Recomandari Ubiquiti

Salut,
Vreau sa imi refac reteaua de acasa. Am 2 provideri si niste echipamente MikroTik. Echipamentele sunt bune, dar mi se par greu de configurat si viata e prea scurta sa pierd ore/ zeci de ore prin documentatii si confuguratii.
Am vazut ca Ubiquiti face echipamente bune si usor de comfigurat. Nu am experienta cu echipamentele lor si nu stiu ce sa aleg.
Am vazut frumusetea asta UBIQUITI UniFi Redundant WAN Pro LTE - iPon - știri hardware și software, teste, shop, forum dar parca mi-ar placea sa aiba si niste porturi RJ45z
Ce ma sfatuiti sa iau? Ce experienta aveti cu Ubiquiti?
Multumesc

Noi suntem reselleri Ubiquiti de vreo 12 ani. Sunt echipamente excepționale pentru banii ăia, foarte fiabile și foarte stabile. L-ai bagat în priză, l-ai setat și ai uitat de el.

Pentru o rețea casnică cu pretenții recomand gama UniFi (router, switch-uri, 2-3 hotspot-uri).

Problema e că din cauza crizei de semiconductori e cam complicat cu disponibilitatea, s-a ajuns în situația să trebuiască să cumperi ce găsești, nu ce-ți dorești.

Un router cu câteva LAN-uri și cu controller încorporat ar fi ăsta (dar nu are LTE): Wifimag.ro :: UniFi Dream Machine

1 Like

Eu am chestia asta de vreo 2 ani de zile.

Am avut o groaza de routere mult mai scumpe si niciunul nu a fost la fel de stabil ca asta. Am foarte multe wireless devices in casa si un server pornit 24/7 cu plex, torrents, backups etc (o groaza de conexiuni). Nu a trebuit sa il restartez niciodata.

Am trecut pe produse unifi luna trecută, mai mult din moft sincer sa fiu. Eram foarte mulțumit de routerul Asus pe care îl aveam, dar m-a prins mirajul asta de prosumer și ideea de a avea o singura interfața de management a tot.

Am un Dream Machine Pro, un Access Point 6 Pro și câteva camere. Sunt foarte mulțumit, dar financiar cred ca a fost o decizie proasta sa intru in ecosistemul asta :joy:

M-am uitat peste ce ari spus ca aveti si nici unu nu pare sa aiba multiple WANs. Ma insel?

in functie de ce nevoi ai pe partea de firewall/router poti merge pe o solutie full Unifi (Dream machine Pro sau SE). Daca ai nevoie de dual WAN (nu vreo configuratie complicata) sau poti folosi device-ul lor pentru LTE failover: UniFi LTE Pro – Ubiquiti Store Europe

Pe partea de switch si APs-uri nu se apropie nimeni de Ubiquiti la raport calitate-performante/pret.

Daca ai nevoie de firewall/traffic inspection/routings/dual WAN config mai avansate atunci iti recomand sa treci pe un https://eu.protectli.com/ cu pfSense. In configuratia asta atunci o sa ai nevoie de un cloud key drept controller pentru Unifi (este inclus in Dream Machine).

Eu am mai multe locatii full Unifi dar cu Protectli si pfSense pentru ca am nevoie de mobile failover, IPsec tunnels, openVPN, traffic inspection, etc ceea ce Unifi nu prea ofera. Am un singur cloud key intr-o locatie care gestioneaza toate device-urile Unifi prin tunelul IPsec.

Nu am decat o conexiune la internet, e FTTH si e indeajuns de stabila sa nu imi fac probleme. De mentionat insa ca a mea consola (Dream Machine Pro) are suport de WAN fallback, dar la WAN aggregation/load balancing inca nu e chiar functional.

Eu peste tot pe unde am refacut retele am pus Ubiquity. Al dracu de stabile. Nici o problema absolut nicaieri. Problema cea mai mare e ca nu gasesti ce vrei, eu am cateva feluri de routere si n-am gasit niciodata fix ala pe care il voiam.

Toate routerele lor pot 2 wan? In oferta loc doar la unu explicit scrie 2 WAN.

chiar daca pot, de exemplu USG are 1 WAN, 1 LAN si inca un port care poate fi setat ca WAN, suportul software este foarte slab. Asta daca nu vrei sa te bagi in CLI sa modifici json-uri care nu vor ramane dupa un restart.

Eu folosesc foarte des gama EdgeRouter, cum e EdgeRouter12 - multiwan, vpn-uri, dar mai mesteresc pe ele prin CLI, poti avea inclusiv BGP cu 3-4 furnizori pe ele daca chiar vrei. Musai separat acces point-uri separat, e doar router.

cel mai simplu setup e un edgerouter, switch si x AP-uri (in fc de cate ai nevoie, minim 1). Poti lua un edgerouter cu mai multe porturi cu POE si poti si fara switch, dar am impresia ca tre sa setezi ceva sa fie toate porturile in acelasi LAN.

asta daca nu vrea sa aiba management cu Unifi. Cu Edge devices poti sa setezi VPN-uri si daca ai nevoie de remote management conectezi VPN si accesezi interfata de management.

Pe partea de routing/switching Ubiquiti nu prea m-a convins. Sistemul lor de operare este bazat pe Vyatta, care mi se pare haotic. Routerele Ubiquiti sunt bune acolo unde vrei să-l bagi în priză și să uiți de el. Dacă ai nevoie de chestii mai dichisite ori nu se poate, ori ai mult de muncit, ori puterea de calcul sau RAM-ul nu sunt suficiente.

Când nu folosesc UniFi cu USG, prefer Mikrotik, care este mult mai bine organizat. mai flexibil și mai bogat în features. Ai și un API pentru control și setări la distanță. Iar gama de devices mult mai diversă, poți să-ți calibrezi puterea brută în funcție de necesități, de exemplu poți să alegi un router cu CPU dual-core, 4, 16, 32, 72 de cores, cu SFP-uri sau fără etc.

Am avut si Mikrotik inainte. Tre sa faci scoala ca sa configurezi ala. Iar UI-ul e abismal. Hardware bun tho’.

Are QuickSet (ce-i drept, cam buggy) dacă doar intenționezi să-l bagi în priză și să funcționeze, din două 2-3 click-uri l-ai pus pe picioare, nu te pune nimeni să intri în iadul setărilor avansate.

Iar dacă ai nevoie de setări avansate, e clar că trebuie să știi cu se mănâncă chestiile alea, interfața grafică nu te poate ajuta prea mult dacă nu știi ce vrei.

Sa fim seriosi, e UI facut de programatori. Si se vede.

Dacă te referi la faptul că UI-ul nu e îmbâcsit cu floricele, pentru un sysadmin floricelele inutile sunt ultimul lucru de care ar vrea să se impiedice la un echipament profesional :slight_smile:

Daca ai deja echipamentele MikroTik ma gandesc ca sunt deja configurate si functionale cu cei 2 provideri.

Asadar, de ce vrei sa le schimbi? Ce-ti lipseste?

Nu le am configurate :slight_smile: .