Recomandare banca pentru firma

Salutare!

Am citit pe forum cateva topicuri legat de tema asta, insa cele mai actuale informatii erau de prin 2018 asa ca m-am gandit ca poate au mai aparut alte optiuni.

Am un SRL proaspat infiintat si urmeaza sa facturez pentru nu client din Canada.
El imi va face plata in dolari canadieni.

Care ar fi cea mai buna solutie pentru mine ca sa limitez pierderile de bani pe taxe si alte costuri / tranzactie?

Pentru cei care se afla in acelasi scenariu ca mine, voi ce banca folositi?

Multumesc!

1 Like

Eu dacă nu aș fi atât de comod aș renunța la ING, parcă fac UI-ul din ce în ce mai prost.

Dincolo de asta, fii atent la conversia dublă, nu știu dacă e vreo directivă europeană sau politica unor bănci, dar orice monedă non EUR/RON este întâi convertită în EURO apoi în RON.

E.g. dacă primești CAD nu vor fi convertiți la cursul CAD-RON ci la cursul CAD-EUR apoi EUR-RON.

1 Like

Si in cazul in care deschid un cont in CAD si as spune sa imi faca plata in el as putea sa evit asta? Sau nu e posibil

Daca gasesri banca care are CAD si are curs CAD/RON in mod sigur. Posibil sa ai un curs prost oricum :slight_smile:
Eu iau in USD si calculam ca in urma schimului valutar pierd pe an o suma considerabila.

Revolut for Business sau Transferwise nu e o optiune?

1 Like

Cat poti sa pierzi la exchange? Poate ar fi optiune sa-ti faci cont de stripe si dai link-uri de plata clientilor: https://stripe.com/en-ro/pricing

Eu din cauza asta nu lucrez cu canadieni, pe lângă o experiență proastă prin care mi-au dovedit că sunt foarte zgârciți.

Faza cu conversia în EUR se întâlnește cel mai direct ține de VISA, care în EU are moneda oficială EUR. Asta înseamnă că dacă tu mergi să plătești în vreo țară care nu are euro ca monedă, va fi convertită în euro la un curs nasol, și din euro în RON. Am pățit asta totdeauna în SUA cu cardul de RON și n-am avut ce face. Orice plată USD era convertită în euro și apoi în RON.

Mai pe subiect, am cont la ING de USD, și primesc USD. Evident, aceeași prostie, trebuie să-i convertesc ori în RON ori în EUR ca să-i scot fizic.

Aici ai mai multe opțiuni, de la cel mai bun la cel mai nasol scenariu:

1.O bancă ce oferă conturi în CAD, încasezi direct acolo, îi convertești când vrei tu.
2.O bancă ce acceptă doar tranzacții CAD, nu și conturi, asta ți-i va converti direct în RON, la un curs destul de nasol, dar e direct în RON.
3. Cel mai nasol scenariu e o bancă ce nu suportă nici măcar tranzacții CAD, aceasta va face conversia în EUR și apoi în RON printr-un 3rd party, nu va converti direct în RON. Așa se procedează cu monedele mai exotice gen să zicem dolari din singapore, australieni sau altele care aici n-au nici o utilitate în europa. Poate aici poți deschide cont în EUR să-i ții în EUR direct să nu mai faci încă o conversie în RON.

@rolisz
Despre Revolut for Business nu am auzit lucruri prea bune in schimb Wise e laudat, am sa ma documentez mai bine despre el.

1 Like

@Alexandru_Harabagiu din câte am calculat eu se aduna o suma destul de mare pe an. Mi-as putea plăti contabilul vreo 5 luni. E clar ca nu am cum sa evit comisioanele etc, dar as alege “cel mai mic rau”.

@Emanuel_Gug in scenariul 1 de ex chiar și 3 as avea posibilitatea sa alimentez din contul de CAD/Euro in Revolut de exemplu și sa beneficiez de rata de schimb mai buna? CAD-RON

Trimite cu Wise sau XE intr-un cont de EUR daca vrei sa-i tii, sau RON daca ai nevoie repede de ei.
ING tocmai a facut taxa la contul de EUR 5 fucking euro pe luna. I swear to god, e bataie de cap sa schimbi banca, dar cum vine cineva cu servicii si aplicatii mai valabile…

2 Likes

Fa-ti la Transilvania și folosește Wise (fostul Transferwise).

@Aysun

Poti oare sa detaliezi care ar fi flow-ul daca merg pe varianta asta? Ar fi ok dpdv contabil?
Multumesc!

Da, contabilitatea o vei tine în conturile băncii Transilvania ca altfel n-ai cum.
Transferurile de la Wise către BT nu vor fi decât considerate ca o banca intermediara.
Cam așa lucra și contabila mea cu PayPal și apoi trecusem prin Wise.

Era bine pentru ca puteam sa emit facturile și clientul le plătea în Wise, apoi făceam withdraw unde se mai pierdeau câteva comisioane mici, dar irelevante.

Contabila are grija sa gestioneze toate tranzactiile și iti înregistrează facturile emise în Wise. Ce se mai pierde pana ajunge la tine în BT sunt comisioane, fees. Adică tu vei plăti impozit pe factura emisă de $100, ca pe urma mai treci prin Wise și mai pierzi $5 pana ajunge la BT, asta e.

Partea buna e ca nu te obliga nimeni sa treci banii în BT, dar tin minte ca nu ar fi bine sa ii folosești ca sa faci plăti direct din Wise.

Dacă vrei sa cumperi ceva pe firma, ar fi bine sa o cumperi cu conturile/cardurile din BT. Cam așa mai tin minte, dar e posibil sa mă înșel legat de plăti.

3 Likes

@Aysun

Mersi pentru detalii.

1 Like

ING pentru user friendliness, cu toate ca au comisioane destul de mari.

TransferWise pentru transferuri. Au curs valutar mai bun decat BNR-ul.

Cum pot avea cursuri mai bune decât BNR dacă BNR dă cursul de referință?

Sau la ce te referi exact?

La wise/revolut cursul nu depinde de BNR, totusi nu ai putea sa zici ca e de regula un curs mai bun.
La BNR ai un agregat de date din ultimele 5 zile de FX trading. (nu se ia doar top of the book) Acest agregat e de obicei doar o zi la wise/revolut, deci s-ar putea sa ai un curs un pic mai bun/prost.

Oricum, diferenta e nesemnificativa in majoritatea cazurilor.

1 Like

Pai daca intri pe Wise, 1 EUR = 4.9267 RON, iar pe cursbnr.ro e 4.9254 :slight_smile:

Evident e mica diferenta, dar ideea e ca nu pierzi la schimb cum ai pierde daca ti-ar face banca conversia. (la ING e 4.8965 cursul de azi)

1 Like

Pana de curand as fi recomandat ING, dar cel putin de cand au bagat noua aplicatie de business n-as recomanda ING nici dusmanilor, e o porcarie sinistra, mai e si scumpa banca in sine, au si curs valutar prost, n-am gasit de unde sa scot direct dolari cash, etc.

Am si la BT cont, nici acolo nu e lapte si miere.

2 Likes