Reprofilare IT 32 ani- Front end/Back end- Sfaturi, cursuri

Buna tuturor,
Stiu ca s-a mai discutat despre acest subiect, dar am hotarat totusi sa formulez si eu dilema mea si sper ca voi gasi o comunitate de persoane intelegatoare.
Am 32 de ani si de vreo 2 ani m-am gandit sa ma reprofilez pe programare, dar am tot amanat in ideea ca nu am suficienta incredere ca m-as descurca.Am mai cautat si urmat tutorial online, Udemy, Free Code camp, pentru front end, dar informatiile sunt insuficiente pentru skill-urile care se cer acum pt front end (Js, Angular in special si altele).
Ma gandeam sa fac un curs bun in Bucuresti, dar nu stiu spre ce sa ma indrept. Sunt cursuri la Avantaj Consulting, Infoacademy etc. Nu stiu daca un curs ar fi suficient pt a acoperi all the skills care se cer la angajare.
Ma mai gandeam la devmind, unde se invata Java , care ar fi pe back end. Eu doar stiu cate ceva pe frond end.
Ce cursuri mi-ati recomanda si credeti ca se merita/as putea sa ma reprofilez la 32 de ani pe IT, daca pana acum am facut doar studii profil uman ,liceu profil uman facultate Sociologie?Am lucrat pe cu totul alt domeniu, HR si traduceri.
Multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu postarea mea.

5 Likes

Sincer, mie nu mi se pare ca FreeCodeCamp e insuficient pentru ce e nevoie, ba din contra, mi se pare ca daca mergi cu el pana la capat o sa-ti fie mult mai usor sa investi frameworkuri JS, oricare ar fi ele.

Cred ca cel mai bun lucru care ti l-as putea spune e sa incepi sa inveti ideile de baza din programare, odata ce le ai pe alea, o sa fie mult mai usor sa investi diverse limbaje/frameworkuri.

Dar ca sa nu te las doar cu FreeCodeCamp, uite, tipul asta mi se pare ca te invata bazele programarii si apoi te duce practic prin cum sa le aplici la Web Development:

2 Likes

Daca intrebarea ta e daca se poate, raspunsul e categoric da. Eu am facut pasul asta la 37 ani, insa e adevarat ca aveam ceva background, stiam html/css si alte pe frontend si lucrasem toata viata in domeniu chiar daca nu scrisesem cod. Dar tot am simtit ca am luat-o de la 0.
Eu as zice ca trebuie sa te intrebi serios de ce vrei sa faci asta si daca e ceea ce ti-ar placea sa faci chiar daca nu ar fi bani implicati. Daca tot faci o schimbare la 30+ macar sa fie ceea ce iti doresti cu adevarat. As zice sa iti imaginezi ca ai un venit pasiv multumitor pt tot restul vietii si nu esti nevoita sa muncesti. Daca totusi vrei sa faci ceva, ce ai face? Daca acel lucru ar fi programarea, atunci go for it. Daca e altceva gandeste-te serios ce te retine si cum poti elimina ce te retine.

Daca totusi programarea e raspunsul, indrumari vei gasi destule, inclusiv aici pe forum s-a discutat de multe ori. Ar trebui sa iti alegi intai o nisa, frontend, backend, mobile, etc si apoi vei gasi resurse suficente inclusiv gratuite. Eu am facut atat cursuri offline cat si online, insa am progresat mai mult cu cele online fiindca putem sa imi stabilesc singur dinamica. Cred ca depinde de stilul fiecaruia. Fiind la inceput te poate ajuta un program impus de genul un curs saptamanal pe parcursul a mai multe saptamani, in ideea ca daca vei invata singura s-ar putea sa ai tendinta sa amani lucrurile si sa renunti cu timpul, mai ales cand faci o astfel de schimbare. Insa trebuie sa le dublezi de cat mai multa practica.
Bafta, indiferent ce ai alege!

9 Likes

Buna si multumesc de raspuns. Da, trebuie sa cercetez cat se poate de bine inclinatia mea si daca e una sincera.Asa este, intr-adevar. Sincer, daca as avea un venit constant, cred ca as vrea sa fac/construiesc ceva, nu as sta degeaba, de aia ma atrage partea asta, simti ca o iei de la zero si construiesti ceva nou.Asta mi se pare interesant.

Varianta gratis e sa inveti cat poti de pe canalul asta:

Daca vrei sa te axezi pe frontend, intra pe www.frontendmasters.com
Cursurile de-acolo sunt foarte bune si ai ocazia sa inveti bine javascript.
Pe youtube vei gasi foarte multe informatii bune daca ai rabdare sa le cauti. Canalul ala e doar unul dintre ele, insa mi se pare ca are mult continut de calitate.
Indiferent ce curs ai vrea sa faci o sa fie insuficient. Vei avea foarte mult de invatat, iar asta nu se rezolva cu un curs sau o certificare. E nevoie de efort personal.
Daca insisti, o sa reusesti. Resursele din ziua de azi sunt foarte multe si de calitate, fata de cum erau cu cativa ani in urma. Sunt si foarte multe resurse gratuite.

3 Likes

Multumesc de raspuns, ma voi uita pe acel tutorial. Tu esti self taught? Lucrezi de multa vreme in domeniu?Daca pot intreba,desigur.

1 Like

Nu te opreste nimeni sa intrebi :wink:

In mare da, am facut informatica in liceu si mi-a placut mult, dar am lasat-o in pace pana acu 3 ani cand am inceput sa invat si singur si facand chestiuni practice la munca (in mare WordPress si frontend si backend).

1 Like

Am inteles, bravo tie. E bine totusi ca ai facut informatica in liceu, eu nu.

Nu e imposibil, dar e dificil, iti trebuie intuitie sa rezolvi probleme, pe care o obtii doar rezolvand probleme. Faptul ca faci cursuri e doar 10% din ce e necesar.

Eu ti-as recomanda sa faci testare manuala si automatizare. Se cauta si nu e asa de dificil daca ai un proiect normal. Doar iei elemente de pe un view si verifici valorile/proprietatile lor sa corespunda test case-urilor (mai sunt si exceptii in care e mai greu ca programarea normala) Ca si limbaj e popular Java cu Selenium si TestNG.

Nu prea are legatura ce ai facut pana acum cu programarea si nu stiu la ce nivel stii matematica sau design, cu engleza nu cred ca sunt probleme, frontend-ul poate fi foarte dificil si pentru cine stie deja programare. Daca nu ai cu cine invata nici nu stiu de unde sa o prinzi ca sunt 100% convins ca nu o sa inveti mai nimic doar din cursuri. Problema nu e ca informatiile nu sunt bune, problema e ca ai atat de multe informatii incat nu ai unde sa le pui.

Vezi de exemplu:

Informatiile sunt foarte frumos puse cap la cap, dar o sa iti ia luni bune pana intelegi ce cum se leaga si din pacate complexitatea pe frontend doar creste. Faptul ca poti sa faci o interfata cu CSS/HTML si sa scriptezi niste butoane nu inseamna nimic in 2019.

Shortcut nu prea exista, te poti limita la o anumita nisa gen automatizare, creare de componente sau crearea de animatii si ai mai putine de invatat dar trebuie sa fii mult mai creativ. Te poate ajuta foarte mult sa apelezi la grupuri de discutii pe discord/gitter/slack/github/forumuri (chiar private cu acces cu donatie prin patreon). De obicei sunt oameni cu foarte multa experienta care te pot pune pe drumul cel bun daca poti sa arati problema pe care nu o intelegi si nu doar intrebi aiurea chestii. (recomand stackblitz sau codepen ca sa iti pui codul sa ruleze intr-un editor in browser cand ceri ajutor, dar de multe ori nu vei gasi ajutor si asta e o parte importanta din programare, tu trebuie sa gasesti solutia combinand sursele de informatii si experienta de dinainte)

Ca si lectura recomand foarte mult cartea Grokking Algorithms.

9 Likes

Salut, eu cred că în primul rând e util să-ți faci o imagine de ansamblu, să inveți bazele, apoi să alegi o nișă pe care să te specializezi.

Dacă vrei să mergi pe web development/design, poți începe cu un curs generalizat. Recomand Zero to Mastery, mi se pare destul de cuprinzător si actual.

Pe parcurs, poți studia și din alte surse. Freecodecamp mi s-a părut util pentru extra quizzes si exemple. Frontend Masters mi s-a părut mai greu pentru un incepător, dar cursurile sunt foarte bune, și recomand să le urmezi numai după un curs general. Și cursurile parțial gratuite de pe Class Central mi se par ok.

Dacă iți faci un plan de invățare dublat de multe aplicații practice, vei ajunge să-ți dai seama ce ți se potrivește. Poți să-l adaptezi pe parcurs și la cerințele de pe piață.

Eu m-am reprofilat de pe cartografie pe web development, iar acum încerc să combin web development-ul cu hărțile, să văd ce va ieși. 😀

Îți urez multă răbdare, pentru că va fi nevoie de timp, și spor!

1 Like

Multumesc frumos!

Ar fi util ca cei care fac recomandări să menționeze două lucruri:

  • dacă ei au reușit să învețe de la zero de pe freecodecamp/frontend masters/udemy/you-name-it
  • dacă da, ce vârstă și ce studii aveau când au reușit asta.

De fiecare dată când faceți recomandări de genul „hei, dar nu trebuie să dai bani, găsești pe youtube, gratis!”, luați în calcul și faptul că cel care e la început în primul rând nu știe CE să caute și, în al doilea rând, nu poate evalua calitatea materialului găsit.

5 Likes

Daca esti in Bucuresti si nu ai program weekend-ul asta poti incerca acest workshop:

1 Like

Ai dreptate. Cel mai greu pentru un incepator e sa evalueze calitatea materialelor sau sa ste daca are rost sa invete un material anume.
Nu cred ca e leac pentru asta. Trebuie efort personal. Eu, cum am mai spus si in alta parte, am inceput de la 0 la 35 de ani. La vremea aia am urmarit tot ce mi-a cazut in mana din orice sursa. Multe chestii erau complet pe langa subiect, dar le-am urmarit. Desi pe moment au fost complet inutile, pe termen lung mi-a folosit.

Un aspect important pentru un incepator este ca isi inchipuie ca daca urmaresti un curs trebuie sa intelegi tot ce se intampla acolo din prima. Nu este cazul. Insista chiar daca la un moment dat ce se explica este peste nivelul tau. Continua. La un moment dat, creierul face asocierile necesare si ti se formeaza limbajul din domeniu, incepi sa faci legaturi din ce in ce mai profunde si ajungi sa intelegi chiar ce ti se parea extraordinar de complex in prima faza.

La vremea aia am invatat foarte mult de la Jeffery Ways cand era la Tuts Plus. E un trainer foarte bun.
De aia, cred ca o resursa foarte buna este Laracast.com. Pentru un incepator e o resursa foarte buna, insa daca vrei sa eviti PHP-ul, vei avea senzatia ca iti pierzi timpul, desi in realitate e foarte mult de invatat si foarte util.

Asa cum am mai spus, cele mai utile mi s-au parut cursurile de la Lynda de Fundamentals. Toate ar trebui vizionate.

Am urmarit toate cursurile de pe youtube de la vremea ai legate de javascript si php. Cand luam o pauza, ma uitam la conferinte de programare, gen jsconf, goto, whatever else. E important sa urmaresti cat mai multe lucruri legate de domeniu pentru a-ti programa creierul sa stea cumva agatat de acele notiuni si sa intelegi un context mai larg in care sunt folosite.

Cine isi inchipuie ca vezi un tutorial de php, javascript sau te miri ce, o sa aiba surpriza ca va esua.
Pentru a intelege cu adevarat, creierul are nevoie sa fie expus la notiunile noi timp de mii de ore. Daca nu ai timp si chef sa faci asta, poti sa te apuci de altceva. Si nu spun asta ca sa descurajez pe cineva. Programarea e grea. Dupa ce intelegi, e usor sa ti se para simplu si sa uiti care a fost de fapt efortul depus pentru a ajunge sa poti sa faci ce faci.

Sunt atat de multe notiuni pe care trebuie sa le stapanesti, ca nu exista ceva anume ce ai putea invata si sa poti sa faci asta.

Pe de alta parte, depinde si ce si cat esti dispus sa faci. Exista probabil oameni care se considera programatori si fac site-uri in wordpress sau drupal. Eu mi-as pierde mintile daca as face asta, dar cineva trebuie sa o faca… Probail se poate si mai usor… dar eu nu stiu cum.

6 Likes

Wordpress e usor? M-am uitat la ceva tutoriale/documentatie, dar totul parea harcea-parcea.

1 Like

Completare: am 36 de ani, eu anul ăsta abia am început să învăț de pe platforme online, încă îmi caut nișa, nu sunt un exemplu de success story. Ca și background, am făcut liceul de info, apoi am fost cartograf, am lucrat ca business analyst, apoi web developer la o corporație.

Am învățat destule, dar m-am plafonat la un moment dat de la prea mult legacy code și n-am mai acumulat nimic. Acum încerc sa acopăr lacunele și să-mi deschid un business pe hărți + web development.

Am sugerat un curs ușor și ieftin pentru început, mai mult ca să vezi cum e structurat, te ajută mai bine să te ții de plan și să vezi ce părți ți se par mai grele și pe ce specializare ai putea să intri. Poate poți combina background-ul tău cu IT-ul. Și un pont: ar fi perfect dacă ai găsi un mentor.

5 Likes

Multumesc tuturor pentru deschidere, sfaturi si recomandari!

1 Like

Varianta cea mai simpla in care poti ajunge “proficient” in cel mai scurt timp mi se pare sa iti iei bazele din tutoriale si citit, studiu individual, iar apoi sa te bagi la un internship, job de junior undeva unde ai de la cine invata.
Nimic nu se compara cu lucrul in proiecte real life, cu clienti, cu colegi, cu mentori.
Bineinteles, in functie de ce lucrai inainte, asta se traduce intr-o diminuare a veniturilor pe perioada scurta/medie, dar e o industrie unde se avanseaza destul de rapid daca iti place ce faci si te tii de treaba.

3 Likes

Salut.
Eu am facut o mutare similara acum vreo 2 ani, de la Customer support la Android development. Experienta mea era in QA si suport avansat (tier 3, expert de produs) plus ceva custom scripts scrise + info in liceu si putin in facultate.
Iti recomand un ghid care mi-a fost util: https://github.com/P1xt/p1xt-guides

Ghidul are si o varianta pe Android (deprecated) pe care am urmat-o. Din experienta mea pot sa spun ca este foarte multa informatie si procesul de invatare este lung si anevoios (si foarte obositor cateodata) dar daca chiar vrei sa faci development si sa ajungi cat de cat bun pe asta este necesar.

Iti urez succes.

3 Likes

Multumesc frumos! Si de ghid de asemenea!