RFC: Crowdsourcing pentru DevForum

Hai c-o zic eu. Membrii vechi nu sunt inactivi pentru ca nu sunt rasplatiti. Problema e ca orice discutie cu potential cat de cat este acaparata de niste detinatori de adevar absolut care cel mai adesea nu accepta argumente logice, sunt smart-asses si uneori chiar jignesc. Este toxic si te ia cu lehamite.

Nici nu am o solutie pentru asta, ca nici sa faci politie nu e timp sau da rezultate.

Sorry daca-s offtopic.

14 Likes

Chestia asta nu ar stimula creerea de continut “mult si nu neaaparat bun” ?

Hai daca e prea costisitor, luam un nginx pe post de balancer, impachetezi forumu intr-un container docker si impartim load-ul

names, names, names :slight_smile:

1 Like

Ia si tu threadurile cu multe reply-uri si vezi. Am facut un hobby din a nu le retine numele :))

2 Likes

Sunt de acord cu tine, dar încerc și să evit ștergerea comentariilor. Nu vreau să fim o dictatură, vreau ca utilizatorii să decidă dacă un comentariu este sau nu potrivit. Cei ce o iau grav pe arătură sunt mutați în Offtopic, restul primesc flag. Dacă vezi ceva ce consideri că nu e potrivit, ești încurajat să dai flag :wink:

Ăsta e unul din lucrurile de care mi-e teamă, dar având în vedere că recompensele ar fi date pe baza aprecierii celorlalți utilizatori, nu la kilogram, probabil s-ar filtra în timp.

Mulțumesc pentru propunere, dar hostingul nu e costisitor; nu ăsta e scopul. :slight_smile:

O data am avut ideea sa implementez in phpbb un sistem de Thanks pe baza de donatii, adica ca sa ii multumesti cuiva trebuia sa donezi minim 1$. Problema e ca paypal nu are nici un mecanism pentru monitorizarea donatiilor si cu sistemul normal de plati intervin comisioane care fac suma de 1$ infima.

Singura solutie e sa ai un cont colector (cu buton de donatie) care sa aibe un comentariu cu id-ul utilizatorului si un script care sa doneze de pe contul colector pe contul utilizatorului. (cu un client automatizat, ca nu ai API) Totusi exista riscul sa fie blocat candva contul colector si tot exista comision, daca trimiti bani la 50 de oameni o sa zica ca faci evaziune.

Un forum privat pe care sunt activ obisnuieste sa creeze funding drive-uri si ofera acces la fisiere, o categorie si o aplicatie mai speciala la donatii de peste 30$. (bine au monopol pe acel domeniu) Intr-un drive strang cateva mii de dolari. Trebuie minim un tricou fainut sau ceva facut frumos pe un CNC sa poti face acelasi lucru. (cunosc oameni care vand o bucata de plastic la 300$ facuta cu 50$ si au clienti cat china)

1 Like

IMHO ar genera a massive bias towards likeable content usually devoid of any substance

how about: bounties.devforum.ro, jobs.devforum.ro ?

2 Likes

@dakull: Nu vreau să funcționeze pe sistemul de bounties (adică problemă/rezolvare). Vreau să încurajeze dezbaterile; activități ce nu au neapărat un răspuns corect sau greșit.

Crezi că poți avea contribuții likeable dar fără substanță?

Dap → copy-paste HN et al.

EDIT: un simplu exemplu de cum ar putea arata forum-ul dupa asta (doar ca inmulteste cu X)

4 Likes

Va fi foarte greu sa reusim sa discernem cei care pun multa informatie nedigerata de ei (ex @Vlad_Radu, @Sapioit). Cred ca aici sta cheia, cum sa convingem contributorii sa adauge filtrul propriu peste informatia pr care o distribuie, fara a folosi metode precum cea indicata de @dakull. Din ce inteleg eu, @iamntz isi doreste sa premieze contentul de calitate in detrimentul celui repetat papagaliceste din alte sursr. Cum priviti in acest context un self-promotion al unor articole publicate pe blog propriu/revista dedicata/prezentare conferinta si adusa pe forum intru dezbatere?

3 Likes

@tekkie @iamntz blog.devforum.ro in care in fiecare sapt. cele mai interesante thread-uri sunt tl;dr-ed si mentionate cu links si credits catre utilizatori?

3 Likes

@dakull: e o idee bună, o să iau în considerare asta.

@tekkie: nu văd vreo problemă în self-promotion.

Eu propun crowdfounding pentru proiecte aditionale.

Sa se adune o suma pe luna care sa acopere development pentru proiecte aditionale forumului, utile si tech-related.

Sa zicem cum s-a scris mai sus, bug bounty. Userii darnici ai forumului sa doneze bani pentru construirea unui astfel de sistem si ulterior promovarea lui. Poate prin asta atragem mai multi programatori pe forum chiar.

La fel si pentru o platforma de joburi. Cred ca ar fii mai relevant sa avem in romania o platforma de joburi tech facuta si fondata de programatori, de comunitate, comparativ cu best jobs. Mai relevant pentru ca putem pune accent pe lucrurile care conteaza, cum ar fi sa trecem manual prin toate ofertele de joburi si sa vorbim prin skype cu recruiterul ca sa obtinem o descriere cat mai realista pentru oferta, chestii de genul.

Sau chiar o platforma pentru freelancing work.

Iar pentru proiectele astea ne putem implica mai mult, putem face conferinte skype ca sa gestionam proiectele, sa discutam probleme si solutii.

4 Likes

3 posts were split to a new topic: Blogir personale vs Bloguri personale

Eu propun crowdsourcing pentru proiecte personale, sau facute de cativa. Preferabil proiecte cu aplicabilitate larga.

Crowdsourcingul sa se poata face in cazul asta si in bani si in munca. Depinde de ce este nevoie.

Adica vin mai multi, propun niste mici proiecte si ne implicam cu ajutatul dar extragem si niste beneficii.

1 Like

I feel your pain!

6 Likes

Pe un @blog as sari si eu cu niste articole.

Sunt la unison cu această afirmaţie şi, deşi like-uri sunt foarte utile pentru feedback, nu cred că reprezinţă întotdeauna un bun etalon pentru calitatea/utilitatea/relevanţa unui post. Ca exemple:

  • nu cred că sunt rare cazurile când se trece peste un post cu mult content (bun) deoarece e foarte lung
  • în contrast, deseori în urma unei foarte scurte dume bune (care, da, sunt amuzante, dar cred că rareori aduc real value în cadrul unei dezbateri), încep să curgă gârlă like-urile
  • de asemenea nu cred că sunt rare cazurile când un content bun este ignorat deoarece urmează foarte multe reply-uri care îl împing tot mai sus în obscuritate şi, ca atare, nimeni nu-l citeşte
  • similar depinde foarte mult şi de momentul în care este introdus post-ul (când e mai activă sau inactivă lumea) sau dacă e ultimul în thread (i.e. în locul potrivit la momentul potrivit) şi, astfel, în centrul atenţiei

Ca să nu par a fi un pesimist, care se rezumă doar la critică, aş veni şi cu o umilă propunere alternativă (similară cu propunerea lui @dakull)

  • un topic/thread pinned, cu nume “weekly highlights”
  • în acest topic să postăm săptămânal (sau poate mai bine o dată la două săptămâni) într-o zi anume, ce post(uri) considerăm că a fost chiar un highlight, în acea perioadă, urmat de quote-ul acelei postări
  • tot în acel thread putem dezbate şi validitatea unei recomandări/highlight pentru a filtra suplimentar
  • la final, după dezbateri, ce a mai rămas în pocioare poate ajunge pe blog.devforum.ro
  • tot acest thread poate deservi ca o bună sursă de feedback pentru ca toată lumea să aibe o idee clară ce anume este/nu este calitativ şi astfel să-şi “antreneze”/“calibreze” filtrul :slight_smile:

Ce ziceţi? ar putea fi o soluţie?

2 Likes

Bai mie mi se pare o idee proasta.
Acu e liber. Fiecare isi poate spune parerea fara sa fie influentat de nimic. Mesajul fiecaruia este distorsionat de propriile convingeri si experiente. Daca adaugam castigul in ecuatie cred ca mesajul va fi distorsinat si de alti factori.

Ca tot vine lumea cu idei, cum sunt multi programatori, si din ce stiu eu cel putin, putini care lucreaza si cu hardware, as sugera sa faca cineva ceva care sa aiba si legatura cu hardware, gen microcontrolere, nfc, diy stuff sau orice se poate programa in vreun fel. Eventual se poate lua legatura si cu un shop si in eventualitatea unui rezultat interesant se poate demonstra in ora de info de la diverse scoli, daca exista asa ceva. Nu stiu, in mare aberez. Sau hai sa zic, ar fi ok daca ar fi ceva gen o carte sau o invitatie la vreo conferinta interesanta. Ar putea sa fie si random, ca la extragere la loto. Nu poti stimula lumea sa produca, intr-un spatiu nedestinat productiei. Eu percep locul asta ca pe o scara de bloc unde se manaca seminte, sau ca bucataria din apartamentul inchiriat de 8 colegi. Si zic asta in sensul bun.
Pana la urma si aicișea începe goana după like-uri?
Noapete buna…

3 Likes

Intai de toate, imi cer scuze de ressurect. Cam astea ar fi lucrurile de care as vrea sa ma leg:

(Ca o paranteza:) Tinand cont ca de la prea multe flaguri in 24h se poate primi 7 zile de bann, nu ar fi mai ok sa fie invers? Nu intreb de-alta, dar eu am primit respectiva pedeapsa din cauza asta (in caz ca va intrebati de ce nu am fost activ lislele trecute; @IonutBotizan, aici ai raspunsul)…

@isti37

Nu mai bine folosesti bitcoin, ca sa nu stie aia daca incerci sau nu sa faci evaziune?[/details]

[details=@andreitelteu][quote=“andreitelteu, post:15, topic:3517”]
Cred ca ar fii mai relevant sa avem in romania o platforma de joburi tech facuta si fondata de programatori, de comunitate, comparativ cu best jobs
[/quote]

In afara de partea cu “fondata de programatori [ca si] comunitate”, din cate stiu eu exista cateva. Uite un exemplu. Dar sunt de acord ca Devforum ar putea avea mult de castigat daca ar avea propria platforma de joburi. Cat despre freelance work, stiu doar de Toptal, in .ro.[/details]

[details=@Vlad_Radu][quote=“Vlad_Radu, post:17, topic:3517”]
Adica vin mai multi, propun niste mici proiecte si ne implicam cu ajutatul dar extragem si niste beneficii.
[/quote]

That’s the way Open Source is supposed to work…
Ce ziceti de o organizatie pe Github, iar primul proiect sa fie ceva micut, sa incercam sa colaboram, sa ne obisnuim cu ceilalti, caci sunt sigur ca se vor ivi probleme. [/details]

[details=@mirceaciu][quote=“mirceaciu, post:19, topic:3517, full:true”]
Pe un @blog as sari si eu cu niste articole.
[/quote]

Si eu as putea, intr-un final, sa scriu un zid de text, fara sa-mi iau flag…

Ontopic:

Un set de 5 intrebari standard, din care minim 3 intrebari sa aiba un raspuns cu intre 20 si 50 de cuvinte?

Permiteti-mi sa vin si cu un exemplu: Se da link-ul acesta.

  1. Ce ti-a atras atentia? Faptul ca mi-a fost foarte greu sa-mi dau seama daca e tip sau tipa. E tipa. S-a mentionat ca atunci cand sunt mici, copii raspund chestii pe care noi le gasim haioase, dar daca spun ca vor sa fie mai multe lucruri in acelasi timp, le zicem ca nu o sa poata.

  2. De ce recomanzi? Fiindca prin informatiile oferite mi-a luat o piatra de pe inima, deoarece acum stiu ca nu sunt doar eu in situatia asta, ci si o gramada de oameni de succes. So there’s still hope for me…

  3. Cum ai rezuma? Este normal sa ai multe hobby-uri, lafel cum este normal sa ai putine hobby-uri. Cateva din persoanele celebre care sunt multipotentialiste sunt: Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, Sir Isaac Newton, René Descartes, Archimedes, Aristotle.

  4. Cu ce nu esti de acord? Cu faptul ca inca n-am ajuns pe marte… (Nu am nimic impotriva, spun pas.)

  5. Ce ai avea de adaugat? Lapte in cafea. (Nu am nimic de spus, ma abtin.)


Deasemenea, daca ati ajuns aici si considerati ca postul acesta lasa de dorit din punctul de vedere al calitatii, va rog sa imi spuneti (pe privat, preferabil, sau intr-o discutie de la Offtopic in care sa-mi dati tag) ce am gresit si cum as putea sa evit acea greseala, ori sa o repar, pe viitor.