Recomandare SSD-uri SATA, 2.5"?

Salutare! Ce SSD-uri SATA, 2.5", ati putea sa-mi recomandati pana in 400 RON, exclus Samsung, care sa fie:

  1. Fiabile
  2. Sa dispuna de imagine cu firmware, care sa poata fi flash-uite de pe USB

Viteza nu prea ma intereseaza, incat va functiona pe SATA 2. In schimb m-ar interesa daca ati stii magazine care ar restituii banii in mod direct (fara sa mai treaca prin inlocuire), in cazul in care se dovedeste ca SSD-ul este defect (Altex si pcgarage nu fac asta). Aici nu ma refer la cele 14 zile specificate in lege (daca imi aduc bine aminte), de la data cumpararii de pe internet, cand sunt obligati sa restituie banii in cazul in care clientul doreste acest lucru.

M-am gandit la KINGSTON KC600, 512GB, desi are putine recenzii negative in comparatie cu Samsung 870 EVO, nu are imagine cu firmware.

Cateva modele pe care nu le vad iarasi bine din cauza recenziior:

  • Kingston A400
  • Crucial MX500

De ce am exclus Samsung, puteti vedea aici.

Va multumesc!

in loc de kingston A400, am ales KC600. e putin mai scump (desi pe emag e la oferta acum cred), insa are DRAM si per total vazut mai bine ca A400. sunt super multumit de el.

1 Like

Folosesc SSD-uri de mai bine de zece ani, când am dat pe un SSD mai mult de cât am dat pe MB+CPU. :smiley:

De atunci mi-au trecut prin PC-uri și laptopuri vreo 20 SSD-uri, dacă nu mai bine. La fiecare 2-3 ani fac un mic upgrade.

Cu toate că am avut un singur incident, niciun moment nu am considerat SSD-ul ca fiind altceva decât… consumabil (idem și pentru carduri micro SD sau memory sticks). Și l-am tratat ca atare: imagine full în fiecare săptămână, imagine incrementală zilnică, backup în timp real pe Crashplan (la început) și Backblaze (acum), unul-două ssd-uri nefolosite, de rezervă etc. O vreme am ținut SSD-urile în RAID 1, dar atunci eram naiv, credeam că RAID e backup…

Imaginile sunt salvate pe NAS; iau în considerare un NAS remote, dar asta e o altă discuție în care nu pot intra fărăsă dau în paranoia :joy:.

Practic dacă îmi crapă un SSD fac restore la o imagine veche in no time cu pierderi minime de date.

Te sfătuiesc să procedezi la fel; SSD-urile au ajuns rezonabil de ieftine pentru a nu justifica bătaia de cap cu garanții de fițe. Sigur, dacă se rezolvă în garanție, yay me.


Legat de fițele cu garanția:

Emag Genius, 60 zile retur, iei câte un SSD la fiecare două luni :troll: :smiley:

Dincolo de asta, garanțiile la mine au funcționat așa:

  • PCG: mouse de ~ un an care făcea fițe la scroll uneori. Nu s-a rezolvat nimic;
  • Evomag: sursă nouă, picată după câteva săptămâni, dar nu mai știu dacă înainte sau după cele 14 zile (se întâmpla acum vrea opt-nouă ani). Schimbată direct, fără trimis în garanție și altele;
  • Evomag: HDD nou, DOA. Schimbat fără discuții (chiar mi-au trimis altul înainte de a-l trimite înapoi; practic a venit curierul și am făcut schimb: i-am dat unul nou defect, mi-a dat unul nou funcțional :smiley: )
  • Emag: telefon mobil mort cu una-două săptămâni înainte de a expira garanția. „ne cerem scuze, telefonul nu se mai fabrică, vă putem da banii înapoi sau un alt model”. Mi-au dat toți banii înapoi, fără niciun alt fel de comentarii. (așa m-au câștigat de client fidel :smiley: )
  • Altex: am făcut ping-pong cu telefonul mobil vreo două luni. Venea, mergea o săptămână, iar se strica, iar stătea în service o săptămână. Nici nu știu de cine sunt mai dezamăgit, de Altex sau de Nokia :smiley:
5 Likes

Si eu am crashplan, e cam bataie de cap pe Linux ca trebuie sa copii niste librarii manual altfel iti face hang. In rest pare ok.
De ce ai facut schimbarea la Backblaze?

@unul_pe_pamant Kingston A400 am și eu.

Subscriu faza cu genius. Tehnic vorbind poți face retur la fiecare 60 de zile. Nu știu cât de… etic este. Mai face cineva așa, tot din 2 în 2 luni?

Tocmai am rămas fără memorie pe card și ar trebui să cumpăr altul și să salvez pe HDDul extern pozele (câteva zeci de GB) lucru pe care îl tot amân. Mie groază de sortare selectate etc.

@dadan: Pentru Kingston KC600 am facut si eu comanda, pana la urma, chit ca n-are firmware sub forma de imagine.


Am facut o scurta lista, legat de SSD-urile SATA, 2.5", pentru consumatori, care au firmware sub forma de imagine:

  • Crucial: da
  • Samsung: da
  • Patriot: la unele
  • Seagate: nu
  • ADATA: nu
  • Kingston: nu

Cunosc situatia :stuck_out_tongue:

Asta intentionez sa fac si eu pe viitor, insa as folosi HDD-uri pentru backup, nu cloud, iar pentru RAID SSD-uri.

In locul tau nu mi-as face griji, pentru ca daca “intra” cineva pe el, intr-o doar o singura data, nu si-a doua oara :))

Probabil de-asta au si pus “Genius” in denumire, sa dea de inteles oamenilor ca e ceva la mijloc, dupa cum ai spus si tu mai sus :))

A, tare, n-am stiut ca Emag procedeaza asa.


Legat de ping-pong, asa am patit cu un UPS luat de la Njoy, care s-a defectat inainte de expirarea garantiei. Prima data dupa ce mi-a venit din garantie, am observat ca scoate un sunet ciudat, de unde mi-am dat seama ca piesele schimbate nu erau cele originale, si ce sa vezi, la nici 5 minute s-a ars UPS-ul. I-am sunat din nou pe cei de la Njoy si mi-au zis sa il trimit inapoi, sa il repare din nou.

L-am trimis din nou, a venit, a facut iar poc, tot la 5 minute. I-am sunat, mi-au zis sa-l trimit din nou. De data asta le-am spus ca-mi vreau banii inapoi, dar au venit cu contra argumentul ca e undeva un scurtcircuit fie la prizele din perete, fie la dispozitive…

Ma saturasem, pentru ca trecuse mai bine de o luna de cand tot era prin service-uri si nici urma de UPS.

Cum banuiam ca o sa fie o “reparatie” la fel ca celelalte dati, am decis sa fiu atent la cate zile trec de cand il trimit/intra in service (pentru ca altul nou nu-mi permiteam sa cumpar), asta pentru ca celelalte dati a durat mai mult decat era specificat in legislatie.

La vremea respectiva m-am consultat cu persoane din 5 locatii diferite ale ANPC-ului, ca sa stiu ce sa fac, si dupa cum banuiam, cam fiecare persoana avea experienta diferita. Am dat de o doamna tare amabila din Sibiu, de la ANPC, care m-a ajutat cu tot ce-mi doream sa aflu, nu ca ceilalti n-ar fi fost amabili, doar ca avea cunostinte mai substantiale.

Am asteptat din nou pana ce au incalcat zilele de service specificate in legislatie si am facut plangerea. ANPC-ul a aprobat plangerea iar ei au fost nevoiti fie sa-mi schimbe UPS-ul cu un altul, fie sa-mi restituie banii.

Am ales un alt UPS, pentru ca la acei bani nu gaseam un altul mai bun, doar ca de data asta UPS-ul merge pana in zi de azi fara nici o problema, si sunt vreo 3 ani de atunci. Asadar, aveti grija cu ei cand vine vorba de garantii.

Am un prieten care a facut ceva similar cu firmele de internet, acum multi ani. Cum era perioada gratuita de proba, cam pentru 3 luni, a schimbat vreo 2 firme, si-asa s-a ales cu jumatate de an de internet gratuit. Bineinteles, a fost impins de situatie sa faca asta.

A, iar mai tarziu Orange a uitat complet de el, cred ca era a treia firma de net, si s-a ales cu mai vreo jumatate de an de net gratuit, daca nu si mai bine.

Am avut Patriot, Patriot Blast. Nu am avut probleme cu el.

2 Likes

Am tot văzut că ai spus asta, dar habar n-am ce înseamnă. Poți explica pentru noi, muritorii de rând ce este (și de ce este important)?


PS: când ai mai multe răspunsuri de adăugat, pune o linie (--- pe un rând nou) și pune toate răspunsurile într-un singur comentariu, nu în 5 :slight_smile:

1 Like

Sunt pe un Patriot Burst de vreo jumatate de an. La fel ca tine, n-am probleme, dar e doar de 120 GB, si e luat imprumut.

A, scuze! Mersi pentru ca mi-ai atras atentia! :stuck_out_tongue:


Ce numesc eu firmware sub forma de imagine este imaginea iso, pusa la dispozitie de catre producatorul SSD-ului, care contine un sistem de operare si firmware-ul care este menit sa fie scris pe SSD.

Acea imagine iso vine scrisa pe un stick USB / CD / DVD / card de memorie, de pe care apoi se booteaza PC-ul, urmand ca firmware-ul sa fie scris pe SSD, in tot acest timp SSD-ul fiind conectat la PC.

Spre exemplu sectiune de firmware pentru SSD de la Samsung (pare cea mai bine pusa la punct):

Ca alt exemplu, acesta este link-ul pentru firmware-ul 870 EVO:
https://semiconductor.samsung.com/resources/software-resources/Samsung_SSD_870_EVO_SVT02B6Q_Win.iso


Editare:

A, de ce este importanta. Este importanta pentru ca firmware-ul poate deveni corupt, ceea conduce la diverse erori in sistemul de operare. Pentru o buna functionare a SSD-ului, firmware-ul va trebui rescris cu un firmware intact.

Spre exemplu, daca SSD-ului i se corupe firmware-ul si nu ai altul cu care sa-l rescrii, iar programul de gestionare al SSD-ului nu arata niciun fel de eroare, firma de la care ai cumparat SSD-ul sau firma producatoare nu-ti va aplica garantia. Am fost in pozitia asta.

cred ca iese ceva nou sau nu stiu ca sunt la oferta la toate magazinele. altex il are pe cel de 256 la 177 de lei si eu am dat undeva la 300 lei pe el (parca) anul trecut, tot de acolo. dar rezista cu brio de 1 an desi l-am forjat cu cel putin 5-6 distro-uri de linux diferite si uptime cu zilele. si e intr-un laptop.

https://altex.ro/cauta/?q=kc600

1 Like

Produse noi, fara recenzii, nu mai iau. Doar de la un an - un an jumate de la aparitie o sa mai iau.

Altex se joaca cu mine, cand l-am vazut pentru prima oara era 310 lei, urmatoarea zi am vrut sa-l iau si a fost 360, iar azi e iar 310.

Acum am intrat pe contul de la Altex si l-am adaugat in cos, desi pe site apare cu 310 lei, in cos apare cu 360 lei :laughing:

1 Like

da-i direct cu rezervare in magazin si se pastreaza pretul de pe site (parca)

1 Like

Cand o sa mai apara asa, o sa sun la ei sa fac rezervare, doar din curiozitate. Interesant ca pretul fluctueaza in timpul zilei, pentru ca am vazut asta pentru 2 ori in ultimele 4-5 zile (cat am verificat site-ul, desi e posibil sa fi fost mult mai des). Ori e defect ceva pe la ei, ori au facut un algoritm care sa faca asta. Desi, dupa cum a functionat cosul, as zice ca e prima.

A, la fel s-a intamplat si cu KC600 de 256 GB, deci cred ca afecteaza intreg site-ul.

instaleaza si extensia Pricy ca sa vezi mai bine cum a evoluat pretul, sa fii sigur daca e oferta sau nu

1 Like

O folosesc de cativa ani buni, dar, totusi, iti multumesc! :stuck_out_tongue:

ADATA, eu chinui vreo 3 de cativa ani, merg extrem de bine, n-am avut nicio problema, excelente.

1 Like

Ce modele, daca nu te superi?

SU800, XPG si am mai avut unu si l-am dat, ala era auriu ceva pro.

1 Like