Retragere bani din SRL


(Andrei Luca) #1

Salut
Pentru cei dintre voi care aveti SRL-uri, odata ce ati incasat banii de la client prin factura si v-au fost virati banii in cont, cum ii retrageti sa ii puteti folosi?
Ce mijloace legale sunt?
Decontari pe firma pt diverse chestii sau…?


(CristianCoros) #2

Salut.

Ai mai multe variante, unele mai bune, altele mai putin bune.

  1. Te angajezi pe firma, caz in care platesti aprox. 50% din valoarea salariului brut la stat, deci pentru un salar de 5000 de ron, platesti undeva la 9200 in total. (nu am calculat exact, deci pot varia sumele, dar aprox.)
  2. Dividende la sfarsit de an, 15,5% cu noile legi, anul trecut era doar 5% daca erai angajat deja cu orice suma.

Asta dpdv legal, mai sunt si alte solutii pe care nu o sa le mentionez din anumite motive.

Cu decontarile e putin mai complicat, dar daca ai un contabil bun iti poate explica exact ce poti face si ce nu.


(Aysun) #3

Din cate am inteles, nu e vorba de 15,5%.
Ai 5% impozit pe ele.
Apoi 2280 lei sanatate daca dividendele pe care le scoti depasesc depasesc suma de 22 800. Daca nu depaseste, nu platesti.

Explicat destul de bine aici si cam asa am inteles si eu de la contabila.

Alta mare confuzie care se face pe forumuri si grupuri de facebook este ca dividende = anul in care ai avut incasari. Nu conteaza in ce an ai avut incasarile din urma carora rezulta dividendele, conteaza cand le scoti.


(Catalin Prodan) #4

Acei 2280 lei ii platesti anul asta doar daca anul trecut ai scos dividende in valoare > de 22800 sau daca ai avut venituri din alte activitati independete pe 2017 care au depasit pragul ala de 22800.

Aveti un clip video aici


(Horia Coman) #5

Pe partea de decontare trebuie avut in vedere ca trebuie sa faci o cheltuiala in interes de serviciu. De exemplu, doua chestii standard ar fi:

  • benzina pentru masina in proportie de 50% atata timp cat o folosesti in interes de serviciu si exista un contract de folosinta a ei intre tine si firma.
  • calculatoare si echipamente pe care iti faci treaba

Cumparaturi de mancare sau o excursie in afara tarii pentru tine si familie nu se incadreaza de exemplu. Or fi contabili care se baga sa invarta si treburi din astea, dar mie mi se par shady.

Exista, dar sunt destul de fuzzy la detalii, si optiunea unui imprumut din partea companiei catre administrator / director. Dar e in limita a 5000 EUR si cu niste conditii destul de stricte ca sa nu se considere plata mascata de dividende.