#REST-in-Peace sau cine folosește GraphQL

Recent am căutat să fac o bază de date care să se sincronizeze, dar după mai multe zile de probe și încercări GraphQL mi se pare cea mai simplă și bună soluție pentru majoritatea cazurilor în care un client trebuie să ia și să trimită date de pe/pe un server cu structuri de date complexe.

Un avantaj ridicol mai este și fapul că dintr-un api graphql poți face un api rest în 10 minute oricât de complex ar fi.

1 Like

De mentionat ar fi si Falcor: https://dev-blog.apollodata.com/graphql-vs-falcor-4f1e9cbf7504

De citit: https://philsturgeon.uk/api/2017/01/24/graphql-vs-rest-overview/

Ideea este ca atat pentru REST cat si pentru GraphQL atat echipa de front-end cat si echipa de back-end trebuie sa isi asume “contractul”

Falcor e interesant, dar dacă te uiți la efortul depus de Apollo, de facebook, de comunitate nici nu se compară lucrurile.

La REST mie îmi vine mereu în minte faptul că îți trebuie o documentație, cu graphql ai GraphiQL, care e ridicol de simplu de utilizat față de postman și copy paste din documentație. Iar dacă vrei să fii cel mai șmecher din cartier îți pui autocompletare cu documentare graphql direct în vscode/atom…

Practic în loc să ai documentații de zeci de pagini te joci cu ctrl+space până ai un api. (nu zic că nu e utilă o documentație)