Recomandari Network attached storage

Salut!

Ce recomandari de Network attached storage aveti?
Nu prea stiu la ce sa ma uit, in afara de capacitatatea discului. :slight_smile:

Cat despre buget, am vazut ca unul mai decent, sare cam de 2000 de lei, dar cred ca intre 2000-3000 de lei este rezonabil pentru uz casnic :slight_smile:

Vad ca acesta are review-uri bune
https://www.amazon.com/Synology-DS420j-Diskless-4-Bay-DDR4/dp/B083HJY9T8

Un Synology am si eu de vreo 3-4 ani de zile.
N-am avut niciodata probleme cu el si are tot felul de aplicatii, dar…nu prea il folosesc.
L-am luat in ideea de a-mi stoca pozele si alte fisiere personale pe el, dar in prezent il folosesc aproape exclusiv ca server DLNA pentru TV cand mai descarc cate un film de pe torenti. Dar cine mai descarca filme de pe torenti in ziua de azi, cu Netflix, HboGo, etc.?

Daca chiar vrei NAS, eu clar recomand Synology, dar gandeste-te de 3 ori daca chiar iti trebuie cloud personal la tine acasa cu multitudinea de servicii free sau ieftine disponibile (github, GoogleDrive, OneDrive, etc.).

L.E.: Multe routere au posibilitatea sa le atasezi HDD extern (de ex. Asus) si diverse aplicatii care iti transforma acel HDD intr-un fel de NAS. Iei un SSD extern de 1+ TB si nu-ti mai trebuie NAS.

1 Like

Criteriile mele ar fi:

  • Posibilitatea de a extinde spațiu de stocare (adăugat disk-uri)
  • Puterea de procesare (dacă vrei să mai rulezi și altceva pe el; de exemplu: web server, database, email etc).

Synology e fain (am și eu unul de vreo 6 ani). Îmi place soft-ul lor. Cred, bazat pe ce am citit, că și QNap ar fi bun, dar nu am testat.

Singurele inconveniente la al meu (un 2xx de vreo 6 ani, ieșit din ofertă de mult):

  • Procesor slab (se încarcă greu interfața web)
  • Am un bug hardware ce se manifestă de vreun an sau doi, în care îmi dă notificare că s-a oprit ventilatorul, însă la o secundă după își revine. Am schimbat ventilatorul, dar nimic. Momentan ignor notificările (atâta timp cât vine și aia de confirmă că a repornit).

^ un punct valid. Pe lângă routere, mai poți folosi și un Raspberry PI. am un prieten care-și face backup-ul la Macbook-uri pe Raspberry PI de când a apărut Raspberry PI 2 și nu are nici o problemă sau gând să cumpere NAS.

1 Like

@octavian_mirica si @Luxian multumesc pentru raspunsuri. M-a rugat cineva sa ma uit. :slight_smile:

Acesta este si unul din criteriile mele :smiley:

Ce-i drept, nici nu stiam ca poti sa faci asa ceva cu el. :slight_smile:

de ce nu ti-l faci singur? nu-i ca si cum e extrem de complicat. bani sa ai. da cred ca-n 2000 lei te poti incadra si cu hardware si cu 1 disk de cativa tb (si putere de procesare mult mai mare). cel putin pt inceput, dupa aia extinzi.

hmm… 100mbs vs 20-30 mbs ( si a naibii de dependenti de provider, router si alte chestii). oare ce-as alege?

ps: https://www.servethehome.com/

Eu mi-am facut unul dintr-un HPE ProLiant MicroServer Gen8 - Overview

4 Likes

Pai, se poate

Foloseste ca baza, un microserver hp.

O sa ma interesez si de acesta varianta.

Merci pt link.

Cand vorbim de un NAS nu doar viteza este importanta, ci conteaza mai mult sa fie “available” tot timpul, iar mentenanta si configurarea sa fie minime. Ce te faci daca esti plecat din tara, de exemplu, si iti pica NAS-ul de acasa (internetul, curentul, etc.) fix cand ai nevoie de el?

Cum am zis, sunt posesor de NAS de la Synology de cativa ani buni, dar nu il folosesc nici la 10% din capacitatea sa, efectiv nu (mai) am nevoie.
Retroactiv pot spune ca a fost o cheltuiala inutila si nu chiar mica, dar e doar o parere personala.

in 99% din cazuri un nas este pentru utilizare locala. poti sa-l folosesti si pe post de cloud sa-l accesezi din exterior, dar nu-i asta scopul.

Uite “NAS-ul” meu :slight_smile: Am pe el: transmission, samba, minidlna, vsftpd, git (cu interfata web cgit). Sistem de operare compilat de la zero cu buildroot, kernel optimizat sa booteze in aproximativ doua secunde.

# cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : AuthenticAMD
cpu family      : 5
model           : 10
model name      : Geode(TM) Integrated Processor by AMD PCS
stepping        : 2
cpu MHz         : 498.042
cache size      : 128 KB
fdiv_bug        : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 1
wp              : yes
flags           : fpu de pse tsc msr cx8 sep pge cmov clflush mmx mmxext 3dnowext 3dnow cpuid 3dnowprefetch vmmcall
bugs            : sysret_ss_attrs
bogomips        : 996.08
clflush size    : 32
cache_alignment : 32
address sizes   : 32 bits physical, 32 bits virtual
power management:

1 Like

Pfff. Lucrurile nu sunt chiar așa simple dacă vrei mai mult de un HDD și posibilitate de extindere.

Dacă ai loc să-ți faci home server într-o carcasă normală sau chiar server cum are @anon31094663 e OK.
Dacă nu ai nevoie de mai mult de unul sau chiar două HDD-uri și nu vrei să extinzi pe viitor, e OK.
Orice altceva e prea mare bătaie de cap comparativ cu beneficiile.

Pe lung, experiența mea cu serverul de acasă:

După cum ziceam mai sus am un Synology de vreo 6 ani și vreau să trec pe home server pentru că… mi s-a părut fun (voiam să aprofundez Linux) și mă încântă idea de a-mi muta niște site-uri și aplicații de la digital ocean pe serverul de acasă. Ca și experiență, lucrez cu Linux de vreo 10 ani ca amator (țin pe compul de acasă, lucrez la birou în Linux și am câteva servere la care fac administrarea de unul singur). Nu mă consider avansat, dar până acum am reușit să fac cam tot ce mi-am propus doar că încet și cu research. Mai compilez chestii în Linux, dar n-am ajuns la kernel custom.

Am început prin martie cu serverul de acasă și încă nu am gata tot ce am pe NAS. Îmi lipsesc torrent downloaderul (nu m-am decis, și nu e prioritate încă - abia-l folosesc) și web-browsing-ul de fișiere cu posibilitate de share.

Seerverul e un Intel NUC i5, 16GB ram (pot face upgrade la 32GB), 1TB nvme pentru sistemul de operare și 3x 8TB într-un HDD enclosure. Am instalat Debian pentru că am vrut mai mult control. E posibil ca să fie mai ușoare unele chestii cu o distribuție dedicată NAS, însă din review-uri toate par un pic bloated.

  • Mi-a luat foarte mult să fac setup-ul pentru chestii basic (RAID, Share, permisuni useri etc). În Synology aș fi terminat într-o oră ce mi-a luat câteva săptămâni să fac manual în Linux în timpul liber. Asta pentru că a trebuit să învăț cum se face, apoi să configurez, să testez și să adjustez de nenumărate ori.
  • Dacă nu ai HDD-urile conectate direct prin SATA la placa de bază ai deschis o cutie a Pandorei… Eu am ajuns să citesc liste de chipset-uri compatibile din codul sursă Linux să văd dacă are rost să păstrez driver-ul folosit SCSI over USB sau să trec pe USB Mass Storage (mai lent, dar cu mai puține probleme de compatibilitate). De aia e foarte important să ai HDD-urile contectate prin SATA.
  • Toate enclose-urile de HDD externe pe care le-am testat (3 la număr) au probleme cu răcirea, HDD-uri stau la temperaturi prea mari și mă aștept să pice repede. Am avut deja un disk stricat până când am realizat asta și am lucrat la răcire. Fiind conectate prin USB nu merg comenzile de pus în idle sau turn off (încă mai caut alternative)…
  • Multe chestii pe care le primești gratis și fără efort de la Synology sau QNap sunt foarte greu de reprodus cu soluții self hosted:
    • Client de torrenți cu search integrat. Multe au interfață web, dar nu am văzut încă unul care să aibă și search cu agregator. Cu NAS-ul cauți direct din UI și în spate caută el pe toate agregatoarele de torenți. Prietena nu cred că văzut cum arată un site de torenți din cauza asta. Se duce și caută direct acolo.
    • Share cu link: util dacă vrei să dai un link de download unui prieten cu pozele din concediu de exemplu (poți seta să expire)
    • Monitorizare sănătate HDD-uri foarte robustă, cu tot felul de sisteme de optimizat consumul de energie și durata de viață a lor (dacă nu le folosești la nimic în timpul nopții stau stinse)
    • Aplicații pe mobil pentru poze, audio, fișiere etc
    • Interfața din care e foarte ușor să adaugi useri, setăzi permisuni pe foldere comune etc…
    • Redundanță (RAID/RAIDz sunt destul de tricky de setat corect dacă n-ai deja experiență).

^ Toate astea sunt posibile și cu soluții self hosted dar nu o să fie niciodată la fel de bine integrate ca cele de la Synology de exemplu. Soluțiile self hosted se suprapun în funcționalitatea oferită, și ajungi să instalezi mult mai multe aplicații, care pe alocuri fac același lucru și deja devii confuz. De exemplu dacă ai Plex și NextCloud cu care alegi să faci upload la pozele de pe telefon…?

Până urmă depinde de tine și de cunoștințele tale de Linux. Însă dacă vrei ceva fără bătăi de cap și lesne de extins atunci mergi pe NAS. E de 100 de ori mai puțină muncă. Când m-am apucat de proiectul cu serverul meu mi se părea nejustificat prețul pentru performanța NAS-urilor de la Synology (care să fac cam ce vreau eu). Însă acum aș plăti diferența doar pentru a scapă de bătaia de cap cu setup-ul.

5 Likes

dar nici chiar atat de complicate.

daca dupa 10 ani de folosit un os inca esti amator atunci nush ce sa-ti spun…

Poți folosi un OS făra să cunoști toate dedesupturile… Folosesc Windows de aproape 25 de ani și mereu mai găsesc câte ceva de care nu aveam habar.

Și tot ce știu eu pălește în fața unui sysadmin de Windows, care vine cu tot felul de minuni de care nici măcar nu bănuiesc că ar exista.

Sigur, folosești Linux 100 de ani și configurezi 5000 de sisteme în cloud în fiecare zi, dar cât de des ai nevoie să configurezi un RAID în cloud? Să montezi HDD-uri pe USB? Să-ți faci griji de compatibilitate cu drivere?

Eu am tot zis să rezolv problema unui NAS (ori DIY ori gata făcut) și am tot amânat. Sunt argumente pro/contra pentru fiecare parte, dar eu aș merge ori pe un Syno ori pe un Qnap din comoditate și pentru că ai totul funcțional out of the box. Nu stai să pui un HDD doar să vezi că e verde, iar distribuția ta de linux știe doar de HDD albastre și galbene, nu îți faci griji că Jupiter e în conjuncție cu Saturn, deci RAID-ul nu va putea fi configurat până nu sacrifici trei virgine pe altarul Zeului suprem șamd.

3 Likes

so, windows e sfant.+

ontopic, nu spun ca ar merge totul ca pe roate sau ca nu o sa dai peste tot felul de wtf-uri. eu personal l-as vedea ca pe un proiect dragut care nu m-ar ajuta cu absoult nimic in viitor.

Am folosit cateva NAS-uri de regula WD (dar si de Synology am auzi lucruri foarte bune), cel mai nou este acesta (cu 24TB). Nu stiu cat merita sa faci unul acasa pentru ca efortul cat si bugetul sunt mai mari ca sa faci ceva fiabil (mai ales daca vrei si RAID!) decat daca ai lua unul gata facut care are tot ce trebuie pe el (excludem situatiile in care ai un calculator cu care nu ai ce face altceva, esti pasionat, bugetul e varza, etc).
Aplicatiile pe care le poti instala pe NAS-urile din comert sunt pentru chestii mici pentru ca procesoarele lor sunt slabe asa ca nu poti spera la un cine stie ce server, inclusiv interfata web se misca greu pe ele. Deci nu merge pe ideea ca vei folosi toate aplicatiile alea care la prima vedere suna bine…
Eu am folosit intotdeauna un NAS doar pentru functia de baza, sa stocheze fisiere (in general backup).
Nu prea sunt adeptul solutiilor DIY gen Raspberry Pi pentru ca cel putin eu am avut surprize cu servere samba care aveau si share pe USB.

Oare poti face dintr-un nas un server? Intreb si eu. In ideea in care nu poti nu e mai rentable sa faci un pc server de banutii aia?

Cica merge. Dar sa nu ai pretentii ca la un server dedicat
https://www.racksolutions.com/news/blog/should-i-use-a-nas-or-server/

Vezi motivele de mai sus expuse de @Luxian :slight_smile:

Lucrand in domeniu, desi pentru partea de business si nu NAS-uri din astea mici, eu tot incerc sa inteleg care este use-case-ul, mai ales in Romania, pentru un NAS in-house (on-site) acasa la tine?
Poate ar trebui sa discutam intai de nevoia ce incearca @Cosmin_Popescu sa rezolve inainte sa intram in detalii technice.
Eu personal nu am RAID acasa, nu folosesc NAS deloc acasa. Imi tin totul in cloud. Daca se strica calculatorul, refac totul in cateva ore.

1 Like

Problema cu cloudul este că storageul este scump și parcă e și mai preferabil să ai datele personale stocate on-premise.

Iar ca use case - servicii tip google drive (nextcloud, owncloud, seafile), media server (plex, kodi), adblock la nivel de retea (pihole/adguard), smart home stuff (homeassistant), etc

1 Like

Desigur, depinde de preferintele fiecaruia si de nevoile fiecaruia. Eu am totul in Google Drive: chestii personale, chestii de PFA (ex. facturi), poze si filmulete facute de mine, etc.
Si nu doresc sa conving pe nimeni de nimica aici dar … Google Drive de 2T costa vreo 50 lei / luna, 500 lei/an … un bugetul sus amintit este suficient pentru 5-6 ani. Cu siguranta peste 5-6 ani vei vrea sa schimbi orice NAS iti cumperi acum … deci la pret este tot pe acolo. Plus ca mai trebuie sa pui si costul de curent pentru 5 ani si deja este mai ieftin pe Google. Si asta fara sa calculez costul de timp de configurare, instalare, activitati periodice de mentenanta.
Media server? Pentru ce? Filme nu tocmai oficiale? Muzica pe la negru? Youtube Premium costa 23 lei pe luna si ai acces fara reclame la Youtube si muzica orice vor muschii tai. Sincer, la pretul asta cumperi un pachet de tigari, sau 2-3 beri mai bune. Despre ce vorbim? Iar daca vrei Plex acasa, iti iei un PC second hand ieftin, sau un Intel Nuc si ai terminat povestea.
Adblock la nivel de retea … well … eu am luat licente fara expirare de Adguard in urma cu cativa ani, la promotie, cu vreo 20E / licenta. Le am puse pe telefoane (sotie si eu) si am si Adguar DNS pentru toata reteaua, plus extensii de chrome de Adguard. Nu vad cum intra NAS-ul in aceasta schema.
Smart home stuff … yeah, I get it. Daca esti pasionat sa ti-l construiesti tu. Dar atunci te duci pe stuff de Arduino si echipa. Daca vrei doar off-the-shelf, iti iei un Google Home (Nest Hub).
Asa ca, ce nu inteleg eu, ce problema si cum rezolva un NAS in toate schema asta.
Desigur, pot intelege pe deplin dorinta celor care vor sa tina lucruri personale / sensibile deconectate de acces si “ascuns” de restul lumii. Dar atunci aceste chestii inseamna ca sunt foarte importante, deci deja vorbim de RAID minim un mirror, sau 3 way mirror, plus replicare pe un alt device. Si atunci iesim din bugetul de 2000-3000 lei. Plus ca vrei si spatiu, iar RAID la drive-uri de peste 16 TB nu mai functioneaza corect (silent data corruption este aproape sigur si nedetectabil). Si sa ai discuri rotative pentru date in zilele noastre mise pare total inutil, doar pentru arhivare de date, in rest nu are rost.

Acum, desigur, exista solutii. Discuri rotative + SSD cache, sau full flash, dar deja aici vorbim de mii de euro sau zeci de mii de euro.

2 Likes