uitat de ceva timp.

Mie imi ia cam o ora migratia de pe un device pe altul, exportat config la IDE, bookmarks, extensii, aplicatii, conturi. Norocul meu e ca totul e in docker.

Dar migrarea pe noul M1 mi-a luat aproape doua luni (probleme la Docker Compose si servicii fara imagine pe ARM64 cat cuprinde).

3 Likes

Cât de deosebit să fii pentru a documenta fiecare setare posibilă făcută ori în OS ori în aplicațiile folosite? :smiley:

Uite, alt exemplu, am vreo 10 extensii în chrome. Am instalat chrome pe win nou, am adăugat contul de mail, mi-a instalat automat extensiile, dar nu și setările extensiilor. Cu două excepții, toate au nevoie de configurare, autentificare, chestii.


Am făcut imagine vhd la partiția veche → boot în HyperV → pot rula ambele windows-uri în paralel pentru a recupera/compara setări. Dar e frecuș mult peste limita mea de toleranță, poate mâine :smiley:

1 Like

Nu sar de nimic in sus dar pentru mine este ceva de domeniul trecutului foarte indepartat sa fac setup al unui sistem de la 0. *

Setupul complet la mac nou sau ipad nou sau iphone imi dureaza maximum 30 de minute**. Aduc aparatul nou langa cel vechi(in cazul dispozitivelor mobile), ma intreaba 2 chestii si gata. Am fix aceleasi apps si setari in aparatul nou. Datele le am in icloud.

In cazul unui laptop nou mai am de importat doar dotfiles si sunt la fel de productiv ca acum…35 de minute cand aveam laptopul vechi.

*Nu mi se pare deloc sexy sa ma apuc sa iau tot setupul de la 0 pe un sistem nou ca sa ajung fix in acelasi loc unde eram cu sistemul vechi, dar uzat moral si poate si fizic.

**Da, platesc icloud+ de 200gb la apple dar am tot acolo. Costa 13 lei pe luna.

2 Likes

Păi știu, de aia am și pus paranteza după paragraful citat de tine :smiley:

Dar dacă vrei să migrez doar anumite aplicații? Succes :smiley: :smiley:

Si te-a retinut ceva sa le stergi dupa migrare?

1 Like

Poate e un feature, nu un bug.
Setarile pe un OS depind de structura acelui OS la un moment dat. Cand muti setarile, noul OS poate avea alta structura (de la updates, versiune noua, etc)
Probabil s-ar putea adauga cod care sa faca mutarea in functie de schimbari…dar pare destul de complex.

STORY: Am avut un bug destul de nasol pe Linux legat de JAVA env. Nu-mi permitea sa compilez un apk cu Godot. Mi-au iesit peri albi incercand jdemii de combinatii.
Intr-un final i-am zis persoanei cu care lucrez ca ar fi mai simplu sa reinstalez OS-ul. Mi-a zis ca e un pas mult prea drastic. :sweat_smile:
Dar nu-i drastic. In 2 ore max pot sa am sistemul up and running (inclusiv cu instalarea sistemului, manual).
Probabil exista si solutii mai rapide, automate, dar nu m-am interesat.

eu schimb rar telefoanele, dar sunt destul de sigur ca la instalarea celui nou mi-a migrat din cel vechi inclusiv fisiere si aplicatii cu tot cu setari.

poate e momentul sa aplici chestia aia: ce n-am folosit de x ani… nu mai imi trebuie.
schimb rar si sistemul de operare (eu merg pe ubuntu mate care are releasuri long term la 2 ani) dar la migrare prefer un os clean si apoi 2-3 aplicatii care imi sunt imediat necesare + in perioada urmatoare le instalez cand am nevoie de ele.

nu spun ca metoda mea e cea mai simpla / sigura productiva, dar imi place cel mai mult pana acum.
pana si cu mediul de lucru am avut asa ocazia sa trec prin diverse chestii - ex pt php: zend studio (dupa ce eclipse clasic a fost nesatisfacator), notepad++, atom (care chiar mi-a placut si de care imi pare rau ca il inchid), vsc si cat de curand cred ca ma intorc la phpstorm.

in plus, multe chestii acum funtioneaza cu cloud si se cam migreaza singure.

Parcă unii producători (E.g. Samsung) migrează datele OK-ish dacă stai în ecosistemul lor. Dar Android nu face asta, ergo dacă schimbi marca, schimbi și setările :smiley:

Păi asta nu-mi rezolvă problema; ba chiar o accentuează. În loc să trec prin setup când instalez OS, trec prin setup de fiecare dată când instalez aplicația și uninstall :smiley: Apoi, sunt apps de care am nevoie foarte ocazional, dar vreau să fie acolo (e.g. fiddler, pe care cred că-l folosesc o dată pe an).

Corect, dar nu toate și, mai important, nu într-un mod reliable. Un exemplu extrem de banal este fix Chrome cu ale sale extensii: le sincronizează ca referințe (la modul „vezi că sunt acolo”) dar nu și ca setări (nu folosesc firefox/edge, dar tind să cred că și acolo e aceeași problemă).


E pe dracu un feature. În cazul Android este ori lene/nepăsare ori vreo înțelegere tacită între Google și producătorii de telefoane.

Vino cu o explicație logică pentru motivul pentru care pe Android One - deci, teoretic, un Android curat, de la Google - după ce îi dai reset to factory și te re-auth cu același cont, îți arată iar wizard-uri și welcome pages pentru fiecare aplicație Google (gen camera, maps etc). Același dispozitiv, aceeași versiune de OS, aceleași toate.


Ansible. Nu pot să nu apreciez portabilitatea Linux, dar din nou, setările le faci în timp, mai ajustezi un shortcut, mai o culoare, mai mărimea de cursor, mai viteza de maus etc. Nu poți automatiza toate aceste lucruri fără să o iei razna în timp. :smiley:

2 Likes

Linux mi se pare cel mai simplu de migrat, ai luat home-ul cu totul și cu asta basta.

3 Likes

Dar pe de altă parte este ca atunci când vrei o banană dar primești o gorilă care ține o banană și toată junga din jurul gorilei :smiley:

Îmi scapă sensul metaforei :slight_smile:

1 Like

Banana este migrarea setărilor între install-uri.

Linux este gorila.

Și jungla.

Nu știu ce ozeneuri faci tu în activitatea de zi cu zi, dar mie Linux mi se pare deosebit de confortabil, toate celelate SO-uri mi se par niște mizerii inutilizabile. De câte ori pornesc VirtualBox cu Windows să testez câte ceva mă minunez cum naiba poate cineva să lucreze cu harababura aia :slight_smile:

1 Like

Le transferi pe toate și le ștergi de pe noul device. Cât timp îți poate lua?!? Cât o navigare pe devforum sau poate chiar mai puțin?

eu am trecut de pe one+ pe samsung si apoi innapoi pe one+, iar in cazul sotiei de pe one+ pe pixel si de fiecare data a fost flawles

Pare o solutie buna ptr. servere. Ptr. home station unde reinstalez din an in pasti - nu stiu daca merita investitia de timp.

Folderul meu .config nu-i de acord cu tine. :grinning: Prea multe fisiere, prea mult spatiu. Doar conf-urile de la programele cele mai importante functioneaza in cazul meu. Ah, poate si ~/.vim, e de munca sa reinstalez toate pluginurile cu setarile corecte. :slight_smile:

[EDIT] si cand faci distro hop ai fisiere/foldere care nu-s compatibile (in home)

Păi ăsta e scopul migrării, să te muți pe altă mașină complet seamless. Dacă vrei să faci și cleanup cu ocazia asta, e altă poveste. Ștergi ce nu ai nevoie și aia e.

Dacă e să te muți la alt distro… depinde. În mod normal ar trebui să funcționeze cam toate la fel, că până la urmă sunt aceleași aplicații. Și dacă chiar vrei să fi distro-agnostic, îți instalezi toate aplicațiile necesare din flatpak și gata, rămâi cu ele pe vecie…

3 Likes

eu am avut experienta foarte ok cu motorola (care are un android destul de plain).
am migrat si pt mine si pt alte persoane (telefoane si mai ieftine si mai middle spre scumpe) si au functionat foarte bine (fie ca am conectat telefoanele - vechi si nou - cu cablu sau wireless).
repet, e experienta mea, nu am studiat problema in detaliu (pur si simplu a functionat mult mai bine decat ma asteptam).