Rant: Starea actuală a industriei IT

Continuarea discuției de aici

WP are piața sa, dar să nu ne plângem că sunt bani puțini acolo.

DevForum se vrea un forum serios cu oameni peste medie, însă se vorbește despre Wordpress. Nu îmi aduc aminte de vreun fir de discuții despre Laravel sau măcar Codeigniter. Sau Ruby on Rails.

Uneori mai apare un job pentru Java, dar nici o discuție pe baza Java, iar C++ e inexistent în discuțiile de zi cu zi.

Ceea ce mi se pare foarte ironic e cum platforma pe care e făcut forumul ăsta e așa de departe de orice altceva de pe piață (gen computergames sau softpedia), ceea ce denotă o anumită clasă, iar ce văd că postează cei câțiva utilizatori activi sunt lucruri WP-related.

Adică, înțeleg că programatorii PHP sunt huliți de toată lumea. Ce poate să fie spus despre cei care știu doar Wordpress/au proiecte doar pe WP?

1 Like

Consider că ar trebui, ca o comunitate progresistă, să lăsăm WP-ul, PHP-ul sau NodeJS să-și ducă perpetua damnare la dispariție și să vorbim de lucruri de viitor.

Cum era firul ăla de discuții: Cum să te diferențiezi de mulțumea de „coderi”?

Altă problemă: Unde caută firmele cu bugete de luat în seamă freelanceri?

Există vreo autoritate care să semneze că ești un programator bun? Chiar dacă pe Wordpress. (Da, 99% știu doar să instaleze plugin-uri, dar 1% din dezvoltatorii Wordpress chiar pot scoate cod util). Trebuie făcută? Dau 50 sau 150 de lei cotizație lunară pentru a avea un „Colegiul Programatorilor”.

Tot ne batem că ăla știe closures în Javascript sau altul știe Late Static Bindings în PHP, dar ce autoritate atestă acestea?

Nu se plânge nimeni că sunt bani puțini în lumea WordPress. :slight_smile:

Tind să cred că nu ai citit articolul inițial și că te-ai activat doar văzând WP menționat.

Te aștepți să ignorăm un CMS care pune în mișcare 30% din internet?

Și chiar dacă nu sunt atât de frecvente, există discuții pe forum și despre Laravel și despre Ruby. Dacă nu mă înșeală memoria, au fost și ceva discuții despre C.


Nu pot dirija eu direcția în care merge forumul și nu pot deschide eu discuții despre lucruri pe care nu le cunosc sau nu le stăpânesc. Mă rog, aș putea, dar spre binele tuturor aleg sa nu o fac. :slight_smile:

Chiar te rog să pornești discuții despre alte limbaje/framework-uri! Sunt sigur că @adavidoaiei și @andySF vor fi bucuroși să contribuie la o discuție despre .NET. @dakull la o discuție despre Ruby șamd.

@adavidoaiei este unul din puținii care contribuie activ și intens în categoria #alte-limbaje-de-programare:machine-learning dar nu te-am văzut să-i dai vreo replică. Asta te face un programator slab mai puțin profesionist?

Greșești. Sunt huliți doar de elitiștii care cred că limbajul lor e mai bun decât X sau Y.

Da, PHP are bubele lui. La fel și WordPress. Dar la fel și .net. Sau Java, sau Laravel. Sau Node. Sau orice alt limbaj sau framework.

Știu că ți se pare greu de crezut, dar nu există limbajul/frameworkul perfect. Există the right tool for the job, iar WordPress se întâmplă să fie the right tool for the most jobs. Fie că-ți place, fie că nu.

8 Likes

Machine learning e după mine doar o altă expresie care să prindă la public. De ce acuma se lucrează la inteligență artificială și nu acum 70 de ani? Doar fiindcă era momentul pentru un nou meme în domeniul programării. Apar o mulțime de firme care fac asta și vor disparea la fel de repede. Ah, wait, acum avem Titan X-uri și RX Vega-uri de peste 1,000 de euro care sunt făcute pentru AI, deep learning®, machine learning© și alte chestii™.

.NET, Java, PHP, Ruby, Python sunt preponderent pe partea de Web. Face cineva DirectX, OpenGL sau Vulkan? Asta aș vrea să citesc.

Se mai fac aplicații desktop? Ăștia din America mă tot frecau la cap cu nu știu ce framework React prin care puteai să construiești aplicații pentru Android. De ce să mă complic? Am instalat Android Studio-ul și am scris codul „nativ”, orice ar însemna nativ pentru Android, în Java.

Slack-ul de Windows e doar un executabil mare de 80 megabytes care probabil are codul de la site și ceva server care-l rulează.

mIRC-ul, care e în mare parte mai bun ca Slack-ul, are numai 2 mega și ceva executabilul de instalare. Și Slack are bani de programatori.


Cât despre elitism, fix de asta mă plângeam eu. Dacă mergi să vorbești despre PHP pe softpedia sau computergames, imediat vine RAN/traforaj sau OriginalCopy să-ți spună că coder prost ești.

Expresii de genul the right tool for the x job sunt doar repetiții fără substrat. Cine le aplică? Ăștia care dau bani pe un Wordpress? Și care $200 li se pare ultra-mega scump? Cei care au nevoie doar de un site de prezentare? La Les Americans nu mai am nici măcar un SVN. Tot ce modific e pe serverul de producție. Mi-au promit un mediu de dezvoltare care-l aștept de ani de zile acum. Și ăștia învârt zeci de milioane de doari pe an, nu sunt ceva firmă mică. Sau poate în SUA zeci de milioane de dolari = firmă de apartament.

Eu sunt mega de acord de a folosi standarde și de a face lucrurile corect. Nimeni nu poate. Am client care vrea lucrurile să fie făcute „by the book”, nu se poate. Sunt singurului care le înțelege și le poate aplica.

Iaca problema :slight_smile:

DevForum este un… forum, un loc unde se discută lucruri. Nu ai găsit nimic pe subiect? Ești liber - ba chiar încurajat! - să pornești tu o discuție pe această temă.

Ori suntem fix în situația articolului inițial - cel pe care în continuare cred că nu l-ai citit: avem o vacă de muls (WP în articol, DevForum în cazul de față) dar să nu care cumva să mergem cu o mână de fân sau o găleată de apă la animal. :slight_smile:


Tind să cred că ai nemulțumiri ce se duc dincolo de existența WP-ului, iar problema ta, de fapt, este interacțiunea cu ceilalți (clienți, programatori).

De exemplu, eu reușesc să iau un pic mai mult de $200 pe un WordPress custom și să-mi impun și cerințele (server, git etc) și asta fără să mă consider vreun mare programator, guru sau mai știu eu ce :slight_smile:


Tu chiar ești nedumerit de faptul că se lucrează acum la machine learning, când există tehnologia necesară construirii unor procesoare puternice și nu s-a lucrat în anii '50 unde cel mai rapid procesor era la 1Mhz?

3 Likes

Meh, dacă mă pun acum să învăț Vulkan de unul singur, de ce m-aș complica să vorbesc cu mine însumi pe un forum?

Articolul l-am citit fugitiv. L-am aruncat mintal repede în categoria „Cineva trebuie să facă ceva, blah blah” și am sărit repede la sintagma: Wordpress - Why bother?

Problema mea e că totul se mișcă atât de încet. Programatorii se tot ceartă care știe mai multe, de parcă are vreo importanță că știi ceva API, la inteviuri ești întrebat lucruri pe care nu le folosește nimeni niciodată (și nu acceptă răspunsuri de genul: Hei, dacă mă plătești învăț chestia asta într-o săptămână), cei care fac API-uri nu le documentează mai deloc (aici mă gândesc la CakePHP - framework pe care trebuie să-l folosesc), între timp toată industria din SUA face chestii mișto ca de exemplu mașini care se conduc singure ce nu au nici o relevanță în România sau Indonezia. Din nou, e bine să ai tehnologia, dar de ce să o folosim? Dacă nu ne place condusul, hai să facem trenuri de-alea prin tuburi vidate care merg cu peste 1,000 km/h.

Cică Google Translate a implementat algoritmi de AI pentru traduceri. Sounds good, doesn’t work.

1 Like

Pentru că poate nu ești singurul, iar ceilalți gândesc fix ca tine?

Hai, mâna sus cine vrea să facă un joc 2D în Vulkan?

Anyway, singura chestie pozitivă e că ceva firmă din oraș a angajat pe cineva pe 4000+ de euro și i-a dat un laptop mai de Doamne-ajută. Dar asta e doar ceva excepție irepetabilă.

Că mai este un fir de discuții pe tema unui congres/conferințe pe PHP, înafară de Web-related development, mai există altceva? Sau acum sistemele distributive au înlocuit totul. Înafară de CPU-Z sau GPU-Z care nu le poți face, încă, web.

daca mai vad multe discutii de genu asta o sa incep sa spun ca-s tractorist cand ma intreaba cineva cu ce ma ocup…

ps, e on topic.

3 Likes

Daca nu exista thread-uri interesante (pe gustul tau si pt nivelul tau de cunostinte), macar sa facem unele in care sa aruncam cu rahat in tot ce ne vine in minte: pornind de la WP si ajungand la Slack. Constructiv, ce sa zic. :slight_smile:

Yup, așa-i. Prea mult bine.

Acuma, cu ce a venit Slack față de (m)IRC înafară de o interfață actualizată? Și pe site-ul lor mai și scrie: Native apps for iOS, Android, Mac & Windows Desktop. Ce ocupă 80 de MB la o aplicație care mută text?

trebuie sa ai in vedere si contextul:

  • este “just another dev forum”
  • nu este in engleza
  • din cate am obs. programatorii din .ro inca nu au o cultura “to share stuff” (greu de definit aici, posibil sa fie doar un bias pe partea mea)

La fel cum zicea si @iamntz poti deschide un topic cu ceva care te intereseaza si vezi daca va musca cineva - adica la fel cum face @adavidoaiei - in unele thread-uri vb. singur / as prefera sa mai fie astfel de persoane.

Iar daca esti ca mine - 90% din infos. le preiei din specific places (HN, ArsTechnica, mail-lists - Ruby, Elixir, psql, books - ieri a fost 50% off pe tot catalogul de la Manning, dedicated Slack channels, meet-ups, etc.) The Net is vast :slight_smile:

3 Likes

Te concentrezi pe o problemă inexistentă.

În primul rând, capacitatea de stocare nu mai este o problemă de cel puțin zece ani. prețul/Gb este atât de mic încât este complet irelevant că slack ocupă 2, 20 sau 200MB.

În al doilea rând, e o decizie de business, explicată de GitHub: este mai ușor să menții un singur codebase pentru două-trei platforme. Practic, ai de ales: plătești trei echipe de programatori sau sacrifici niște spațiu? Nu e o alegere atât de grea.

Iar faptul că Slack este o clonă de IRC… ei bine… amintește-mi te rog cum dai acces pe IRC unui utilizator pe un singur canal, fără ca acesta să poată vedea celelalte canale, dar să vadă toți ceilalți utilizatori.

2 Likes

Poti face un canal… invite-only (diferenta este ca trebuie sa ti se dea invite de fiecare data cand vrei sa reintri) sau key (daca nu ma inseala memoria) si pe IRC.

Da’ oricum, experienta de utilizare a Slack mi se pare peste mIRC. Plus de asta, unora le este utila si partea de calls (audio, video, sharing screen), multitudinea de boti care exista, API-ul (mi-am facut boti pt google analytics, monitorizare servere, etc) + webhook-urile (pt git - gogs, deploy-uri automate, etc), partea de attachments (da, stiu ca merge si pe irc sa faci transfer de fisiere), arhiva cu mesajele (cauta pe IRC ce-ai vorbit saptamana trecuta, pe privat, cu cineva).

Cat despre cat spatiu ocupa aplicatia… hai sa fim seriosi. Ma intereseaza mai mult sa aiba un consum OK de resurse (ram, cpu). Si chiar are un consum OK.

Later edit: te poti conecta la Slack folosind mIRC-ul: https://get.slack.help/hc/en-us/articles/201727913-Connect-to-Slack-over-IRC-and-XMPP

1 Like

Pentru ca oamenii au un business de crescut si nu vor sa plateasca pentru acelasi app de 2-3 ori. Daca nu ai fi asa ignorant, te-ai uita peste React Native Introduction · React Native si atunci ai vedea ca ai un singur cod (99%) si poti avea aplicatie de Android, IOS, Windows…

2 Likes

@RedGuard Vulkan pare o tehnologie destul de interesanta, la performanta depaseste OpenGL si DirectX, dar toti pe care ii cunosc si fac jocuri le fac in C# cu Unity, cunosc doar o singura persoana care a scris un game engine in C++ cu DirectX.

Site-ul oficial Vulkan

NVidia da si sample de projects

Personal programarea jocurilor e un domeniu care nu ma atrage, poate daca se combina cu realitate virtuala si diverse device-uri de acest gen.

1 Like

Hai să discutăm câteva din ce ai spus :

"Machine learning e după mine doar o altă expresie care să prindă la public."
S-ar putea ușor să fie doar o expresie dar uite o problemă majoră :

Verifică stocul plăcilor video pe amazon/emag/pcgarage care sunt bune de așa ceva, stocurile pe plăcile high-end sunt foarte limitate, vrei să cumperi 100 de plăci video 1080 în România ? Nici cu bani nu poți, site-uri ca pcgarage/emag nu o să îți vândă mai mult de 2-3 deodată fiindcă rămân fără stocuri.

Drept urmare dacă stocurile la plăcile video sunt așa de limitate global singurele lucruri care au putut genera o așa cerere sunt machine learning și coin mining. Nu s-a diminuat rata de producție a cipurilor, dimpotrivă s-a dublat. Pentru coin mining se preferă plăcile mai vechi (vezi și pe okazii/olx/ebay, nu mai găsești nici o placă video SH cu ceva putere de procesare), deci în mod logic cererea pentru plăcile noi e pentru AI. Doar nu s-a apucat toată lumea să joace Counter-Strike pe plăci video de 1000 de euro.

Nimeni nu face ceva în DirectX, OpenGL sau Vulkan dacă e normal la cap, ai Unreal Engine care rupe toate normele pe bani de nimic. Ai Unity care e extrem de flexibil. Degeaba faci tu engine-uri când n-ai un pipeline și materiale pentru ca oamenii să îl poată folosi. Sunt mici excepții, dar ăia își au asigurat locul de muncă pe viață.
Crearea a ceva la nivelul Unity e imposibil într-o echipă mică, crearea a ceva peste unreal engine fără milioane de dolari și cei mai buni oameni din lume e de domeniul SF.

Wordpress are un panou de control bun (rescris în js), cunoscut de foarte mulți. Se poate folosi și headless dacă e cazul, dar în majoritatea cazurilor e foarte ok așa cum e. Restul sistemului cu plugin-uri e așa și așa.

Nu mai ai nevoie de aplicații desktop, electron are 50 mb + dacă mai adaugi codul tău și resursele va ieși în jur de 80 mb la orice aplicație. Consumă puține resurse, se mișcă bine, se poate face design-ul în html/react/…, rulează pe orice sistem de operare pe desktop imaginabil, kiosk mode, update-uri triviale, acces total, ce mai vrei. Da are 80-100 mb o aplicație făcută cu electron dar dacă îți trebuie încape lejer și pe un ssd de 128 gb.
În plus mai ai acces la npm, majoritatea aplicațiilor pot fi făcute simplu din npm install x + câteva import-uri, o interfață în html/css și niște cod să lege lucrurile corect. Oricum dacă ai face o aplicație cu C++ sau .Net tot la ceva framework cu html și css ai apela pentru o interfață decentă.

În viitor Chrome/Edge va putea rula orice website ca și o aplicație fără să mai fie necesar electron chiar și fără net. (și acum e posibil cu extensii)

Slack e foarte specializat pe software development, mirc are 2mb dar trebuie instalat (respectiv oricine vede ce scrii în el), nu trebuie să instalezi nimic pentru slack dacă nu vrei, iar după cum am spus e de ajuns să intrii pe site în viitor și îl vei putea pune pe desktop.

PHP are o piață extrem de bogată pe partea de ecommerce chiar dacă problematică în multe cazuri. (gen site-uri care învărt miliarde de lei sunt pe găzduire shared cu cpanel)

C++ e inexistent deoarece : C++14 e făinuț dar nu prea ai ce discuta la el, nu e trendy, nu ai npm install x, majoritatea proiectelor mai bune care îl folosesc sunt atât de complexe încât te uiți la chineză în codul sursă. Sunt și multe blob-uri sau dependințe care nu sunt open-source dar se folosesc api-urile din ele, oribil pentru orice dev tânăr. Ce să mai vorbim pe un forum de lucruri de genul.

1 Like

Americanii oricum mă plătesc cu o sumă fixă indiferent că lucrez sau nu ceva.

Mi se pare ciudat să faci o aplicație pentru un anume sistem de operare cu uneltele dedicate altui ecosistem.

Ce am înțeles e că din ce în ce mai puțină lume e interesată de C++ (pentru aplicații desktop) și cei care știu programare deja nu prea văd motivul să învețe alte lucruri (ceea ce înțeleg, dacă sunt plătit învăț, altfel mai bine mă joc sau mă plimb cu mașina)

Si pe bună dreptate. C++ is a dumpster fire of a language.

De ce e inca in programa noastră de liceu e o mare nedumerire pentru mine. Că idee, la MIT, la cursurile de introducere in programare de folosește Python, iar până nu demult scheme. Dar ce știu ei, no?

1 Like

Există ceva care produce cod mai rapid ca C++? Nu prea am văzut tutoriale de Vulkan în C# sau Java :slight_smile: