Reparatie laptop

Am un laptop mai vechi, el are aproape 5 ani si eu nu am mai putut sa-l pornesc de aproape 2.

Pentru ca era slabut dpdv hardware, am ales sa nu il mai duc la reparat si sa-mi iau altul nou.
Pana l-am vazut azi prafuit si am zis sa incerc sa-l pornesc… L-am desfacut, m-am uitat putin la baterie, am desfacut niste suruburi si cam atat mi-a fost, n-am reusit mare lucru pt ca nu-s mare cunoscator pe acest domeniu. Ma gandeam totusi sa-l deschid si poate invat niste lucruri noi, si daca aveti idei despre cum l-as putea repara/ce ar putea avea/de unde as gasi niste resurse cat sa invat si teoretic si cu practicul in fata, v-as fi recunoscator!

Ai nevoie de:

  1. osciloscop
  2. cunoștințe solide de electronică sau
  3. cunoștințe decente ȘI schema electronică

Cu astea te apuci să faci … debug la curentul electric :slight_smile:

Poate ai noroc să fie o problemă comună la laptopul ăla (e.g. cum a avut dell o serie cu încărcătoarele), dar altfel, fără astea nu faci decât să mergi la ghici: poate o fi aia, poate o fi cealaltă…

1 Like

Am gasit schema electronica pe un forum, acum trebuie sa vad cum o deschid.
Cu un osciloscop m-am mai jucat putin prin facultate, practic prin debug la curent pui capatul de la osciloscop si vezi pe unde ajunge curent si pe unde nu?

cam asa. plus daca ajunge la valorile corecte.

1 Like

poti sa folosesti si un multimetru. Are si tester de continuitate si iti beep-aie daca ai contact intre 2 puncte.

Un osciloscop face mai multe.

  • Iti arata cum este semnalul emis de la doferite componente
  • in faza sau decalat
  • poate sa faca masuratori mai avansate

Daca ai unul la dispozoitie este super.

Dar este si mai scump.


Nota ca si eu m-am jucat ultima data cu un osciloscop la facultate.

1 Like

Nu prea, cu osciloscopul vezi formele de undă, nu te ajută foarte mult în cazul tău. Chiar dacă vizualizezi o formă de undă nu ai de unde să știi dacă ceea ce vezi este corect sau nu. Continuitatea o verifici cu un multimetru.

1 Like

Pai daca am trecut pe la IS amandoi, ma rog eu n-am terminat inca:))

Nu prea e nevoie de osciloscop, doar multimetru, statie de lipit (sau pistol de lipit), eventual statie de aer cald si ceva cunostinte elementare, adica sute spre mii de ore de studiu. :smiley:

Aici un roman din Anglia care a lucrat toata viata in reparatii electronice si are mai multe video-uri despre reparatii laptop-uri: https://www.youtube.com/c/Electronicsrepairschool

Vestea buna e ca de cele mai multe ori e stricat ceva in zona de surse de tensiune, pe cea principala de 19V sau altele secundare de 3.3V, 5V sau 1.1V, cum ar fi un MOSFET sau un condensator, vestile proaste sunt ca ai nevoie de multe ore de studiu, iar primele incercari de reparatii vor rezulta aproape garantat in avarii mai mari pe care le vei face. :slight_smile:

Ceva documentatie pentru notiuni de baza:

Evident ca o astfel de intreprindere nu are niciun sens economic. Probabil laptopul ala valoreaza niste sute de lei, chiar si reparat, Cat valoreaza 1000 de ore de-ale tale? Are sens doar daca esti pasionat sa inveti electronica, altfel mai bine iti petreci timpul pe altceva. :slight_smile:

6 Likes

Sfatul meu e sa renunti pentru ca sunt sanse mari sa il strici inca din faza de deschidere pentru ca probabil nu vei sti cum se face si o sa-l crapi pe toate partile. Contrar aparentelor desfacerea si montarea unui laptop la loc (cu mici exceptii) e o treaba pentru cunoscatori. Inauntru sunt conectori foarte fini care se desfac intr-un anume fel, panglici de conectare pe care le poti rupe usor, e o ordine in care se desface, ai nevoie de anumite scule pentru asa ceva, etc…

Un laptop de 5 ani nu e chiar foarte vechi, pune un Linux pe el si foloseste-l asa cum e sau da-l unui copil care poate are mai multa nevoie de el decat tine.

Corect. Desfacerea fara sa rupi ceva e una din problemele principale. :slight_smile:

Ajuta să cauți video-uri cu deschis carcasa exact pe modelul tau.

Apropo, daca tot l-ai desfăcut și ai ajuns la baterie, încearcă să scoți mufa bateriei pentru câteva zeci de secunde. Daca exista și baterie plata pe placa de baza scoate și aia și pune înapoi după câteva de secunde și încearcă să pornesti.

Am văzut că se întâmplă la unele laptopuri sa intre software-ul de BIOS într-un fel de deadlock și astfel îl resetezi. Poate ai noroc.

Mai poți încerca să googlesti exact marca, model și “does not start” etc. Macar îți faci o idee ce probleme comune sunt.

Se aprinde ledul de încărcare când bagi alimentatorul?

Face ceva când apeși power (un led, ventilatoare, orice) sau nu face nimic? (de testat când știi că are power)

2 Likes

Eu as cauta problema in afara laptopului, alimentatorul e suspectul numarul unu, vezi cu alt alimentator sau cel putin masoara tensiunea de iesire din alimentator si incearca sa legi un bec de 24V la el sa nu mearga in gol cand masori.

Daca e bun alimentatorul si laptop-ul nu porneste atunci poate a fost afectat de apa/lichide si e complicat. Bateria e optionala, o poti scoate.

Nu prea moare un laptop doar asa fara motiv.

nu uitati ca laptopurile sunt echipamente specializate care nu sunt facute pentru upgrade sau depanare. orice activitate de acest fel se face de catre perosoane autorizate in medii mai mult sau mai putin semiprofesioniste. aceasta trebuie sa merite economic, atat pt tine cat si pentru depanatori.
Acum, daca tu vrei sa te joci cu el este foarte bine, ca hoby. Dar nu vei invata nimic cu adevarat util, iti recomand un raspberry pie pentru o activitate recreativa si utila in acelasi timp

Îl bagi în priză și vezi dacă intră curent în el. Îl pornești și-l asculți: se aude zgomotul specific, se pornește ecranul? Se pornește și rămâne negru? Din aproape în aproape.
Ce ai reușit?

Dupa 6 luni cred ca a reusit sa il repare sau si-a luat altul nou.

2 Likes

Din pacate n-am reusit sa-i dau de capat.

Da, cam asta a fost planul meu

Pana la urma am renuntat, nu intra curent in el, nu se aprindea led-ul de incarcare, am incercat sa scot bateria si alte cateva chestii de le-am mai vazut pe site-uri de reparatii.

Era laptopul vechi, aveam alt laptop de ceva timp dar am zis poate reusesc sa mesteresc si la cel vechi ceva:))

O sa-l mai iau eu o data la mana cand ajung pe acasa, adica la craciun, si o sa incerc sa ma echipez cu ceva unelte de vazut pe unde intra curent cum zicea cineva mai sus, poate il scot la capat :smiley: