Recomandari de meet-upuri / evenimente socio-culturale / tehno-intrebederi(?!) in Bucuresti?

Salut,

Am si eu o curiozitate, probabil fata de o parte din voi, nu prea am fost activ acum in comunitatea programatorilor mioritici, am avut ceva tentative sa ma implic intr-un fel sau altul, participational, in urma cu ceva ani, dar majoritatea eventurilor la care am participat m-au lasat cu un gust amar si o dezamagire crunta. Fie ca a fost vorba de Hackathon, conferinte sau meet-upuri.

Motivele generale pentru senzatia asta au fost cam urmatoarele: fie erau evenimente de recrutare mascate, tinand cont ca tot am platit bilet cu un pret destul de ridicat sa particip deci (wtf ?), fie participantii erau semi indoctrinati pe o anumita tehnologie / framework pana la punctul in care nu puteai sa ai o discutie cu ei care nu ridica in slavi obiectul preasfintit ales.

Stiu ca cele de mai sus sunt sunt probleme curente in societate si nu numai pe segmentul nostru de piata, dar na, speranta moare ultima.

So, aveti recomandari pentru evenimente socio-tehnologice cu potential ?

*scuze daca tonul e un pic arogant, inca nu am terminat prima cafea :smiley:

Cred că majoritatea evenimentelor sunt făcute pentru recrutare. Unele mai pe față, altele nu.

Când te duci la WordCamp, de exemplu, nu te poți aștepta ca oamenii să fie foarte deschiși la Symfony, de exemplu. Sau la Voxxed, când știi că au fost înfipți bine pe Java în anii trecuți, nu te poți aștepta să fie foarte deschiși la Ruby. Șamd :slight_smile:

O conferință tehnică agnostică de limbaj cred că ar fi foarte… ciudată. Sunt doar câteva subiecte abordabile ce sunt aplicabile în orice limbaj și din 2-3 vorbitori s-ar acoperi toate :smiley:

Subiectele mai… altfel (e.g. soft skills) sunt mișto, dar parcă n-aș plăti bilet să ascult o zi întreagă despre treaba asta.

Ce așteptări ai avea de la uin astfel de eveniment?

Corect, un exemplu care l-am intalnit a fost la nextweb ( parca asa se numea, a fost intr-un an la Redison, anyway ). Printre droaiele de oameni, am dat de ceva frontend devs, care vorbeau despre capacitatiile Dumnezeiesti ale AngularJS-ului ( pe vremea aia… ). Argumentul suprem era ca e facut de google, nu conta ca la vremea respectiva Google nu il folosea la nimic ( nu stiu daca il foloseste azi la ceva … ). Intreband cu ce era mai bun decat Backbone / Ember ( la vremea aia ), primeam niste priviri confuze, raspunzand, ai ghicit, ca e facut de google, si ca ei nu au auzit de ember sau backbone, si ca doar nu faci cu jquery…

Nu stiu, intr-o lume ideala, pe exemplul de mai sus, mi-ar fi placut fie ca interlocutorii sa impartaseasca lumina, sa tina o slujba pe parcursul careia as fi vazut adevarul absolut sfarsind cu un amin spus din suflet, fie sa recunoasca ca nu au suficiente informatii despre fw-urile de care am pometit si probabil sa degeneram intr-o conversatie semi-intelectuala asupra problemelor rezolvate de x vs y, cum face unul, cum face altul, si asa probabil am fi plecat toti un pic mai castigati.

2 Likes

Acum între noi fie vorba, și eu m-aș uita ciudat la cineva care pune în aceeași oală Backbone cu Ember/Angular :smiley:

Foarte mulți - dacă nu majoritatea - programatori cunoscuți de mine (iar aici mă includ și pe mine!) preferă ceea ce știu bine în detrimentul a ceea ce nu cunosc (aproape) deloc.

Cred că este o caracteristică umană, nu se aplică doar la programare. De aia apar dispute de genul BMW vs tramvai Audi, de aia MacOS e mai bun decât Windows (spoiler alert: nu e), de aia Ruby este mai bun decât Python.

De fapt programatorii se specializează într-un anumit tip de aplicații folosind un anumit tip de tehnologie și tot ce este în afara acestei sfere este, mai mult sau mai puțin, o necunoscută. Sigur, poți citi despre Ember câteva rânduri, dar dacă vii cu cinci ani de Angular în spate, tot ce Ember face diferit de Angular o să ți se pară foarte aiurea (și invers), ergo nu vei putea răspunde la întrebarea „cu ce e mai bun” neavând argumente obiective…

Eu mă duc la astfel de evenimente cu un singur scop: socializare (nu am foarte mulți cunoscuți cu care aș putea discuta pe teme tech-related). Orice vine pe lângă este bonus, dar nu fac un scop din asta.

2 Likes

Total de acord, in mare masura ideea de baza este sa ai o discutie civilizata cu cineva care are o specializare usor diferita de a ta, si sa descoperi eventuale noi paradigme / tehnici / perspective pe ceea ce esential este aceasi problema, pentru ca pentru utilizatorul de rand de pe internet, faptul ca magazinul tau este pus pe un presta, sau shopify, sau este custom made cu spring si angular / vue si laravel / react si .net / rails si ember, sau micro fronend sai microservicii si sql sau mongo, il lasa total rece.

Mai exact, ca sa ramanem in aria asta de frontend o discutie dintre cineva specializat pe Angular8 si cineva specializat pe React, ar putea duce la chestii legate de state management care ar putea duce la redux care ar duce persoana 1 la cercetarea RxStore-ului, pe partea cealalta discutii legate de avantajele type system-ului ar putea duce persoana 2a la a lua in calcul folosirea a TypeScript-ului, care pana la punctul ala nu il privise decat ca o forma in care Microsoft incearca sa isi bage mainile in JS-ul pe care il stie si il iubeste si nu i-a vazut avantajele din perspectiva de type safety.

  • Legat de asocierea backbone si angularJS -> Pe vreumurile mult apuse se folosea impreuna cu knockout intr-o forma denumita KnockBack si impreuna cu Marionette, acum daca stau un pic sa ma gandesc parca ar fi precursor-ul reactului :smiley:

Offtopic : au laudat AngularJS pana Google le-a tras clapa si a rupt compatibilitatea cu Angular 2

1 Like

În 2019 am participat la 2 evenimente organizate de https://www.jsleague.ro
Pe listă, pentru acest an, mai adaug https://www.facebook.com/bucharestdesignmeetup plus https://www.facebook.com/techandstartups .