Red hat 8 ca si dev station ?

Pentru ca la job lucrez sub Windows si cateodata Mac pentru Xcode si AppStore iar acasa sub Ubuntu, azi dimineata ma jucam pe net si am dat cautare dupa Red Hat sa vad ce mai e nou pe la ei…am dat peste linkul asta

Ma apuc sa il instalez sa vad cu cat este mai superior pentru development fata de ubuntu.Vreau sa zic ca in ubuntu am destule momente cand UI-ul se blocheaza sau da crash ceva pe acolo :slight_smile:

2 Likes

Ceva clar nu pare sa fie in regula cu blocatul Ubuntu la tine. Eu folosesc tot Ubuntu pentru o parte din development si nu se blocheaza. Se mai intampla uneori din motive de buguri ca unele programe sa crape, dar aia e altceva. Nu e ceva sistematic, insa.

Sa nu fii surprins daca RedHat face la fel…

Câteva impresii despre REHL ca dev workstation

Am instalat în HypeV versiunea 7.4 RHEL. Procesul de instalare este rapid. Mi-a plăcut ca instala chestii în timp ce eu configuram user-ii (root + contul meu). Fiind destinat mediului enterprise, interfața grafica nu este instalata implicit ci trebuie selectata. Exista meniul software selection preconfigurat cu tot felul de chestii:

  • server web
  • dns
  • load balancer
  • baze de date
  • limbaje de programare
  • alte dev-minuni

Pt ca l-am instalat în VM, mi-a luat maxim 15 minute cu interfața grafica, open jdk și postgresql.
Interfața grafica este un GNOME shell.

Are nevoie de o subscripție pt a instala pachete cu yum, deci necesita cont la Redhat. Subscripția se poate activa ori cu comenzi din terminal sau din interfața. Este un proces straight-forward.
Fara acea subscripție nu se poate face mai nimic. Ca na, enterprise :slight_smile:

Dupa ce m-am inregistrat, am facut un test cu instalarea ultimei versiuni de php. In repo-urile implicite, este o versiune foarte veche, 5.4 mai exact. Pt a instrala versiuni mai noi (>=7) am gasit acest link
Va da o eroare la instalarea repo-ului epel-release. Aici solutia.

La munca aplicația sta pe REHL 7.4 și nu am întâmpinat nicio problema. Este un sistem de operare stabil. Eventualele bug-uri pot fi cauzate de shell-ul grafic GNOME. Mai vine și cu opțiunea de a instala KDE, dar mie nu mi-a plăcut kde și în plus este mai solicitant dpdv video.

Spre deosebire de Ubuntul/Linux Mint/ElementaryOS care sunt mai orientate către piața consumers, REHL, CentOS, Fedora sunt orientate pt persoane mai tehnice.

Nota:
Daca folositi HyperV Quick Create sa debifati aceasta optiune
image


Era sa uit de posibilitatea de a face virtualizare destul de usor.

1 Like

Ubuntu are probleme la driverele video pt nvidia, la placile noi

Cat de noi? La mine e rezonabil de noua (seria 1000) si merge ok.

Si eu am 1060, Ubuntu 18.04.x dupa install nu-mi intra in GUI, iar 18.10 mi-a bootat o data, dupa care nu a mai vrut…


Am avut și eu niște probleme prin 2014 cu driverele Nvidia si versiunea de Ubuntu care era atunci. Intre timp am instalat Linux Mint și driver-ul Nvidia și a funcționat. Am incercat cu cateva jocuri + benchmark si framerate-urile erau decente.

1 Like

Am jucat si eu Dota 2 pe Ubuntu, dar nu pe laptop-ul de acum, pe unul putin mai slab.

Eu sunt doar curios de ce Linux? Aaca ai acces sa poti lucra pe macos, acolo ai toate beneficiile din windows (programe comerciale care in linux nu exista) si toate avantajele unui sistem unix unde poti instala prin brew sau alte metode orice librarie pe care o ai pe linux.

Cat despre Redhat 8 ca dev station nu cred sa ai un avantaj major fata de Ubuntu. Rpm-urile de redhat nu sunt intodeauna la ultima versiune si in momentul in care vrei sa instalezi ceva mai noi trebuie sa faci artificii care mai tarziu pot duce la conflicte de versiune. In ubuntu nu prea ai aceasta problema(exista si aici cazuri speciala care te vor faca sa pierzi mult timp), deoarece a au versiuni mai recente de librarii direct in repositoriul oficial.

2 Likes

Sa nu mai zic ca fara subscriptie mare lucru nu faci. Duminica am vrut sa instalez .net core folosind ceea ce zic ei pe site, dar nu a mers. Asa ca s trebuit sa descarc rpm-ul pt CentOS. Atunci a mers. Dar a fost o solutie mai hacky :smiley:

Am inceput saptamana :smiley: , multumesc frumos.


Imi place ideea simpla si eficienta de a “ascunde” un pic instanta de Python folosita intern: https://developers.redhat.com/blog/2019/05/07/what-no-python-in-red-hat-enterprise-linux-8/

To improve the experience for Red Hat Enterprise Linux 8 users, we have moved the Python used by the system “off to the side”

Ubuntu si rudele lui iti ofereau, la un moment dat, oportunitatea unica de a petrece ceva timp de calitate pe diverse site-uri de profil in cazul unei actualizari (voluntare sau nu) a setuptools.

1 Like